Ευτυχώς που η Κύπρος αποφασίζει, γιατί η Ελλάδα…
28/03/2023“Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς… συμπαρίσταται”! Ήταν το μεταπολιτευτικό εφεύρημα για να απεκδύεται το εθνικό κέντρο των μεγάλων ευθυνών του στο Κυπριακό και να αξιοποιούνται διεθνώς οι δύο ψήφοι του Ελληνισμού. Έτσι η Κύπρος απεδεσμεύθη από την πατρωνία των Αθηνών και κατέστη χώρα-μέλος της ΕΕ κατά την τρίτη διεύρυνσή της, αλλά εν συνεχεία απέρριψε με 70% των Ελληνοκυπρίων το άθλιο σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του αειμνήστου Κυπρίου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.
Τότε ούτε κι ο Αμερικανός πρόεδρος ετόλμησε να το αποδοκιμάσει. Αλίμονο, ο Θωμάς Τζέφερσον θα στριφογύριζε στον τάφο του! Τώρα όμως Αθήνα και Λευκωσία ευρίσκονται “στα μαχαίρια”. Ως εδήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυπιώτης, «η Κύπρος δεν δεσμεύεται να ψηφίσει υπέρ της Τουρκίας για την προεδρία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO)» ως απεφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, επ’ ανταλλαγή της υποστηρίξεως της Τουρκίας στην ελληνική υποψηφιότητα για μία θέση μη-μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Δεν ξέρουμε ποία τα οφέλη από την ελληνική μωροφιλοδοξία να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και από την τράμπα να αναγνωρισθή ο…ναυτικός χαρακτήρας των Τούρκων, που ενώ δεν είχαν δει θάλασσα προ του 12ου αιώνος μ.Χ. χαρακτηρίζουν σήμερα την Ανατολική Μεσόγειο σαν “Γαλάζια Πατρίδα”! Περιμένουμε εξηγήσεις από τον κ. Νίκο Δένδια. Αν ο συνονόματός του Νίκος Χριστοδουλίδης, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέδιδε στην σύσταση του κ. Δένδια θα μειοδοτούσε στο Κυπριακό θα νομιμοποιούσε την τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974.
Για να μείνει ζωντανή η ελπίδα
Εάν εψήφιζε υπέρ της τουρκικής υποψηφιότητας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, η Κύπρος θα ακύρωνε όλη την πολιτική της και η προεδρία Χριστοδουλίδη θα έκανε μία κάκιστη αρχή. Μάθαμε, επίσης, ότι το Κυπριακό είναι «δευτερεύουσα φροντίδα» για τους πολιτικούς της Αθήνας παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο ο Ελληνισμός έχασε δια δευτέρα φοράν εθνικό έδαφος, “άγια χώματα”, μετά την Μικρά Ασία.
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχασε ακόμη την ελπίδα να ανακτήσει την χαμένη πατρίδα, παρά τις συνομωσίες του ΝΑΤΟ και των εκασταχού φιλότουρκων που σήμερα εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο Ουκρανικό, ενώ για λύση του Κυπριακού συζητούν αόκνως την “διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”! Με τέτοια μασκαραλίκια αρχίζουν οι εκπτώσεις από διακηρυγμένες κόκκινες γραμμές. Πρώτα ξεκινούν από κάτι δευτερεύον, έπειτα με το ανεπαίσθητο και τέλος με μία συνολική υποταγή, όπως έγραψε ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης Ουϊλιαμ Μάλινσον ότι επεδίωκε το αγγλικό σχέδιο Ανάν: Διπλή, μόνιμη κατοχή της Κύπρου, τουρκική και αγγλοσαξωνική.
Ορθώς συνεπώς η κυπριακή κυβέρνηση δεν εδεσμεύθη από την απόφαση της ελληνικής. Θα ήταν οξύμωρο να ψηφίσει τον Τούρκο υποψήφιο στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, όταν η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα-μέλος του ΟΗΕ της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Το οξύμωρο αυτό ούτε ο Χένρυ (Χάνς) Κίσινγκερ θα εφαντάζετο…