ΑΠΟΨΗ

Γιατί ο πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται τον Δένδια;

Τί συζήτησε ο Δένδιας με τον Σαουδάραβα ομόλογο του

Η επαναφορά των Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Ελλάδος και Τουρκίας στους διπλωμάτες από τους στρατιωτικούς, αποτελεί σαφή αποδοκιμασία του Νίκου Δένδια από τους Τούρκους και έμμεση από την ελληνική διπλωματία υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Εν τούτοις, τα ΜΟΕ, όπως η αποφυγή αερομαχιών, θαλασσίων επακουμβήσεων και παραβιάσεως των εναερίων και επιγείων συνόρων είναι αρμοδιότητα των ενόπλων δυνάμεων παρά των διπλωματών, που δεν γνωρίζουν πως δίδονται και αναιρούνται οι στρατιωτικές διαταγές, δια να έχουν αποτέλεσμα τα ΜΟΕ.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες δεν λησμονούν ότι ο κ. Δένδιας απογύμνωσε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα πολλαπλά επιχειρήματα-ψεύδη του κατά της Ελλάδος και δεν επιθυμούν την ανακίνηση των τελματωμένων ΜΟΕ υπό τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που την θεωρούν “σκληρή”, αλλά την θέλουν από διπλωμάτες που είναι συνήθως πιο υποχωρητικοί, από της εποχής του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Και καλά μεν οι Τούρκοι. Από τότε που ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν έσωσε τους Τούρκους στην άλωση της Τριπολιτσάς, δεν ήθελαν τους στρατιωτικούς για διαπραγματεύσεις αλλά κοτσαμπάσηδες. Όμως, ο τότε πρώτος “πρωθυπουργός” της Μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ήταν δεινός διπλωμάτης που ενέπλεξε την Μεγάλη Βρετανία στον αγώνα αναγνωρίσεως της Ελλάδος ως εμπολέμου, ενώ οι σημερινοί διπλωμάτες τάσσονται υπέρ του κατευνασμού της Τουρκίας – εξ ου και η απαίτηση να αναλάβουν αυτοί τα ΜΟΕ.

Πάει πολύ η σημερινή ελληνική κυβέρνηση να μην εμπιστεύεται τον κ. Δένδια, που επί τέσσερα σχεδόν χρόνια έγινε γνωστός εις όλες τις ξένες κυβερνήσεις με τα ταξίδια και τις επισκέψεις του στις πρωτεύουσες για την οικοδόμηση πραγματικών μέτρων αποκαταστάσεως της αλήθειας στη διεθνή κοινή γνώμη. Πώς εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κ. Δένδια την άμυνα της χώρας και δεν τον θεωρεί ικανό για τα ΜΟΕ;

Τι ξέρουν περισσότερα οι διπλωμάτες από τους στρατιωτικούς για τις δολιότητες της ΜΙΤ και του πρώην αρχηγού της που αναβαπτίστηκε ως υπουργός Εξωτερικών από το νεοχαλίφη της Άγκυρας; Μήπως ετοιμάζεται να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Ντόρα Μπακογιάννη για να εξασφαλίσει τα ΜΟΕ και την περιπόθητη συμφωνία με την Τουρκία, με την διατήρηση του σημερινού “μομέντουμ”; Ιδού η απορία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι