ΑΝΑΛΥΣΗ

Εντείνονται οι πιέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Εντείνονται οι πιέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους, Κώστας Βενιζέλος

Οι τουρκικές μεθοδεύσεις για πολιτική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, με απώτερο στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους, βρίσκονται σε εξέλιξη και ενισχύονται συνεχώς. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό, που διαμορφώθηκε με βάση κάποια νέα δεδομένα, που η κατοχική Τουρκία θεωρεί ότι ευνοούν διαχρονικές επιδιώξεις της στην Κύπρο. Την τελευταία περίοδο η προσπάθεια για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος γίνεται σε μια πιο συστηματική βάση. Η δε Άγκυρα παρουσιάζεται πιο πιεστική προς φιλικές της χώρες, ζητώντας από αυτές να αναπτύξουν σχέσεις με την αποσχιστική οντότητα.

Σημειώνεται πως ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ θα συμμετάσχει στην 26η Οικονομική Σύνοδο Κορυφής Ευρασίας που θα διοργανωθεί από το Ίδρυμα Ομάδας Μαρμαρά (MGV) μεταξύ 13 και 15 Μαρτίου. Η σύνοδος θα διοργανωθεί σε συνεργασία με την Ένωση Εξαγωγέων Έτοιμων Ενδυμάτων και Ένδυσης Κωνσταντινούπολης και το Συμβούλιο Εξαγωγέων Τουρκίας και σε αυτό θα λάβουν μέρος πέραν των 300 πολιτικών, διπλωματών, ακαδημαϊκών, θρησκευτικών ηγετών και επιχειρηματιών από 44 χώρες.

Εξάλλου, στις 15-16 Μαρτίου ο ψευδοϋπουργός Εξωτερικών της αποσχιστικής οντότητας, Ταχσίν Ερτογρούλογλου, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Προσκλήθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πιέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Η Λευκωσία παρακολουθεί και αντιδρά στις τουρκικές μεθοδεύσεις. Σε αυτό το παιχνίδι της αποτροπής επιχειρεί και εμπλέκει και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα παράδειγμα αξιοποίησης του ρόλου της ΕΕ είναι και η περίπτωση με την Γκάμπια. Όπως είναι γνωστό ο αντιπρόεδρος της Γκάμπιας επισκέφθηκε το περασμένο Δεκέμβριο τα κατεχόμενα. Ως κίνηση “καλής χειρονομίας”, ο αξιωματούχος της χώρας αυτής μετέβη στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Τούτο έγινε με υποδείξεις της Άγκυρας, στην οποία βρισκόταν νωρίτερα. Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη προσκλήθηκε ο κατοχικός ηγέτης να μεταβεί στην Γκάμπια. Ενόψει όλων αυτών από τη Λευκωσία, αξιοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΕ στην χώρα αυτή για διεξαγωγή διαλόγου.

Στην αντιπροσωπεία με παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλήφθηκε και Κύπρια διπλωμάτης, η κ. Σαλίνα Σιάμπου, η οποία παράλληλα είχε και χωριστές διμερείς συναντήσεις με την κυβέρνηση της χώρας. Το γεγονός ότι το θέμα των σχέσεων Γκάμπιας και κατεχομένων εγέρθηκε από την πλευρά της ΕΕ επηρέασε σημαντικά. Ως αποτέλεσμα τούτου η αφρικανική χώρα φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Τούτο προφανώς και δείχνει και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Γιατί κάθε χώρα που προσεγγίζεται από την Τουρκία για να συνεργασθεί με το κατοχικό καθεστώς θα πρέπει να ζυγίσει και τις επιπτώσεις στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx