ΣΧΟΛΙΟ

Ενοχλείται η Άγκυρα επειδή δεν θέλει να δίνει ούτε από τα κλεμμένα!

Ενοχλείται η Άγκυρα επειδή δεν θέλει να δίνει ούτε από τα κλεμμένα! Κώστας Βενιζέλος
EPA/Leszek Szymanski POLAND OUT

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε το προηγούμενο διήμερο, «διεξήγαγε στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας» και περιέλαβε σχετική παράγραφο στα Συμπεράσματα της Συνόδου. Η σχετική αναφορά συνδέει τα ευρωτουρκικά με το Κυπριακό.

Σημειώνεται στις σχετικές παραγράφους ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανάληψη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει το διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει»

Η Άγκυρα, η οποία εξασφάλισε αναφορά για τις σχέσεις της με την ΕΕ αλλά ως αναμενόταν αντέδρασε επειδή υπάρχει αυτή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό. Και μάλιστα κατηγορεί την Ένωση για έλλειψη «στρατηγικού οράματος της ΕΕ για τη χώρα μας και τις παγκόσμιες εξελίξεις». Σύμφωνα με την Άγκυρα, «η προσέγγιση που περιορίζει τις πολύπλευρες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο Κυπριακό ή σε άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».

Ενοχλείται η Άγκυρα…

Παρά το γεγονός ότι η αναφορά είναι γενική και δεν υπεισέρχεται στην ουσία η κατοχική πλευρά αντιδρά. Και όχι μόνο αντιδρά, αλλά προειδοποιεί ότι δεν θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Είναι σαφές πως η αντίδραση αφορά την άρνηση της Τουρκίας να ασχοληθεί με το Κυπριακό. Η αντίδραση αφορά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία θεωρεί «εκλιπούσα».

Το πρώτιστο, όμως, είναι πως η κατοχική Τουρκία θέλει σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε άλλες, να καθορίζει τη δική της ατζέντα. Να καθορίζει το παιχνίδι και να μην μπαίνει στο πλαίσιο, που διαμορφώνει η ίδια η ΕΕ. Θέλει μια αλά κάρτ σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλει να αλλάξει καθώς γνωρίζει πως δεν πρόκειται να ενταχθεί ποτέ. Θέλει να διατηρεί κανάλια επικοινωνίας καθώς αυτό προσφέρει οικονομικά κέρδη.

Η Τουρκία θέλει να καταστεί περιφερειακή αυτόνομη δύναμη και ως εκ τούτου δεν δέχεται όρους ή θέματα που την ενοχλούν στην ατζέντα. Για αυτό και η Άγκυρα ενοχλείται από το κείμενο Συμπερασμάτων: Δεν συζητά οτιδήποτε θα πρέπει στην πορεία να “δώσει”. Όχι από τα δικά της, αλλά από εκείνα, που έχει αρπάξει. Από τα κλεμμένα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι