Επί ποδός η Αθήνα μετά την παρενόχληση – Στρατιωτικοποίηση της διένεξης

Επί ποδός η Αθήνα μετά την παρενόχληση – Στρατιωτικοποίηση της διένεξης, Χρήστος Καπούτσης

Η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, από ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή μεταξύ Οινουσών και Χίου, συνιστά μία ακόμη σοβαρή τουρκική πρόκληση.

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, έχει κλιμακώσει επικίνδυνα τις προκλήσεις της στην ελληνοτουρκική μεθόριο, αμφισβητώντας εμπράκτως το υφιστάμενο νομικό και κυριαρχικό καθεστώς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

  1. Η υπέρπτηση τουρκικών μαχητικών, πάνω από ελληνικό έδαφος στον Έβρο (πριν από έναν μήνα περίπου), συνιστά σοβαρότατη πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας και μάλιστα, δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο από το 1974.
  2. Οι καθημερινές σχεδόν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, ενίοτε οπλισμένων, πάνω από την νησίδα Οινούσες και την βραχονησίδα Παναγιά (Πασά), γίνονται, διότι σύμφωνα με την Τουρκική προπαγάνδα, είναι στη δικαιοδοσία του FIR Κωνσταντινουπόλεως! Η Τουρκία, βάσει σχεδίου, παρανομεί και εμμέσως θέτει θέμα εθνικής κυριαρχίας για Οινούσες-Παναγιά.
  3. Οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά Λέσβου, Χίου, Σάμου, είναι επιβεβλημένη αντίδραση, λέει η Τουρκία, διότι κατά τη συνθήκη της Λωζάννη θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα. Όμως νεότερες διεθνείς συνθήκες (μετά την Συνθήκη της Λωζάννης), όπως του Μοντρέ (1936), έχουν αλλάξει την κατάσταση και οι τουρκικές αιτιάσεις είναι αυθαίρετες και παράνομες.
  4. Συνιστά ή όχι, επικίνδυνη κλιμάκωση, οι περίπου 300 πτήσεις οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά από τη 1η Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα; Οινούσες, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Λέρος, Μεγίστη, Λειψοί, Ψαρά, Αντίψαρα, Σάμος, είναι τα νησιά που δέχονται σχεδόν καθημερινά τις “επισκέψεις” των Τούρκων πιλότων.

Τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, αναλύουν την τουρκική δραστηριότητα και σύντομα θα ενημερωθεί σχετικά το ΚΥΣΕΑ, που θα λάβει αποφάσεις, για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Γεωπολιτική αστάθεια

Αναλυτές διεθνών σχέσεων, πολιτικοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί, διατυπώνουν απόψεις, σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, που αναμένονται ραγδαίες και εντυπωσιακές, όταν ο κορωνοϊός, εγκλωβιστεί στα ιατρικά ερευνητικά κέντρα. Περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, είναι και τα Βαλκάνια, η Μεσόγειος με τα παράκτια αφρικανικά, και ευρωπαϊκά κράτη και η Μέση Ανατολή, ως μια ενιαία γεωγραφική περιοχή. Περιοχή, με συγκρουσιακό παρελθόν, όπου τα ανταγωνιστικά γεωοικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα ισχυρών κρατών και πολυεθνικών εταιρειών, εκτός των άλλων, επιπολάζουν και τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό των τοπικών πληθυσμών.

Γενικά, υπάρχει μια στρατηγική αβεβαιότητα, που δρα διαβρωτικά και αποσταθεροποιητικά, με αποτέλεσμα, η στρατιωτικοποίηση της ενεργειακής, μεταναστευτικής και γεωπολιτικής κρίσης, να αποτελεί πλέον ισχυρό, αν όχι και αναπόφευκτο, ενδεχόμενο. Άλλωστε, παρά την κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού, τα στρατιωτικά επεισόδια, σε Συρία, Λιβύη και ΙΡΑΚ (Κουρδιστάν), αποκτούν μια επικίνδυνη δυναμική.

Και ακόμη, η πίεση από την απειλή των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και το Αιγαίο, που μεθοδεύει η Άγκυρα, η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας με τις υπερπτήσεις και οι παράνομες γεωτρήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου, συνιστούν ιδιαιτέρως ανησυχητικές εξελίξεις, συνιστούν σοβαρή διμερή κρίση, την οποία καλείται να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι