Ετοιμάζει βαλίτσες για Βερολίνο ο Τατάρ
29/02/2024Τον Απρίλιο του 2016,ο τότε κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είχε επισκεφθεί το Βερολίνο. Ο Ακιντζί κατά την επίσκεψή του είχε συνάντηση με τον τότε υπουργό Εξωτερικών και νυν πρόεδρο της Γερμανίας, Steinmeier και τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Ήταν η πρώτη κίνηση του Βερολίνου για επαφές με το κατοχικό καθεστώς. Επαφές που έγιναν παρά τις αντιδράσεις της Λευκωσίας, που είχε προβεί σε διαβήματα.
Ο νυν κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όσα έχει πει ο ίδιος, θα μεταβεί κι αυτός στην γερμανική πρωτεύουσα τον Μάρτιο. Δεν έγινε γνωστό κατά πόσο θα έχει το ίδιο πρόγραμμα με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ή θα έχει συναντήσεις με Γερμανούς αξιωματούχους ή θα περιοριστεί σε ομιλίες σε εκδηλώσεις Τούρκων, που ζουν στη χώρα αυτή.
Ο κατοχικός ηγέτης, όπως μεταδίδεται, συναντήθηκε στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Τούρκων Επιχειρηματιών του Baden Würtemberg της Γερμανίας. Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Γερμανός πρόεδρος Frank Walter Steinmeier δεν επισκέφθηκε τις κατεχόμενες περιοχές, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο και επειδή σε δηλώσεις του χαρακτήρισε διαιρεμένη την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό θα πρέπει να εξηγηθεί καλύτερα στη Γερμανία, όπου ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες.
Επισημαίνοντας ότι αναμένουν ευαισθησία για το Κυπριακό από τη Γερμανία, μια φιλική χώρα της Τουρκίας, ο Τατάρ είπε ότι θα συναντηθεί με φορείς και οργανώσεις και θα εξηγήσει την «εθνική υπόθεση» κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Μάρτιο (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
Ο Γερμανός Πρόεδρος Frank Walter Steinmeier, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο, δεν θα μπορούσε προφανώς να μεταβεί στα κατεχόμενα. Όπως δεν το έπραξε ούτε και ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα. Αν και στο παρελθόν υπήρξαν ξένοι αξιωματούχοι ( όπως ο Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ), οι οποίοι πήγαν στα κατεχόμενα, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η εκεί μετάβασή τους συνδέεται με τις “προσπάθειες λύσης του Κυπριακού”.
Βεβαίως επιχείρημα, που δεν μπορεί να αντέξει στη λογική καθώς εάν ήθελαν να βοηθήσουν θα έπρεπε να παρέμβουν προς την κατοχική Τουρκία και όχι προς τους εγκάθετους της. Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, σύμφωνα με τον “πρόεδρο” της “βουλής” του κατοχικού καθεστώτος, Zorlu Töre, θα προβούν σε επενδύσεις στην κατεχόμενη Κύπρο.
Είναι προφανές πως υπάρχει μια έντονη κινητικότητα προώθησης και προβολής της αποσχιστικής οντότητας. Το ταξίδι των Τούρκων επιχειρηματιών από τη Γερμανία στα κατεχόμενα, η μετάβαση Τατάρ στο Βερολίνο, αλλά και ο σχεδιασμός του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για επισκέψεις αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος σε ξένες χώρες, εντάσσονται στο σχεδιασμό για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ένας σχεδιασμός, που είναι εφαρμόζεται βαθμηδόν.