ΣΧΟΛΙΟ

Η γεωπολιτική διάσταση του τουρκικού αφηγήματος για την Κύπρο

Η γεωπολιτική διάσταση του τουρκικού αφηγήματος για την Κύπρο
Η γεωπολιτική διάσταση του τουρκικού αφηγήματος για την Κύπρο, Κώστας Βενιζέλος

O άνθρωπος του Ερντογάν, Μετίν Φεϊζίογλου, περιέγραψε το πόσο σημαντική είναι η Κύπρος για την κατοχική δύναμη.

Ο “πρέσβης” της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος ως γνωστό διαδραματίζει ρόλο Νομάρχη, έχει αναλάβει με εντολές Ερντογάν να προωθήσει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό στην Κύπρο. Ένα σχεδιασμό, που έχει να κάνει με την επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους (Αμμόχωστο) αλλά και στη θάλασσα. Υπενθυμίζεται πως, πολύ πριν αναλάβει τη θέση αυτή, όντας δικηγόρος, είχε ασχοληθεί με το άνοιγμα και τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Για αυτό και στη συνέχεια διορίσθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο. Για να υλοποιήσει το σχέδιο “Αμμόχωστος”, ενώ παράλληλα ελέγχει και την εφαρμογή του οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας και ψευδοκράτους. Κοντολογίς, η Άγκυρα πληρώνει και θέλει να ελέγχει.

Ο αρχηγός των εγκάθετων της Τουρκίας, λοιπόν, αναφέρθηκε στη θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο από στρατηγικής και γεωγραφικής άποψης, λέγοντας ότι το νησί, το οποίο απέχει μόνο 70 χιλιόμετρα από την Τουρκία, έχει μεγάλη σημασία από την πλευρά της ασφάλειας της Τουρκίας, της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ, του ελέγχου του εναέριου χώρου, των μεταφορών στις ανοικτές θάλασσες και του στρατηγικού αμυντικού βάθους. Έχει κάνει εν πολλοίς μια πλήρη περιγραφή για την γεωπολιτική σημασία του νησιού σε σχέση με τις τουρκικές επιδιώξεις.

Σε μια πρόταση, ο άνθρωπος του Ερντογάν, Μετίν Φεϊζίογλου, περιέγραψε το πόσο σημαντική είναι η Κύπρος για την κατοχική δύναμη: «Η ασφάλεια της “τ.δ.β.κ”. ξεκινά από την Τουρκία, η ασφάλεια της Τουρκίας ξεκινά από την Κύπρο». Έσπευσε δε να αναφέρει πως «ορισμένοι κύκλοι εντός του τ/κυπριακού λαού, κατά κάποιο τρόπο δεν αποδέχονται αυτή την πραγματικότητα». Ποιους εννοεί και τι κάνουν αυτοί που “τολμούν” να αμφισβητήσουν το επίσημο αφήγημα της κατοχικής δύναμης; Προφανώς η Άγκυρα γνωρίζει.

Οι πιο πάνω αναφορές Φεϊζίογλου τοποθετούν σε μια γεωπολιτική διάσταση τη σημασία της Κύπρου για την Τουρκία. Είναι και θέμα ασφάλειας αλλά και ζήτημα το οποίο αφορά την αξιοποίηση του εδάφους του νησιού για την προώθηση και υλοποίηση των επεκτατικών βλέψεων της κατοχικής πλευράς. Μέσω Κύπρου θέλουν να καταστούν περιφερειακή δύναμη οι Τούρκοι. Για αυτό άλλωστε και δεν συζητούν μια συμφωνία, εκτός κι εάν γίνουν αποδεκτές όλες οι αξιώσεις τους. Για αυτό και ροκανίζουν τον χρόνο και κωλυσιεργούν συνεχώς. Η Κύπρος είναι η… ασφάλεια τους! Είναι ο χώρος ορμητήριο τους. Όταν αντιμετωπισθούν στον πυρήνα τους αυτοί οι σχεδιασμοί, θα μπορούν να ανατραπούν. Αυτό είναι και το στοίχημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι