ΕΘΝΙΚΑ

Οι άτσαλες κινήσεις του προέδρου Αναστασιάδη

Οι άτσαλες κινήσεις του προέδρου Αναστασιάδη, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2023 επέλεξε -και ήταν αναμενόμενο και απολύτως φυσιολογικό- να στηρίξει τον Πρόεδρο του κόμματός του, στον οποίο όπως ο ίδιος αναφέρει «χρωστά πολλά». Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως ενόσω βρίσκεται ακόμη στο πηδάλιο του κράτους, πρέπει να μην ξεπερνά τις γραμμές, που καθορίζονται μέσα από τα καθήκοντά του και το Σύνταγμα.

Θέλει προφανώς να πάει στο κομματικό ταμείο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του έναντι του κόμματος και του υποψηφίου του, αλλά υπάρχουν προφανώς όρια. Δεν μπορεί να… παίζει και με τις δυο ιδιότητες. Και του τέως αρχηγού της δεξιάς παρατάξεως και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του αρχηγού του κράτους. Σήμερα και μέχρι την 1η Μαρτίου 2023 θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οφείλει να σέβεται τον θεσμό. Δεν μπορεί τον θεσμό του Προέδρου να τον… σύρει σε συγκεντρώσεις εκλογικών επιτελείων και να λειτουργεί σαν διευθυντής της ορχήστρας για να ακούγονται οπαδικού  χαρακτήρα συνθήματα, που θυμίζουν γήπεδο.

Δεν κρίνεται ο Πρόεδρος για την επιλογή του, κρίνεται για τη συμπεριφορά του, για τον τρόπο που διαχειρίζεται αυτή του την τοποθέτηση. Κι αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με τον θεσμό που εκφράζει. Δεν κρίνεται στις εκλογές ο ίδιος γιατί δεν είναι υποψήφιος. Ο Πρόεδρος μιλά, ωστόσο, και απευθύνεται αυστηρά στο δικό του κομματικό ακροατήριο κι όχι στην ευρύτερη κοινωνία. Και εκπέμπει και μια αγωνία. Καλεί τους συναγερμικούς να «διασώσουν το σπίτι που τους στέγασε τόσα χρόνια» και να συστρατευθούν με τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το “σπίτι τους”, όμως, δεν είναι η Κύπρος ολόκληρη. Και δεν αφορά -ειδικά τώρα με τα χίλια τόσα προβλήματα- την κοινωνία ποιου το σπίτι έχει φουρτούνες. Άλλωστε ο ίδιος δεν είχε την ίδια ευαισθησία όταν “αλίευε” στελέχη από άλλα κόμματα, κυρίως από το ΔΗΚΟ, για να δημιουργήσει προβλήματα στα “σπίτια” των άλλων (απαρίθμησε τις περιπτώσεις αυτές σε κείμενό του ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης). Δεν είχε κανένα ζήτημα πολιτικής δεοντολογίας, ευαισθησίας όταν ενθάρρυνε διασπάσεις.

Προσβλέπει σε νέο ρόλο

Λέγεται από κάποιους ότι το κάνει γιατί δεν θέλει να του φορτώσουν τυχόν αποτυχία στις προεδρικές εκλογές αλλά και για τυχόν διάσπαση του κόμματος. Θέλει, όπως λέγεται, με τις παρεμβάσεις του, να διασκεδάσει ψιθύρους, που ακούγονται ότι άλλες είναι οι προτιμήσεις του. Εάν αυτά ισχύουν, τότε πολύ άτσαλα λειτουργεί. Υπερβάλλει εαυτόν!

  Κλείνει μέτωπα με άλλους, κλιμακώνει την ένταση με Ελλάδα-Κύπρο

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επενδύει σε μετεκλογικό του ρόλο καθώς ξεκαθάρισε και σε πρόσφατη συνέντευξή του (στο τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα) ότι δεν συνταξιοδοτείται. Ο ρόλος αυτός, όμως, όποιο αποτέλεσμα και να προκύψει στις προεδρικές εκλογές δεν μπορεί να είναι εκείνος που ο ίδιος νομίζει. Γιατί όταν τα φώτα σβήσουν, θα δει προφανώς πως η δύναμη και η επιρροή του δεν θα είναι η ίδια. Αυτή είναι η μοίρα όλων όσων εγκαταλείπουν την εξουσία. Αυτό θα γίνει ακόμη κι εάν εκλεγεί ένας… από τους τρεις συνεργάτες του, όπως ο ίδιος τους χαρακτήρισε. Μπορεί στον ΔΗΣΥ να είναι διαφορετικά τα δεδομένα, να διατηρεί ένα ρόλο αλλά και πάλι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και από τις εσωκομματικές διεργασίες, που θα αναπτυχθούν στη συνέχεια.

Σε μια σύγχρονη δημοκρατία, κοινωνία το κράτος δεν μπορεί να ταυτίζεται με το όποιο κυβερνών κόμμα βρίσκεται στην εξουσία. Ούτε στη διάρκεια της θητείας ούτε και στην προεκλογική αυτή η ταύτιση μπορεί να υπάρχει. Δεν μπορεί το κράτος να λειτουργεί στους ρυθμούς και τις προτεραιότητες του κόμματος. Ούτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργοί να λειτουργούν ως εκπρόσωποι επιτελείων.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι