ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς νερό η Χιμάρα – Κανονική ροή στα γειτονικά resorts του Ράμα

Χωρίς νερό η Χιμάρα – Κανονική ροή στα γειτονικά resorts του Ράμα,

Σε μία οργισμένη ανακοίνωση προέβησαν τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Χιμάρα για το γεγονός ότι εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου έχουν μείνει τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους για 72 συνεχόμενες ώρες χωρίς νερό, τη στιγμή που τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα της περιοχής των “μεγάλων στρατηγικών επενδυτών”, τα συμφέροντα των οποίων δείχνουν να συνδέονται άμεσα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, δεν έμειναν ούτε στιγμή χωρίς νερό.

Αυτή προφανώς είναι η Αλβανία του Έντι Ράμα: Επιχειρήσεις, Οικονομία, Τουρισμός, Κοινωνικό Κράτος και Δημοκρατία δύο ταχυτήτων. Και βέβαια είναι αμφίβολο εάν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ασχολείται κανείς με το πρόβλημα. Μπορεί να υπενθυμίσει στην γείτονα τις υποχρεώσεις της προς την Ελληνική Μειονότητα.

Η σχετική ανακοίνωση της “Ομόνοιας” Χιμάρας έχει ως εξής: «Η Χιμάρα 72 ώρες χωρίς νερό! Η δημοτική αρχή και η αρμόδια υπηρεσία υδροδότησης προ των ευθυνών τους. Για τρεις συνεχόμενες ημέρες στην περιοχή της Χιμάρας οι κάτοικοι πάλευαν με το πρόβλημα του νερού, δεν υπήρχε νερό. Πρόκειται για ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει όλο το καλοκαίρι η ευρύτερη περιοχή της Χιμάρας.

»Σε κάποια χωριά (Δρυμάδες, Βουνό κ.α.) η υδροδότηση έχει προγραμματιστεί να γίνεται δυο ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναγκάζονται στο διάστημα αυτό να γεμίζουν ντεπόζιτα και κουβάδες με νερό για να εξυπηρετούν με αυτό τις βασικές τους ανάγκες για το υπόλοιπο 24ωρο. Και όλα αυτά την ώρα που η Αλβανία έχει το ακριβότερο τιμολόγιο χρέωσης νερού σε όλη την Ευρώπη, ενώ η παροχή του είναι επιπέδου τριτοκοσμικής χώρας. Την στιγμή αυτή η Χιμάρα έχει τρία 24ωρα χωρίς νερό.

»Η αναλγησία της δημοτικής αρχής, αλλά και της αρμόδιας υπηρεσίας υδροδότησης προς επίλυση αυτού του ζητήματος είναι εμφανής και διόλου μας εκπλήσσει πλέον. Η ερώτηση που κάνει όμως κάθε κοινός νους, είναι η εξής: Πώς γίνεται τα μεγάλα resorts, γεννήματα των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων, να έχουν κανονική παροχή νερού όλο το 24ωρο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι (απλά νοικοκυριά, ξενοδοχειακές δομές ντόπιων κατοίκων) να υποφέρουν χωρίς νερό;

»Εκτός, λοιπόν, από υγειονομικό πρόβλημα (προσωπική υγιεινή, καθαριότητα), η έλλειψη του νερού στη Χιμαρα, είναι ταυτόχρονα και πρόβλημα που πλήττει την τουριστική οικονομία, καθώς οι υπόλοιποι ξενοδόχοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες τους, με αποτέλεσμα τις απανωτές ακυρώσεις. Μια θλιβερή συνέπεια που επίσης αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ένα τέτοιο πρόβλημα απομακρύνει και τους νέους Χιμαριώτες που επισκέπτονται τις πατρογονικές τους εστίες για λίγες ημέρες ξεκούρασης και ανάπαυσης. Όλοι αγανακτούν και κανείς δεν αντέχει να ζει χωρίς νερό για μέρες ολόκληρες, έχοντας συνηθίσει στο να θεωρεί αυτονόητη την παροχή αυτού του πολύτιμου αγαθού».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι