Επίθεση Ερντογάν κατά Ελλάδας για την Συνθήκη της Λωζάνης
24/07/2022Νέα φραστική επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγo για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και για καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία αποκάλεσε «τουρκική».
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι σήμερα συμπληρώνεται η 99η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, χαράχτηκαν τα χερσαία σύνορά μας, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, διασφαλίστηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που παρέμεινε στην Ελλάδα και διασφαλίστηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας», τόνισε ο Ερντογάν και συνέχισε σύμφωνα με το Anadolu:
«Τελευταία όμως, από την πλευρά της Ελλάδας, οι όροι που αναφέρονται στη συνθήκη, ειδικά για τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοούνται ή παραβιάζονται σκόπιμα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση η οποία είναι ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την πίστη στη συνθήκη. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και να προστατεύσει τα δικαιώματα του έθνους».
Είχε προηγηθεί η επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της Αθήνας για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας, στην οποία απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Προκλητικός και ο Αλτούν
Εν των μεταξύ την Ελλάδα κατηγορεί για την κλιμάκωση στης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο διευθυντής επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν. Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» δηλώνει ότι «αν η Τουρκία ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι τόσο επικίνδυνο όσο η Ελλάδα, θα είχατε δει τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στους ουρανούς της Αττικής».
Ο Αλτούν αναφέρει ότι «η Τουρκία απαντάει στις προβοκάτσιες της Ελλάδας», υποστηρίζοντας ότι «ελληνικά αεροσκάφη έφτασαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου. Παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις περιοχές Ντάτσα, Ντίντιμ και Νταλάμαν. Αυτά δεν τα ισχυριζόμαστε εμείς. Μιλάμε για συγκεκριμένα παραδείγματα όπου μοιραζόμαστε εικόνες ραντάρ με συμμαχικές χώρες».
«Επιτρέψτε μου να εξηγήσω το γεγονός της 27ης Απριλίου προκειμένου οι αναγνώστες σας να το οπτικοποιήσουν: Αν η Τουρκία ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι τόσο επικίνδυνο όσο η Ελλάδα, θα είχατε δει τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στους ουρανούς της Αττικής. Αλλά δεν έχουμε τέτοιο μέλημα. Δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε η πλευρά που αυξάνει την ένταση. Ωστόσο έχουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να απαντήσουμε σε κάθε κίνηση» προσθέτει. Σε απάντηση αυτών των πτήσεων που καταγγέλλει ο Αλτούν, τουρκικά μαχητικά είχαν πετάξει σε απόσταση 2 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη.
Ο Αλτούν θεωρείται από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η συνέντευξη στην «Καθημερινή» είναι η πρώτη αξιωματούχου της τουρκικής κυβέρνησης, μετά την ένταση που κορυφώθηκε τον Απρίλιο, με τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών, την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την απόφαση του κ. Ερντογάν να διακόψει κάθε επαφή με τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό.
“Gerilimi yükselten taraf olmadık, olmayacağız. Ancak her türlü hamleye cevap verecek imkân ve kabiliyetlere sahibiz”
Kathimerini gazetesine Atina’nın gerilimi artırma girişimlerini, Kıbrıs ve sondaj faaliyetleri noktasındaki duruşumuzu anlattık.https://t.co/T84jpF6NIw pic.twitter.com/vMPJyZJDeH
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) July 24, 2022
Ο Δένδιας για τα ελληνοτουρκικά
Μετά τις εκλογές στην Τουρκία ελπίζει ο Νίκος Δένδιας ότι θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής», τονίζει ότι τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας, ακόμα και αν το 2023 αλλάξει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Επισημαίνει, μάλιστα, τη διείσδυση της ακροδεξιάς και εθνικιστικής ρητορικής στο επίκεντρο της τουρκικής πολιτικής σκηνής.
«Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα θα ήθελα, όμως, να εκφράσω μια νότα αισιοδοξίας. Ευελπιστώ ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, θα επικρατήσουν συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν πάντα και δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικές. Δεν πρέπει να λησμονούμε τις περιόδους αρμονίας, όσο βραχείες και εάν ήταν αυτές. Όπως τη δεκαετία του ’30, όταν υπογράφηκε το σύμφωνο φιλίας μεταξύ Βενιζέλου και Ατατούρκ. Ή στις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν οι δύο χώρες μαζί πολέμησαν στον πόλεμο της Κορέας και στη συνέχεια εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ».
Για τις τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η τουρκική προκλητικότητα υπερβαίνει όχι μόνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και τα ίδια τα όρια της λογικής. Λειτουργώντας πάντα ψύχραιμα και αποφασιστικά, έχουμε εντείνει το τελευταίο διάστημα την εκστρατεία ενημέρωσης των συμμάχων, εταίρων και της διεθνούς κοινής γνώμης. Καθώς αναφερόμαστε σε παραβιάσεις και υπερπτήσεις, να μιλήσουμε με αριθμούς. Μέχρι την 30ή Ιουνίου, η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε 3.954 παραβιάσεις και 136 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους. Δεν απαιτείται περαιτέρω σχολιασμός».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία υπογραμμίζει ότι η διάρρηξή τους δεν αποτελεί ελληνική επιλογή, τονίζοντας, μάλιστα, τις προσπάθειες που ο ίδιος είχε κάνει για τη βελτίωσή τους πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.