ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Με νέα Navtex απαντά ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη

Επιβεβαιώνει ο Τσελίκ την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να το αφήνει ανοιχτό, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τα “τερτίπια” του Τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη, αλλά και τα σαφή μηνύματα που του έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την ομιλία του στον ΟΗΕ. «Αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς» ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε για το αν είναι  πιθανή μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε προκύψει θέμα με την προαναγγελία από τον Τούρκο πρόεδρο μιας συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επρόκειτο βεβαίως για ένα “πυροτέχνημα” του Ερντογάν, καθώς δεν είχε γίνει καμία προεργασία, ούτε καν συζήτηση, για μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών. Ο Ερντογάν μάλιστα επικαλέστηκε σχετικό αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, το οποίο όμως ουδέποτε υποβλήθηκε.

Ακολούθησαν, οι έξυπνοι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς, η οποία δεν απέκλεισε μια συνάντηση, εάν υποβαλλόταν  επίσημο αίτημα από την τουρκική προεδρεία και υπήρχε επίσημη ανακοίνωση αλλαγής του προγράμματος από τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτό δεν συνέβη και έτσι δεν υπήρξε συνάντηση στη Νέα Υόρκη, αφού η ελληνική κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν αλλάζει.\

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Εξαρχής άλλωστε, δεν συνέπιπταν τα προγράμματα των δύο ηγετών και δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για συνάντηση, όπως είχε πει ο ίδιος ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε σήμερα ότι «ο πρωθυπουργός έφτασε στις ΗΠΑ την Τετάρτη το βράδυ, ενώ ο κ. Ερντογάν είχε φύγει ήδη». Την Παρασκευή, με την ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Μητσοτάκης έστειλε για άλλη μία φορά σαφή μηνύματα στον Τούρκο πρόεδρο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαφορές των δύο χωρών είναι συγκεκριμένες και ότι η μόνη λύση τους είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Παραλλήλως έθεσε και το πλαίσιο της όποιας συζήτησης για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες, επικαλούμενος τις σχετικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ξεκαθάρισε όμως και το ότι η ένταση του καλοκαιριού του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά θα επιδιώκει και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.

Η Αθήνα, μετά το κρίσιμο 2020, θεωρεί ότι οι κινήσεις της Άγκυρας είναι «απολύτως προβλέψιμες». Αυτό τουλάχιστον βγάζει προς τα έξω η ελληνική κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «το ζήτημα δεν είναι το τι σχεδιάζει και τι κάνει η Τουρκία, αλλά πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση».

Η “προβλέψιμη” Τουρκία

Και σε αυτό, η Αθήνα επιμένει ότι η ελληνική διπλωματία έχει καταστήσει σαφές πως ο σεβασμός στη νομιμότητα στο Αιγαίο δεν είναι θέμα μόνον ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά και θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Σε ό,τι αφορά πάντως τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «νευρικότητα που έχει αντανάκλαση στην περιοχή» και απορρέει από την «αναθεωρητική προσέγγιση» της Τουρκίας.

Η Άγκυρας προχώρησε όμως σήμερα Σάββατο και σε μια νέα προκλητική ενέργεια, μετά την παρενόχληση, από τουρκική φρεγάτα, του ερευνητικού Nautical Geo δέκα μίλια από τις ακτές της Κρήτης. Κίνηση, με την οποία η Τουρκία επεδίωξε να διαμηνύσει έμπρακτα την πρόθεσή της να αμφισβητήσει τον σχεδιασμό του αγωγού EastMed. Μεσολάβησε βέβαια το “άδειασμα” του Ερντογάν από τον Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, ενώ επίκειται η συνάντησή του την Τετάρτη με τον Πούτιν.

Σήμερα, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex, δεσμεύοντας για έρευνες, περιοχή η οποία βρίσκεται μεταξύ της Ρόδου και του Καστελλόριζου για τη διεξαγωγή ωκεανογραφικών και κλιματολογικών ερευνών του ερευνητικού πλοίου «Bilim-2». Πρόκειται για περιοχή  ανατολικά της Κρήτης και εντός ελληνικής ΑΟΖ, για την οποία έχει δικαιοδοσία ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου για την έκδοση Navtex. Σύμφωνα με την  τουρκική Navtex, οι έρευνες θα γίνουν από τις 26 Σεπτεμβρίου έως και τις 8 Οκτωβρίου. Οι συντεταγμένες της πάντως δεν οριοθετούν θαλάσσια περιοχή, όπως συνήθως, αλλά αποτυπώνουν την πορεία του ερευνητικού πλοίου.

Η Αθήνα, από την πλευρά της δείχνει έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και αναμένει νέες προκλήσεις, εκτιμώντας ότι κριτήριο για το τι θα ακολουθήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία, κατά τη διάρκεια της άσκησης “Παρμενίων”, η οποία αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Για την άσκηση, σενάριο της οποίας είναι η αναχαίτιση τουρκικής πρόκλησης, έχει δεσμευθεί περιοχή στο Αιγαίο, ενώ η τελική φάση της προβλέπεται να διεξαχθεί στη Χίο και στον Έβρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx