ΕΘΝΙΚΑ

Ένα βήμα ακόμα για τα F-35 από την Πολεμική Αεροπορία

Ένα βήμα ακόμα για τα F-35 από την Πολεμική Αεροπορία
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τα επόμενα βήματα αναβάθμισης των επιχειρησιακών ικανοτήτων της συνεχίζει η Πολεμική Αεροπορία, έπειτα από τα νέα πολεμικά αεροσκάφη που προμηθεύτηκε η χώρας, καλύπτοντας το κενό από την υπερδεκαετή εγκατάλειψη των ενόπλων δυνάμεων που ξεκίνησε από τα χρόνια του Μνημονίου.

Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση στην γείτονα Τουρκία, όπως και οι κυρώσεις που έχει υποστεί η αμυντική της βιομηχανία. λόγω της επιλογής της να μην εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας μακρού βεληνεκούς, S-400 Triumf, παρουσιάζουν ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για την Πολεμική Αεροπορία. Είναι χαρακτηριστικό πως είναι έτοιμη να δεχτεί τα πέμπτης γενιάς μαχητικά F-35, όταν η Τουρκία ακόμα πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση να παρακάμψει το Κογκρέσο για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Μάλιστα οι πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν, ότι η διαδικασία σύνταξης του ελληνικού αιτήματος στις ΗΠΑ για τα F-35, του εγγράφου που καλείται στη διαδικασία των διακρατικών συμβάσεων (FMS) με τις ΗΠΑ, Επιστολή Διατύπωσης Αιτήματος (LOR: Letter of Request), έχει προχωρήσει. Η LOR έχει συνταχθεί και τυγχάνει τελικής επιτελικής επεξεργασίας, με σκοπό να σταλεί στις ΗΠΑ εντός του μηνός. Η πρώτη αναφορά στα F-35 έγινε από τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ και από τότε οι κινήσεις προς την προμήθεια τους κινούνται σε γρήγορους ρυθμούς.

Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά στην ΕΑΒ, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ΔΑΥ (Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης), αντιπτέραρχο Πέτρο Χατζήρη, όπου άκουσαν πάρα πολλά ενδιαφέροντα για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, που μόνο ικανοποίηση πρέπει να τους γέμισαν.

Αναβαθμίζεται η Πολεμική Αεροπορία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΑΒ θα μπορέσει να παραδώσει έξι αεροσκάφη εντός του έτους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η επιχειρησιακή ένταξη του πιο σύγχρονου μαχητικού του τύπου στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο F-16V αναβαθμίζονται 83 μαχητικά F-16 Block 52+/52+ Advanced. Στα υπόστεγα της ΕΑΒ βρίσκονται 14 αεροσκάφη σε διαφορετικό σημείο προόδου στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης.

Εάν προχωρήσει σύντομα (στη Βουλή σε μερικές ημέρες;) και η αναβάθμιση των F-16 Block 50 σε Block 50M με την αξιοποίηση των απαρτίων που θα αφαιρεθούν από τα Block 52+/52+ Advanced, σε συνδυασμό με τον “γαλλικό” στόλο των Rafale και των Mirage 2000-5 (ίσως και προσθήκης μελλοντικά Mirage 2000-9 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία έχουν υπογράψει ρήτρα αμυντικής συνδρομής) η Πολεμική Αεροπορία θα είναι πλέον πανίσχυρη για την αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας που κλιμακώνεται, τόσο με τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις που παραβιάζουν τον εναέριο μας χώρο, όσο και με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

  Παραβιάζει ο φράκτης στον Έβρο τη διεθνή νομιμότητα;

Η ισχύς της πολεμικής αεροπορίας θα αφορά και το σύνολο της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας (SE Flank) του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τη σημασία της Ελλάδας στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ατλαντικής Συμμαχίας. Κι αυτό από μια χώρα status quo, που αποτελεί δύναμη σταθερότητας σε μία σημαίνουσα γεωπολιτική ζώνη, την Ελλάδα και όχι από μια χώρα αναθεωρητική, που απειλεί με πόλεμο ακόμα κράτη μέλη της Συμμαχίας, την Τουρκία. Μια τύποις συμμαχική χώρα, που φροντίζει περισσότερο τη σχέση της με τον βασικό αντίπαλο της Ατλαντικής Συμμαχίας, την Ρωσία, με την οποία συνεργάζεται ακόμα και στην κλοπή του σιταριού των Ουκρανών, όπως μάθαμε πρόσφατα από τον πρέσβη του Κιέβου στην Άγκυρα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι