ΑΠΟΨΗ

Χωρίς Κύπρο και Αιγαίο δεν υπάρχει “Γαλάζια Πατρίδα”

Χωρίς Κύπρο και Αιγαίο δεν υπάρχει "Γαλάζια Πατρίδα", Κώστας Βενιζέλος

«Η βασική αρχή ότι “η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας αρχίζει πέρα από τις θάλασσες” αποκαλύπτει τη σημασία για τη  “Γαλάζια Πατρίδα” από άποψη ασφάλειας», αναφέρει σε άρθρο του ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, απόστρατος αντιναυάρχος και εμπνευστής του δόγματος   για τη  “Γαλάζια Πατρίδα”.

Σε άρθρο γνώμης, στο Ankara Anatolia (16.05.23), σημειώνει ότι «ως το πρόσωπο που πρότεινε το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, η δική μου αντίληψη για τη “Γαλάζια Πατρίδα” δεν είναι ούτε ατλαντιστική, ούτε ευρασιατική, ούτε ρωσική, ούτε αμερικανική, ούτε νατοϊκή, ούτε κινεζική. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι τουρκική εθνικιστική, τουρκική εθνικιστική και τουρκική δημοκρατική. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι τα εθνικά σύνορα (Misak-ı Milli) της Τουρκίας στις θάλασσες και είναι ένα εθνικό θέμα πάνω από όλες τις ιδεολογίες και τα πολιτικά κόμματα». (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο άρθρο, βασικά, απαντά τρία ερωτήματα, που θέτει το Ankara Anatolia.

  • «Τι είδους αλλαγή στρατηγικής απόφασης αναμένει η Ελλάδα από την Τουρκία μετά τις εκλογές;».
  • «Ποια είναι τα κύρια προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία;».
  • «Μπορεί να αλλάξει η πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας;».

Ο Γιαϊτζί αναφέρει πως ορίζει τη Γαλάζια Πατρίδα ως «το σύνολο των 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων των τουρκικών περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχουν κηρυχθεί ή προβλέπεται να κηρυχθούν σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. […] Η Γαλάζια Πατρίδα είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να παραμεληθεί για την ευημερία και την ασφάλεια των σημερινών και μελλοντικών γενεών της Τουρκίας».

Το όραμα Γιαϊτζί 

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν από πανεπιστήμια, την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) και την Εταιρεία Έρευνας και Εξερεύνησης Ορυκτών Πόρων (MTA), υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο για 816 χρόνια. Αν σε αυτά προσθέσουμε και άλλα ορυκτά, την αλιεία, τον τουρισμό, τις θαλάσσιες μεταφορές και τα λιμάνια, βλέπουμε ότι οι θάλασσές μας είναι ένας ανεκτίμητος πλούτος.

Ο Γιαϊτζί ισχυρίζεται ότι οι στόχοι της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει ποτέ από την ίδρυσή της, παρόλο που άλλαξαν κυβερνήσεις ή καθεστώτα. «Για το λόγο αυτό, νομίζω ότι οι προσδοκίες της Ελλάδας από την Τουρκία μετά τις εκλογές θα είναι η αποδοχή τουλάχιστον κάποιων από τα αιτήματά της στο παρελθόν. Τα αιτήματα αυτά αφορούν τη θάλασσα των νησιών (Αιγαίο), την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

Σύμφωνα με τον Γιαϊτζί για την Κύπρο, «η Αθήνα απαιτεί αλλαγή πολιτικής με τον τερματισμό της δομής της ανεξάρτητης ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ (ΤΔΒΚ) και την αποδοχή μιας ελληνοκρατούμενης ομοσπονδιακής δομής και την απόσυρση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το νησί της Κύπρου. Η Ελλάδα περιμένει από την Τουρκία να αποδεχθεί τουλάχιστον αυτά τα πράγματα, σαν να είχε ηττηθεί σε πόλεμο και να είχε αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Βρίσκει υποστήριξη για αυτή την προσδοκία από ορισμένα άλλα κράτη, καθώς και από ορισμένους παράγοντες στην Τουρκία».

Τι περιμένει από την Ελλάδα η Τουρκία; Τα πάντα, τα οποία ζητεί η κατοχική δύναμη. «Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα χωρικά ύδατα ήταν 3 μίλια, αλλά η Ελλάδα παραβίασε αυτό το καθεστώς αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια το 1936. Η Τουρκία δεν επιθυμεί να επιδεινωθεί περαιτέρω το καθεστώς αυτό. Η Ελλάδα διεκδικεί 152 ομάδες νησιών, βραχονησίδων και βράχων (EGAYDAAK) των οποίων η κυριαρχία δεν της μεταβιβάστηκε από τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. Αυτό το ζήτημα κυριαρχίας πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αυτή είναι το τουρκικό όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, το οποίο υλοποιεί η κατοχική δύναμη, ανεξαρτήτως ποιος κυβερνά.