Έχει εθνική σημασία η ποιότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών - slpress.gr
ΑΠΟΨΗ

Έχει εθνική σημασία η ποιότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών

Έχει εθνική σημασία η ποιότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Είμαστε πλέον πολύ κοντά στις εκλογές της 9ης Ιουνίου και αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ό,τι οι υποψήφιοι των κομμάτων, από τα λεγόμενά τους, δεν έχουν καταλάβει ποια είναι η αποστολή τους στους κόλπους της ΕΕ. Ο συνολικός απολογισμός των πρώην Ελλήνων ευρωβουλευτών ήταν πολύ φτωχός, ως προς την δυναμική υποστήριξη των ελληνικών συμφερόντων, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Και από ότι φαίνεται το ίδιο έργο θα συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία, αν επικρατήσει η νοοτροπία ότι ψηφίζουμε με την κομματική λογική των εθνικών εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να μας πείσει, ότι αν μειωθεί το ποσοστό της ΝΔ σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές, τότε δεν θα έχουμε ισχυρή κυβέρνηση, και επομένως αυτή δεν θα μπορεί να εκτελέσει το πρόγραμμά της. Μάλλον έχει μπερδέψει το νόημα αυτών των εκλογών, και προσπαθεί να επιβάλλει μία λανθασμένη νοοτροπία στους ψηφοφόρους, που στερείται λογικής.

Τι άλλο μας λέει; Ζητά ισχυρή ομάδα ευρωβουλευτών της ΝΔ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα με την ίδια λογική, όπως την προηγούμενη πενταετία. Είδατε κινήσεις της κυβέρνησης για δυναμικές παρεμβάσεις της ΕΕ που να κατοχυρώνουν τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά; Ώστε να τελειώνουμε με τον κακό μας γείτονα;

Είδατε κινήσεις ευρωβουλευτών της ΝΔ για παρεμβάσεις της ΕΕ στην Τουρκία για την λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών; Δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μόνη χώρα της ΕΕ που μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή, και όμως η ΕΕ ανέχεται αυτή την κατάσταση. Είδατε κινήσεις ευρωβουλευτών της ΝΔ για παρεμβάσεις της ΕΕ για την ακύρωση του casus belli και της τουρκολιβυκής συμφωνίας που έχει επιβάλλει η Τουρκία στην χώρα μας; Είδατε κινήσεις ευρωβουλευτών της ΝΔ για παρέμβαση της ΕΕ για την καταπολέμηση της ακρίβειας; Που τείνει να γίνει ο εφιάλτης των Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των Ελλήνων. Στον αντίποδα ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει να λαϊκίζει επικίνδυνα λέγοντας ότι με ένα μαγικό ραβδί θα τα αλλάξει όλα, και άλλα παράξενα επιφωνήματα χωρίς οικονομική τεκμηρίωση.

H επίσκεψη στην Τουρκία

Παράλληλα, τρέχουν τα εθνικά μας θέματα. Είχαμε την επίσκεψη του  Μητσοτάκη στην Άγκυρα, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Μεγάλος θόρυβος δημιουργήθηκε από την αντιπολίτευση αν θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να συναντήσει τον Ερντογάν, μετά την απόφασή του να μετατρέψει την Μονή της Χώρας σε τέμενος. Επίσης, παρακολουθήσαμε την συνέντευξη τύπου μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση Ερντογάν ότι συζητήθηκαν διμερή θέματα, αλλά είναι άγνωστο το τι ειπώθηκε μεταξύ τους.

Ο ίδιος δεν δέχεται τον προσδιορισμό της Χαμάς ως τρομοκρατική, αλλά την θεωρεί ως αντιστασιακή οργάνωση, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, που έρχεται σε αντίθεση με την λογική. Μας θύμισε την τουρκική μειονότητα στην Θράκη, προκαλώντας την δικαιολογημένη αντίδραση του πρωθυπουργού, ότι πρόκειται για μουσουλμανική μειονότητα σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης, συνεχίζοντας ότι ο Ελληνισμός της Τουρκίας συρρικνώνεται σε αντίθεση με το μουσουλμανικό στοιχείο της Θράκης. Ένα ιστορικό γεγονός που ποτέ δεν του δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα από το πολιτικό σύστημα της χώρας.

“Γελάμε” με την δήλωση του προέδρου Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς […]και ότι η Μονή της Χώρας είναι ανοιχτή για επίσκεψη σε όλους. Και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε δυστυχώς την δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς, και την λύπη του, χωρίς να πάρει έστω μία υπόσχεση από τον Τούρκο πρόεδρο ότι το μνημείο της πολιτισμικής κληρονομιάς θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση.

Ο Χακάν Φιντάν μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε, ότι Αθήνα και Άγκυρα δεν θα κάνουν εκατέρωθεν βήματα στο Αιγαίο χωρίς συνεννόηση. Επίσης, ο ίδιος αποκάλυψε ότι έγινε συζήτηση και για τα θαλάσσια πάρκα, κατά την οποίαν διατυπώθηκαν οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις της Άγκυρας σχετικά με αυτό το ζήτημα: «Η στάση αρχής που εκφράστηκε είναι ότι κανένα μονομερές βήμα δεν πρέπει να λαμβάνεται πριν επιλυθούν συναφή προβλήματα. Είπαμε ότι δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας, ότι εάν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, που είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει, και ότι δεν θα το δεχτούμε». Τι καταλάβατε; Ότι ακόμη και για τα θαλάσσια πάρκα που εξήγγειλε η κυβέρνηση οφείλουμε να παίρνουμε την άδεια της Τουρκίας! Αυτό είναι το τραγικό, και όμως Έλληνες φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο.

Η ποιότητα των Ευρωβουλευτών

Αν μελετήσετε την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την συνάντηση στην Άγκυρα, αναφέρει, ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την συνάντηση Ερντογάν με Μητσοτάκη, ενθαρρύνουν τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο και την επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η αμερικανική παρουσία στο Αιγαίο σε συνεργασία με την Αθήνα και την Άγκυρα ενισχύει το ΝΑΤΟ και βοηθά στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

Αυτή η ανακοίνωση εξηγεί με ακρίβεια τον λόγο που ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να ματαιώσει το ταξίδι του στην Άγκυρα. Ενώ η λύση για ήρεμα νερά που επιτεύχθηκε, ενδεχομένως ήταν απαίτηση και των ΗΠΑ, ύστερα από πιέσεις των ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα.
Με την διαφορά ότι η Τουρκία αναγνωρίζεται ως μία σημαντική περιφερειακή δύναμη στην περιοχή μας, αφού δεν κάνει πίσω στις αναθεωρητικές της λογικές, ενώ εμείς είμαστε αναγκασμένοι συνεχώς να υποχωρούμε ως καλοί σύμμαχοι σε βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και να ενεργούμε ανάλογα, ως ένα πιόνι στην σκακιέρα. Ας μην γελιόμαστε η Ελλάδα υποχωρεί διαρκώς στα εθνικά της δίκαια, ενώ βήμα- βήμα η Τουρκία κερδίζει συνεχώς διπλωματικό έδαφος, και αυτό θα οδηγήσει κάποια χρονική στιγμή σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε βάρος μας.

Το σημείο ισορροπίας κατά John Nash (Νομπελίστας Μαθηματικός), όταν θα έρθει η χρονική της διαπραγμάτευσης, ο πήχης για την Ελλάδα θα έχει αρνητικό πρόσημο και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και το πολιτικό μας σύστημα.
Ας επιλέξουμε τουλάχιστον στις εκλογές της 9ης Ιουνίου ευρωβουλευτές, έμπειρους και γνώστες των τεκταινόμενων εντός της ΕΕ, που θα παλέψουν για τα ελληνικά συμφέροντα και όχι για τα οικονομικά τους οφέλη. Υπάρχουν τέτοιοι Έλληνες; Υπάρχουν, ψάξτε να τους βρείτε…

 


 

Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Δημοκρατών

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx