Γιατί φοβούνται οι Τούρκοι την αγορά των Rafale
28/04/2021Όταν ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κάνει τέτοιες δηλώσεις, όπως οι παρακάτω που θα δούμε, τα πράγματα απέναντι στην γείτονα δεν φαίνεται να βαίνουν και τόσο καλα. Παρά τις συνεχείς μεγαλοστομίες, την εθνικιστική προπαγάνδα και την αυτοπροβολή της Τουρκίας ως «περιφερειακής υπερδύναμης», “ο φόβος φυλάει τα έρημα” που λέει και ο σοφός ελληνικός λαός!
Έτσι σε τηλεοπτική εκπομπή του CNN TURK o σύμβουλος του Ερντογάν, ο γνωστός “ιέραξ” Μεσούτ Χακί Τζασίν, αναφέρθηκε καταρχήν στην αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα τονίζοντας, όπως το βλέπει αυτός και το αφεντικό του, ότι οι «ΗΠΑ βάζουν την Ελλάδα να προκαλεί την Τουρκία», χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «ένοπλο εκτελεστή και κράτος-φρουρό των ΗΠΑ».
Στάθηκε ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, όπου η αμερικανική παρουσία (όταν βέβαια εμπεδωθεί) θα αποτελεί οριστικό ανάχωμα των τουρκικών φιλοδοξιών στον Έβρο. Μιλώντας απαξιωτικά για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για “ντροπιαστική” μας ήττα στα Ίμια, “ανακάλυψε” μια ευρύτερη συνωμοσία κατά της Τουρκίας, με την συμμετοχή της Ελλάδας, των ΗΠΑ και αραβικών χωρών, αφήνοντας (περιέργως) στο απυρόβλητο το Ισραήλ.
Τρόμος για τα Rafale
Τέλος αναφέρθηκε στην απόκτηση από την Eλληνική Πολεμική Αεροπορία των γαλλικών μαχητικών Rafale, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει 24, με τα οποία θα αποκτήσει την υπεροπλία στον ουρανό του Αιγαίου. «Θα αποκτήσουν αεροπορική υπεροπλία. Μία σύγκρουση στο Αιγαίο θα αρχίσει πρώτα στον αέρα. Σε περίπτωση που χάσουμε στον αέρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», κατέληξε με τον φόβο να είναι εμφανής. Η Τουρκία λέει πολλά και κάνει πολλά όταν βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Και στα ελληνοτουρκικά κάνει πολλά λόγω της ελληνικής “μακαριότητας”…
Εδώ και καιρό, πολύ καιρό, δεν “έτρεχε” κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα και κάποιοι πρώην πρώην υπουργοί αρκούντο να ρίχνουν στεφάνια στα Ίμια, από απόσταση ασφαλείας βέβαια! Βέβαια η προμήθεια των Rafale δεν λύνει το πρόβλημα της Ελλάδας. Απαιτείται οπωσδήποτε η προμήθεια στο άμεσο μέλλον μαχητικών πέμπτης γενιάς (πχ. F-35). H στρατιωτική τεχνολογία τρέχει και μαζί της τρέχουν και οι εν δυνάμει απειλές.
Μουδιασμένο “ξύπνημα”
Από την άλλη η αναζωπύρωση της τουρκικής προκλητικότητας στον Έβρο με την επιχείρηση εισβολής προσφύγων-μεταναστών και τις “έρευνες” στο Αιγαίο, έπεισε την διστακτική Αθήνα ότι κάτι (επιτέλους) οφείλει να πράξει προς ενδυνάμωση της πεταμένης στα σκουπίδια εθνικής μας άμυνας. Έτσι παραγγέλθηκαν από τη Γαλλία τα μαχητικά τέταρτης γενιάς Dassult Rafale και άρχισε η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού με την προμήθεια νέων φρεγατών.
Παρόλα αυτά το θέμα των φρεγατών κόλλησε, καθώς είναι πολλοί οι μνηστήρες και οι τυχόν αποφάσεις αγοράς “ζυγίζονται” και πολιτικά πέραν από επιχειρησιακά. Ο Ελληνικός Στρατός πάντως παραμένει ο φτωχός συγγενής της όλης υπόθεσης και μόνο η παραχώρηση από τις ΗΠΑ των τεθωρακισμένων οχημάτων Μ11117 σώζει κάπως την κατάσταση. Και παρά τα όσα τονίζονται κατά καιρούς, ναι μεν Αεροπορία και Ναυτικό θα έχουν κύριο ρόλο σε μια τυχόν σύγκρουση με την Τουρκία, όμως ούτε τα αεροσκάφη, ούτε τα πλοία διατηρούν ή κατακτούν το έδαφος. Αυτό διαχρονικά είναι έργο του ταπεινού φαντάρου.
Σημαντικό βήμα, κατά την άποψη του γράφοντος, ήταν και η χθεσινή απόφαση για δημιουργία Όπλου Ειδικών Δυνάμεων, με σκοπό την δημιουργία μιας ταχυκίνητης δύναμης κρούσης ικανής να χτυπά αμέσως και παντού. Ωστόσο τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν είναι. Βασικό πρόβλημα του στρατού είναι η έλλειψη σύγχρονων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού και μεταφοράς προσωπικού, αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς ικανών να καταστήσουν ανενεργή την απειλή των τουρκικών drones.