ΣΧΟΛΙΟ

Η Μαρία ήλθε ορεξάτη αλλά δεν βλέπει την μεγάλη εικόνα

Η Μαρία ήλθε ορεξάτη αλλά δεν βλέπει την μεγάλη εικόνα, Κώστας Βενιζέλος

Η νέα ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Ανχέλ Ολγκίν Κουεγιάρ, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για βρουν οι ηγέτες στην Κύπρο «κοινό έδαφος». Έσπευσε δε να αναφέρει πως «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να καταλήξουμε σε μια καλή λύση στην Κύπρο».

Αυτά που ανέφερε η νεοδιορισθείσα απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό τα έχουν πει και οι προκάτοχοί της. Έρχονται όλοι με τον… ενθουσιασμό του πρωτάρη για να εκπληρώσουν επιτυχώς την αποστολή τους, πλην όμως όλοι είχαν την ίδια τύχη, γιατί δεν βλέπουν την μεγάλη εικόνα.

Η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ έχει καλό βιογραφικό, είχε εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για επίλυση προβλημάτων της χώρας της, ενώ διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας. Το καλό βιογραφικό σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν σημαίνει τίποτε. Γιατί ένα πρόβλημα, που είναι ανοικτό, άλυτο εδώ και πενήντα χρόνια, για να μην επιλύεται προφανώς και θα έχει κάποιο λόγο. Στην προκειμένη περίπτωση ο ένας λόγος οφείλεται στη μαξιμαλιστική, επεκτατική στάση και συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας. Την τουρκική προσέγγιση “τα θέλω όλα”.

Υπάρχει, όμως, κι ένας ακόμη λόγος, που έχει σχέση με τη στάση του διεθνούς παράγοντα. Η νέα απεσταλμένη έχει “κληρονομήσει” μια λογική στο Κυπριακό, το οποίο οι εν δυνάμει μεσολαβητές θεωρούν μια δικοινοτική διένεξη. Το θεωρούν εν πολλοίς εσωτερικό θέμα της Κύπρου. Αυτό δεν γίνεται τυχαία. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 1974 και εντεύθεν και ουσιαστικά στόχευε και στοχεύει μέχρι σήμερα να αφήσει εκτός της μεγάλης εικόνας την κατοχική δύναμη στην Τουρκία.

Η μόνη περίπτωση που μπήκε στο κάδρο η Τουρκία ήταν όταν, επί Νίκου Κοτζιά, κατατέθηκε από την Αθήνα ολοκληρωμένη πρόταση για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις. Τότε εκ των πραγμάτων υπήρξε εμπλοκή της κατοχικής δύναμης, απευθείας και όχι διά των εγκαθέτων της. Αυτό πιστώνεται στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος.

Το Κυπριακό ήταν και είναι θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και η επίλυσή του συνδέεται άρρηκτα με την πλήρη άρση των κατοχικών δεδομένων. Αυτό θα έπρεπε να ήταν το στοίχημα όλων των απεσταλμένων των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού. Να αρθεί η κατοχή. Δυστυχώς η Τουρκία αντιμετωπίζεται ως ενδιαφερόμενο μέρος και όχι ως ο πυρήνας του προβλήματος. Δεν αντιμετωπίζεται ως η χώρα που προκαλεί και συντηρεί το πρόβλημα στην Κύπρο διά της στρατιωτικής ισχύος. Η κ. Μαρία Ανχέλ Ολγκίν Κουεγιάρ έχει προφανώς έλθει στην Κύπρο με συγκεκριμένες εντολές και κατευθύνσεις, ακολουθώντας την πεπατημένη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι