ΕΘΝΙΚΑ

Euro 2021: Κατά τα άλλα θα μας εξασφάλιζε η Συμφωνία των Πρεσπών…

Euro 2021: Κατά τα άλλα θα μας εξασφάλιζε η Συμφωνία των Πρεσπών..., Γιώργος Λυκοκάπης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την αντίδραση της ΕΠΟ και του υφυπουργείου Αθλητισμού έφερε η φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro, της οποία κοσμούν το ακρωνύμιο FFM (Football Federation of Macedonia) και ο Ήλιος της Βεργίνας, κάτι που απαγορεύει η Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία προβλέπει ότι όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα δημόσια κτίρια και οι ιδιωτικοί φορείς που χρηματοδοτούνται από το κράτος, πρέπει να φέρουν πάντα την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, αν και υπάρχει μία “δημιουργική ασάφεια” για τα ακρωνύμια. Μέχρι στιγμής η αντίδραση της ΕΠΟ περιορίζεται στην χρήση του επίμαχου ακρωνυμίου, χωρίς όμως κάποια αναφορά στον Ήλιο της Βεργίνας.

Η ΕΠΟ απέστειλε σχετική επιστολή στην UEFA μιλώντας για «αυθαίρετο αυτοπροσδιορισμό», ενώ σχόλιο έκανε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Θοδωρής Ζαγοράκης, μιλώντας για «αδιανόητη πρόκληση». Στην ανακοίνωση της η ΕΠΟ σημειώνει πως «η ΔΟΕ και όλες οι διεθνείς αθλητικές συνομοσπονδίες, μηδέ των ποδοσφαιρικών εξαιρουμένων, έχουν αναγνωρίσει ως μέλος τους την Βόρεια Μακεδονία και οποιοσδήποτε άλλος αυθαίρετος αυτοπροσδιορισμός της είναι εκτός των παγκοσμίως ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων και κατ’ επέκταση εκτός πραγματικότητας. Σας ενημερώνουμε ότι η ΕΠΟ απέστειλε και σχετική επιστολή προς την UEFA».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης απέστειλε επείγουσα επιστολή στον πρόεδρο της UEFA, ζητώντας να γίνει χρήση της ορθής συντομογραφίας “NM” (North Makedonia) ή “RNM” (Republic of North Makedonia). Ο υπουργός επισημαίνει όμως ταυτόχρονα και μία “δημιουργική ασάφεια” της Συμφωνίας των Πρεσπών: αν και αναγνωρίζει πως δεν καθορίζει συντομεύσεις-ακρωνύμια για την γειτονική μας χώρα, σημειώνει πως «η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις-ακρωνύμια». Όμως ο υφυπουργός και η ΕΠΟ δεν αναφέρονται στην χρήση του Ήλιου της Βεργίνας, που αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς αστερίσκους.

Ο κανονισμός της UEFA

Το ζήτημα είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα Political, αναφέροντας πως η κυβέρνηση Ζάεφ ήρθε αντιμέτωπη με την οργή των φιλάθλων όταν στις φανέλες της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας έλειπε το έμβλημα με τον Ήλιο της Βεργίνας. Ο πρόεδρος της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη και δήλωσε ότι η εθνική ομάδα θα παραταχθεί στη διοργάνωση με τις παλιές εμφανίσεις, με τον Ήλιο της Βεργίνας στην φανέλα και το ακρωνύμιο “FFM”.

  Χωρίς να σπάσουν αυγά, ομελέτα δεν γίνεται – Η ΕΕ και το κανονικό κράτος

Ο κανονισμός της UEFA απαγορεύει κάθε πολιτική ή θρησκευτική αναφορά κατά την διάρκεια των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων. Πάντως η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε ρίξει στα “μαλακά” τους Τούρκους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι στα προκριματικά του Euro του 2020 εμφανίζονταν να χαιρετούν στρατιωτικά. Ήταν η περίοδος που η Τουρκία είχε ξεκινήσει εισβολή στην κουρδική πόλη Αφρίν της Συρίας και όλοι οι Τούρκοι αθλητές σε διεθνείς διοργανώσεις χαιρετούσαν στρατιωτικά, προκαλώντας αντιδράσεις.

Επιπλέον η UEFA βρήκε μία “σολομώντεια λύση” στο ζήτημα της φανέλας της Ουκρανίας. Η Ρωσία είχε αντιδράσει έντονα στην αποτύπωση του ουκρανικού χάρτη στην φανέλα της εθνικής ομάδας των Ουκρανών, χάρτης που περιλαμβάνει την Κριμαία, καθώς και στα συνθήματα «Δόξα στους ήρωες» και «Δόξα στην Ουκρανία» που κοσμούσαν την φανέλα, επισημαίνοντας πως ήταν τα συνθήματα των ουκρανικών φασιστικών ομάδων του Στεπάν Μπαντέρα που είχε συνεργαστεί με τους Ναζί στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο (και στο Κίεβο θεωρείται εθνικός ήρωας).

Άργησε η Αθήνα

Η Ουκρανία συμφώνησε να απαλείψει το σύνθημα «Δόξα στους ήρωες», όχι όμως και το «Δόξα στην Ουκρανία». Σε ότι αφορά τον επίμαχο χάρτη με την Κριμαία, η UEFA παρέπεμψε στην στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία θεωρεί την Κριμαία ουκρανικό έδαφος, καθώς η προσάρτηση της από την Μόσχα δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Ο κόσμος των κερκίδων έχει την δική του δυναμική στα Βαλκάνια, αρκεί να θυμηθούμε πως το έναυσμα για τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο είχε δώσει το ντέρμπι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Εθνικού Αστέρα Βελιγραδίου, με τον αρχηγό της Ντιναμό Ζβόνιμιρ Μπόμπαν να μετατρέπεται σε εθνικό ήρωα της Κροατίας, όταν κλότσησε έναν Σέρβο αστυνομικό που είχε συλλάβει έναν οπαδό της Ντιναμό. Όμως προφανώς και η ενέργεια των Σκοπίων δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με μία αθλητική διοργάνωση την οποία θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να αντιδρά κατόπιν εορτής, καθώς η εφημερίδα Political είχε προβεί στην σχετική αποκάλυψη εδώ και δύο ημέρες, ενώ δεν βλέπουμε να κάνει κάποια αναφορά για την χρήση του Ήλιου της Βεργίνας στην επίμαχη φανέλα, παρά μόνο για το ακρωνύμιο FFM, για το οποίο ο ίδιος ο υφυπουργός Αθλητισμού αναγνωρίζει πως υπάρχει “δημιουργική ασάφεια” στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Τι απαντούν τα Σκόπια

Αυτήν την “δημιουργική ασάφεια” την έκανε ωστόσο πολύ σαφή, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, δηλώνοντας ότι «η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, εγγεγραμμένος ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος». Για να προσθέσει βεβαίως ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση» και ότι η «FFM δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί» σε αυτήν.

  "Αμάρτημα" η συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας!

Μία Συμφωνία η οποία ουδόλως τελικώς φαίνεται να κατοχυρώνει το όνομα Μακεδονία, όπως ισχυρίζονται οι θαυμαστές της, ακόμα και ορισμένοι όψιμοι “Μακεδονομάχοι” εντός του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο “παίζει καθυστερήσεις” με την επικύρωση των μνημονίων συνεργασίας με την «γειτονική χώρα», όπως την αποκαλούν δημοσίως βουλευτές της ΝΔ, κρυπτόμενοι πίσω από το δάκτυλο τους…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι