Δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί με μενού το φυσικό αέριο

Βενιζέλος Κώστας
7
Δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί με μενού το φυσικό αέριο, Κώστας Βενιζέλος

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος  - 

Στη σκιά των εξελίξεων στη Συρία, με τους διεθνείς παίκτες να έχουν εξ ολοκλήρου την προσοχή τους προς τη γειτονική χώρα, πραγματοποιείται αύριο το δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με οικοδέσποινα την εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ. Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τους δύο, Αναστασιάδη και Ακιντζί, διαπιστώνεται εκατέρωθεν έντονη καχυποψία, που εκ των πραγμάτων επηρεάζει περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα.

Βασικοί διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι διαχρονικά διαδραμάτιζαν ρόλο στο Κυπριακό, έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα του δείπνου, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως δεν μπορούν αυτή την περίοδο να ασχοληθούν με το θέμα. Την ίδια ώρα, καθίσταται σαφές πως καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρηθούν κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί για να αποτραπεί οριστικό αδιέξοδο.

Στα πλαίσια αυτά δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως είναι η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών ή το άνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων, της Δερύνειας και του Απλικίου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους επικεφαλής των τεχνικών επιτροπών.

Η συνάντηση έγινε μετά από καιρό και αφορούσε τη συζήτηση θεμάτων για «καλύτερο συντονισμό». Είναι σαφές πως σε περίπτωση που ανακοινωθεί επαναλειτουργία τους, θα παρουσιαστεί ως το πρώτο βήμα, έστω και μικρό, για επανέναρξη της διαδικασίας. Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα οδοφραγμάτων, μέχρι τώρα αυτό σκόνταφτε στην τουρκική αξίωση για παράλληλη / ταυτόχρονη λειτουργία τους.

Κλειστή σύναξη διπλωματών

Ξένοι διπλωμάτες στη Λευκωσία, που οργάνωσαν πρόσφατα, κεκλεισμένων των θυρών, ενημερωτική σύναξη και μεταξύ τους συζήτηση, υποστήριξαν πως θα μπορούσε να γίνει ένα πρώτο βήμα στο δείπνο με την επαναδραστηριοποίηση των τεχνικών επιτροπών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διατυπώθηκαν απόψεις, κυρίως από μεγάλη χώρα της ΕΕ, όπως σταματήσουν οι όποιες δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας και δοθεί προτεραιότητα στο Κυπριακό.

Είναι αρκούντως ανησυχητικό το γεγονός ότι τέτοιες απόψεις εκφράζονται από Ευρωπαίους διπλωμάτες, που προδήλως υποβαθμίζουν τις τουρκικές προκλήσεις και υπονομεύουν -έστω κι εάν ακόμη δεν το αντιλαμβάνονται- τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός εταίρου τους στην ΕΕ. Πάντως, πριν από την κρίση στη Συρία, οι υποδείξεις των τρίτων ήταν πως «υπάρχει χρόνος μέχρι το φθινόπωρο για να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό».

Το χρονοδιάγραμμα καθορίζεται από την έναρξη των γεωτρήσεων από την αμερικανική ExxonMobil, στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου. Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς που διαμορφώθηκαν στο παρασκήνιο και δεν φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί, υπάρχουν δύο βασικοί σταθμοί κομβικής σημασίας:

  • Πρώτος σταθμός οι συζητήσεις τον Ιούνιο για την παραμονή της δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Παρά το γεγονός ότι από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού το μήνυμα που στέλνεται είναι πως τίποτε δεν θα αλλάξει, ωστόσο, τρίτοι παράγοντες σπεύδουν να συντηρήσουν το θέμα και να δημιουργήσουν μοχλούς πίεσης.
  • Δεύτερος σταθμός το φθινόπωρο, πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις της ExxonMobil στο τεμάχιο 10. Θα ασκηθούν πιέσεις προς τη Λευκωσία για να αποτραπούν εντάσεις από τουρκικής πλευράς, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει να προωθηθεί μια συμφωνία στο Κυπριακό.

Επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες

Και στους δύο σταθμούς αυτό που θα γίνει είναι να αξιοποιηθούν εργαλεία άσκησης πιέσεων, ώστε να προχωρήσουν «απερίσπαστα» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί. Τούτο σημαίνει, όμως, πως θα βρεθεί και φόρμουλα εμπλοκής της Τουρκίας, η οποία και μέσω των εγκάθετών της στα Κατεχόμενα, ζητά μερίδιο στο κυπριακό φυσικό αέριο, είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι.

Το θέμα του φυσικού αερίου αναμένεται ότι θα θέσει ο Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο, παρουσιάζοντας τη γνωστή φόρμουλα για δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Στον Διεθνή Οργανισμό, πέραν του γεγονότος ότι φιλοξενούν το δείπνο, δεν φαίνεται να σχεδιάζουν παρέμβαση για σπάσιμο του αδιεξόδου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις χωριστές συναντήσεις που είχε η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την περασμένη εβδομάδα.

Είναι, πάντως, ξεκάθαρο πως πριν από τη συζήτηση της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που χρονικά τοποθετείται τον Ιούνιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα ορίσει απεσταλμένο για να βολιδοσκοπήσει τους εμπλεκόμενους. Την ίδια ώρα, φαίνεται να ωριμάζει η ιδέα στους ξένους διπλωματικούς κύκλους για αλλαγή της μεθοδολογίας στο Κυπριακό, που παραπέμπει στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.