ΘΕΜΑ

Γιατί η Ιταλία έστειλε το πολεμικό Mimbelli στην Κυπριακή ΑΟΖ

Γιατί η Ιταλία έστειλε το πολεμικό Mimbelli στην Κυπριακή ΑΟΖ

Το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε το πολεμικό πλοίο Mimbelli δίπλα στο γεωτρύπανο της ENI στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ο εντοπισμός ενός σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου. Συμβολικά αλλά και ουσιαστικά η παρουσία πλοίου του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού δίπλα στο γεωτρύπανο της ENI στην Κυπριακή ΑΟΖ, είναι σαφέστατο μήνυμα προς την Άγκυρα τις όποιες βλέψεις της, αλλά και ενδεχόμενες ενέργειες όπως αυτές που έκανε στο παρελθόν εμποδίζοντας με πολεμικά πλοία έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ από σκάφη ιταλικών συμφερόντων. 

Κοντά στο πλοίο-γεωτρύπανο της ΕΝΙ, στο οικόπεδο 6της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, εμφανίζεται να πλέει το ιταλικό πλοίο Mimbelli. Σε ανάρτηση στο twitter σημειώνεται ότι «το πλοίο Mimbelli συμμετείχε στην επιχείρηση Ασφαλής Μεσόγειος για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, κοντά στο γεωτρύπανο Tungsten Explorer της ENI, το οποίο πρόσφατα ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στον στόχο Cronos-1, περίπου 90 μίλια από τις ακτές της Κύπρου».

 

Το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της γεώτρησης στο Cronos-1, εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με την ποσότητα φυσικού αερίου στον ταμιευτήρα που ανακαλύφθηκε να υπολογίζεται σε 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Θεωρητικά, η ποσότητα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι βρίσκεται στα βάθη του Κρόνου αρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες της Κύπρου σε καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής για 60-70 χρόνια, και για σχεδόν διπλάσια περίοδο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής το κοίτασμα Αφροδίτη.

Είχε επίσης ανακοινωθεί ότι το Tungsten Explorer έχει μεταβεί στον στόχο Zeus-1, για νέα ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6. Σύμφωνα με παλαιότερες αναρτήσεις του ιταλικού ναυτικού, το πλοίο Mimbelli είχε σταθμεύσει πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου απέπλευσε την περασμένη εβδομάδα.

Τον Φεβρουάριο του 2018, τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρεμποδίσει τον πλουν του γεωτρύπανου «Σάιπεμ 12000» προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. Ενώ το γεωτρύπανο έπλεε στα ανοικτά των νοτιανατολικών ακτών της Κύπρου, στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, τα τουρκικά πολεμικά το κάλεσαν να αποχωρήσει, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε ξένα χωρικά ύδατα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι