ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Έχει νόημα μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν;

Επιβεβαιώνει τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν η Αθήνα

Η Αθήνα εξακολουθεί να μην επιβεβαιώνει επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, ενώ παραλλήλως εξακολουθεί να προβληματίζεται και για την σκοπιμότητα μιας τέτοιας προαναγγελίας από τον Τούρκο πρόεδρο, κατά την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη. Σήμερα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο, διευκρινίζοντας ότι η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από τον ίδιο τον Ερντογάν.

«Αν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παρουσία του στη Νέα Υόρκη και υποβληθεί το σχετικό αίτημα, τότε αυτό θα εξεταστεί διπλωματικά και θα απαντηθεί. Και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά» είπε ο Γιάννης Οικονόμου. Με την δήλωση αυτή, η Αθήνα βάζει ουσιαστικά δύο όρους και απαντά στο “πυροτέχνημα” του Ερντογάν  να προαναγγείλει μια συνάντηση, για την οποία δεν υπήρξε καμία προεργασία, και να την χρεώνει στον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «εμείς θα πραγματοποιήσουμε το αίτημα του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ».

Η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά είπε στον Ερντογάν “ζήτησε το, άλλαξε το πρόγραμμά σου και εμείς εδώ είμαστε”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πάντως ότι ο Μητσοτάκης δεν θα “τρέξει” για μια συνάντηση με τον Ερντογάν, τονίζοντας ότι «είναι δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα». Κάτι, στο οποίο προσδοκούσε μάλλον ο Ερντογάν, για το παιχνίδι των εντυπώσεων, και προφανώς για αυτόν τον λόγο προανήγγειλε συνάντηση που δεν έχει συμφωνηθεί. Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε πάντως και για αυτό και η απάντησή του ήταν «κανένα σχόλιο».

Που το πάει ο Ερντογάν

Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, είναι αν έχει νόημα μια νέα συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, όταν η Άγκυρα δείχνει να έχει αφήσει πίσω της το “ήσυχο καλοκαίρι” και να επιστρέφει στην γνωστή τουρκική προκλητικότητα. Μόλις χθες άλλωστε, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος “το έπαιζε” συζητήσιμος, τονίζοντας ότι θα πραγματοποιήσει το ανύπαρκτο αίτημα του Μητσοτάκη, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος YUNUS-S βρισκόταν μια «ανάσα» από τις ακτές του Καστελόριζου.

Επίσης, μία ημέρα νωρίτερα, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρενοχλούσε το γαλλικών συμφερόντων, υπό σημαία Μάλτας, ερευνητικό πλοίο “Nautical Geo”, κάθε φορά που έβγαινε έξω από τα έξι μίλια για έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Πέραν τούτων, υπάρχει και το γνωστό θέμα της παράνομης αλιείας, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, από τουρκικά αλιευτικά σκάφη. Ένα θέμα για το οποίο υποβλήθηκε νέο διάβημα διαμαρτυρίας «στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου». 

Ο Μητσοτάκης είναι γνωστό πάντως, ότι είναι υπέρ των συναντήσεων. Όπως έχει πει άλλωστε πολλές φορές, είναι καλύτερα να συζητάς και να αναδεικνύεις τις διαφορές, παρά να μην συζητάς καθόλου. Και αυτό παρότι η πρώτη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο Λονδίνο (Δεκέμβριος 19) επικρίθηκε ως βιαστική και ανεπιτυχής, ενώ η δεύτερη στις Βρυξέλλες (Ιούνιος 21), πάλι στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, έγινε μεν κάτω από διαφορετικές συνθήκες είχαν προηγηθεί όμως μήνες μεγάλης έντασης.

Η τουρκική πολιτική, ωστόσο, δεν άλλαξε. Παρά την σχετική αποκλιμάκωση, η ρητορική της Άγκυρας παραμένει προκλητική, ενώ συνεχίζονται και οι παράνομες δραστηριότητες. Στόχος της Τουρκίας είναι άλλωστε να ρίχνει πάντα την ευθύνη για την ένταση στην Ελλάδα και να αυτοπαρουσιάζεται ότι αυτή είναι που θέλειτον διάλογο. Δεν αποκλείεται μάλιστα κάτι τέτοιο να επιδιώκει και τώρα ο Ερντογάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι