ΑΝΑΛΥΣΗ

Δεν κωλώνει με τίποτα το ελληνοκυπριακό fan club του Έρχιουρμαν!

Δεν κωλώνει με τίποτα το ελληνοκυπριακό fan club του Έρχιουρμαν! Κώστας Βενιζέλος
Φωτό: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Ήταν ο «διευθυντής της ορχήστρας» στην εκδήλωση μίσους, αλλά παραμένει ο… αγαπημένος κάποιων στις ελεύθερες περιοχές. Ο λόγος για τον Τουφάν Έρχιουρμαν, ο οποίος ήταν εκεί, στις ετήσιες εκδηλώσεις μίσους και φανατισμού στα Κόκκινα. Ήταν, όπως ενδεχομένως, θα εξηγήσει το fun club του στις ελεύθερες περιοχές, υποχρεωμένος να ήταν εκεί. Γιατί; Επειδή αυτό επιβάλλει το καθεστώς της Άγκυρας και η πολιτική της διαιώνισης του μίσους.

Πραγματοποιήθηκε και φέτος, λοιπόν, από τουρκικής πλευράς η γιορτή για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στην Τυλληρία, τον Αύγουστο του 1964 και τούτο θεωρείται «φυσιολογικό» και αναμενόμενο. Ο βομβαρδισμός, η πρόκληση θανάτων, καταστροφών είναι γιορτή! Είναι γιορτή η προσπάθεια υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας! Είναι γιορτή η προσπάθεια απόσχισης από το κράτος! Ο εγκάθετος της Άγκυρας Έρχιουρμαν, ως είθισται, μίλησε στην εκδήλωση. Και αναφέρθηκε και στις μελλοντικές γενιές, αλλά και για τα διδάγματα από το παρελθόν.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «…. η αντίσταση ήταν ένας από τους ισχυρότερους δείκτες της θέλησης του τουρκοκυπριακού λαού να προστατεύσει την ύπαρξη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του… Το χρέος προς τους μάρτυρες και τους βετεράνους θα αποπληρωθεί με την τήρηση των αξιών για τις οποίες αγωνίστηκαν». Ξεκάθαρο το μήνυμα. Δεν τα είπε ακριβώς, όπως ο προκάτοχός του. Αυτός ξέρει την τέχνη της ωραιοποίησης.

Ο Τουφάν Έρχιουρμαν από πολύ πριν να επιλεγεί στην ηγεσία της αποσχιστικής οντότητας, εγκατέλειψε τις όποιες αναφορές στη μορφή της λύσης. Αυτή η στάση κατέστη πιο πρόδηλη μετά την επιλογή του. Αποφεύγει επιμελώς τις όποιες αναφορές και στις δημόσιες τοποθετήσεις και στις κατ’ ιδίαν επαφές του. Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ανέφερε πως «δεν είναι έτοιμος» να αναφερθεί σε ομοσπονδία. Δεν είπε πότε θα είναι έτοιμος. Ή εάν θα είναι κάποια στιγμή στο μέλλον. Περιμένει, προφανώς, το σινιάλο της Άγκυρας, που δεν θα έλθει ποτέ. Και το γνωρίζει.

Απτόητοι οι λάτρεις του Έρχιουρμαν!

Παρόλα αυτά, ο Έρχιουρμαν θεωρείται από κάποιους στις ελεύθερες περιοχές ότι είναι ηγέτης της «λύσης» και «προοδευτικός». Και μάλιστα- οι καημένοι- υποστηρίζουν ότι η επιλογή Έρχιουρμαν στην ηγεσία της αποσχιστικής οντότητας άνοιξε το δρόμο για συνομιλίες. Αλήθεια; Γιατί τότε δεν είδαμε διαπραγματεύσεις;

Εδώ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πρότεινε το άνοιγμα δυο οδοφραγμάτων, ο κ. Έρχιουρμαν δέχθηκε την εισήγηση κατά τη διάρκεια του δείπνου, πλην όμως την επόμενη ημέρα, στην κοινή συνάντηση, ανέφερε πως ήταν παρεξήγηση. Το δικαιολόγησε λέγοντας ότι δεν κατάλαβε καλά. Μάλλον, στη διάρκεια του δείπνου δεν μπορούσε να πιάσει σήμα για να τηλεφωνήσει στον κ. Χακάν. Το έκανε μετά, ο τελευταίος θύμωσε και ο Τουφάν δήλωσε πως ήταν… παρεξήγηση ότι αποδέχθηκε. Νόμισε, είπε, πως περιλαμβανόταν και η Λουρουτζίνα στην πρόταση.

Θα μπορούσε αυτή η στάση θαυμασμού, μιας μερίδας στις ελεύθερες περιοχές, έναντι στον Έρχιουρμαν να εξηγηθεί και πολιτικά. Αλλά δεν είναι, τελικά, μόνο πολιτική η ερμηνεία του φαινομένου. Έχει θαυμαστές στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και σε κύκλους ξένων διπλωματών ο εγκάθετος της Άγκυρας. Όπως είχε και θαυμαστές και ο Ερντογάν.

Γιατί τους επιτρέπεται;

Για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του μίσους στα Κόκκινα, συμμετέχοντες περνούν μέσω των ελευθέρων περιοχών. Φέτος, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 1250 Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τα κατεχόμενα με 50 μικρά λεωφορεία. Επιπροσθέτως, στα Κόκκινα πήγαν και διά θαλάσσης αλλά και με στρατιωτικά ελικόπτερα, που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των αξιωματούχων της αποσχιστικής οντότητας και του κατοχικού στρατού.

Μεταξύ αυτών που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο ήταν και ο εγκάθετος της Άγκυρας, Τουφάν Έρχιουρμαν. Αυτό είναι το σκηνικό, το οποίο στήνεται κάθε 8 Αυγούστου στα Κόκκινα. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να προσφέρει διευκολύνσεις για να γίνουν πανηγύρια και εκδηλώσεις, να τιμηθεί μια ενέργεια υπονόμευσης της. Μια ενέργεια επιθετική σε βάρος της. Δεν μπορεί να προσφέρει… υπηρεσίες για να στήνεται σκηνικό μίσους και διαχωρισμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx