ΑΝΑΛΥΣΗ

Χειραψίες, πλατιά χαμόγελα και το Κυπριακό στα αζήτητα

Χειραψίες, πλατιά χαμόγελα και το Κυπριακό στα αζήτητα, Κώστας Βενιζέλος

Μετά από επτά μήνες συναντήθηκαν σε δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, με τις ευλογίες του εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ. Η… εξέλιξη που σημειώθηκε, πέραν από τις χειραψίες και τα πλατιά χαμόγελα, ήταν πως θα τα ξαναπούν κοινωνικά με το νέο χρόνο, εντός Ιανουαρίου, σε κοινωνικό δείπνο. Αυτές οι κοινωνικές συνάξεις, στις οποίες επενδύει ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ συντηρούν το αδιέξοδο και εδραιώνουν τις εκατέρωθεν θέσεις, το χάσμα μεταξύ των δυο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά αξιώνει αναγνώριση των αποτελεσμάτων της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και το θέτει τούτο ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν συνομιλίες. Κι αυτή η θέση, η οποία συγκρούεται με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αφήνεται να αποτελεί μέρος της ατζέντας. Κι για αυτό ευθύνη έχει και ο Νίκος Αναστασιάδης, που το ανέχεται και συμμετέχει σε αυτή την παράσταση του παραλόγου.

Στη δεξίωση, λοιπόν, που οργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, στο Λήδρα Πάλας, ενόψει του νέου χρόνου, ο Κόλιν Στιούαρτ, επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση επενδύοντας στα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Έσπευσε να παρουσιάσει και… επιτυχίες. Όπως για παράδειγμα, η ολοκλήρωση της μελέτης σε σχέση με τη βιωσιμότητα για τη διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην αύξηση του όγκου του εμπορίου μεταξύ των δυο πλευρών, με βάση τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής κλπ. Αυτός ο… απολογισμός, που δεν έχει γίνει τυχαία, προτάσσει εν πολλοίς την ανάπτυξη σχέσεων “καλής γειτονίας” μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μια, και του κατοχικού καθεστώτος από την άλλη.

Η πρώτη αντίδραση

Είναι προφανές πως όσο δεν προβάλλεται η ουσία του Κυπριακού ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση. Το Κυπριακό δεν δημιουργήθηκε λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης και δεν μπορεί να παρουσιάζεται έτσι. Το Κυπριακό για να λυθεί πρέπει να αρθούν τα κατοχικά δεδομένα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι είναι καλά γνωστή η ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών και η πρωτοβουλία του για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποτραπούν νέα τετελεσμένα και να προετοιμαστεί το έδαφος για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.

Αναφερόμενος στην αξίωση της τουρκοκυπριακής πλευράς για σύναψη χωριστής συμφωνίας με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία που θα επιτρέπει στο ψευδοκράτος να θέτει τις απαράδεκτες αξιώσεις του. Είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη απέρριψαν την τουρκική αξίωση, ωστόσο βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά για το πώς θα συνεχίσουν το έργο τους, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τι είπε ο Τατάρ

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Κίπρις”, είπε ότι μετέφερε στον Αναστασιάδη «την επιθυμία της τουρκικής πλευράς να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να άρουν τις δυσκολίες που παρατηρούνται στις διελεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και ότι στο πλαίσιο αυτού είναι έτοιμοι να ανοίξουν το οδόφραγμα της Κυθραίας» (μετάφραση Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών).

Ο Τατάρ είπε ότι θα συναντηθούν ξανά στις αρχές του χρόνου, παρόλο που το Φεβρουάριο τερματίζεται η θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς έχει καταστεί παράδοση να γίνεται μια κοινωνική συνάντηση κατά τις πρώτες μέρες του χρόνου και πρόσθεσε: «Εμείς ποτέ δεν αποχωρήσαμε, ποτέ δεν αποτραβηχτήκαμε από κοινωνικές συναντήσεις ή συνομιλίες, και δεν πρόκειται. Αλλά η στάση μας έχει δηλωθεί.

Έχουμε δίκαιο και επιμένουμε στις θέσεις μας. Είναι σημαντικό για εμάς να γίνει αποδεκτή η υπόστασή μας, η κυριαρχική ισότητα του τουρκικού λαού της Κύπρου. Δε τίθεται ζήτημα να στραφούμε από τον δρόμο που ακολουθούμε, αν δεν γίνουν αυτά. Ο τουρκικός λαός της Κύπρου δαπάνησε αρκετό καιρό για χάριν της διεξαγωγής συνομιλιών, εντούτοις οι Ελληνοκύπριοι γείτονες μας πρέπει να αφήσουν τα όνειρα για να μας επαναφέρουν στην κατάσταση πριν το 1974 και να θέσουν υπό την ηγεμονία τους ολόκληρο το νησί».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι