Έφαγε πόρτα η Λούτ από την Άγκυρα - Ψάχνουν τεχνικούς για γεωτρήσεις στη Νότιο Κορέα

Βενιζέλος Κώστας
1631
-Έφαγε πόρτα η Λούτ από την Άγκυρα - Ψάχνουν τεχνικούς για γεωτρήσεις στη Νότιο Κορέα, Κώστας Βενιζέλος

Η Άγκυρα ουσιαστικά δεν δέχθηκε να έχει επαφές με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του OHE, την Τζέιν Χολ Λούτ, και αυτό την οδήγησε να ακυρώσει και το ταξίδι της και στην Αθήνα. Έτσι, περιορίστηκε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες και σε μακρές συζητήσεις με τους εμπλεκομένους.

Είναι, πάντως, προφανές πως η μη πραγματοποίηση συναντήσεων με εκπροσώπους των λεγόμενων εγγυητριών δυνάμενων, κυρίως Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ ήταν στο πρόγραμμα, οφείλεται πρωτίστως στην Άγκυρα, αλλά και επειδή η Τζέιν Χολ Λουτ, θέλοντας να μην εκθέσει την κατοχική δύναμη, δεν έκανε ταξίδι στην Αθήνα, στην οποία βεβαίως την ανέμεναν για συναντήσεις.

Το γεγονός ότι μόνο στη Λευκωσία έκανε επαφές σαφώς δείχνει ότι η εικόνα που θα έχουν ο Γενικός Γραμματέας και ο Διεθνής Οργανισμός, εν γένει, δεν θα είναι πλήρης, κάτι που προφανώς ήθελε η Τουρκία. Είναι σαφές, πάντως, πως η Τζέιν Χολ Λουτ διατηρεί κανάλια επικοινωνίας με τους εμπλεκομένους, είναι ωστόσο σαφές πως δεν θέλει να κακοφανίσει την τουρκική κυβέρνηση υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι η Άγκυρα αρνήθηκε να τη δεχθεί για επαφές, αν και η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού ζήτησε τούτο.

Μετά και την τελευταία απόφαση της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ενόψει και της διαμόρφωσης της λίστας ονομάτων προσώπων και οργανισμών, στην Άγκυρα επιχειρούν να βρουν διεξόδους. Κυρίως σε ό,τι αφορά την τεχνική υποστήριξη και το εξειδικευμένο προσωπικό για τις παράνομες γεωτρήσεις της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Είναι σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν, έχοντας ως δεδομένο ότι δεν θα μπορεί να απευθύνεται σε Ευρωπαίους υπηκόους όπως και εταιρείες, θα στραφεί προς τρίτες χώρες και υπηκόους τρίτων κρατών. Εξ όσων συναφώς πληροφορούμαστε, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει κρούσεις προς τη Νότια Κορέα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.