ΑΝΑΛΥΣΗ

Η πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα δεν επηρεάζει τους τουρκικούς σχεδιασμούς

Η πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα δεν επηρεάζει τους τουρκικούς σχεδιασμούς, Κώστας Βενιζέλος

Η πολιτική κρίση, που ξέσπασε στα Κατεχόμενα με την παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης, επιβαρύνει το κλίμα που προκαλεί η Τουρκία. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα έχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους Τουρκοκύπριους. Είναι προφανές πως το σκηνικό δεν είναι καθόλου υποβοηθητικό για τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό, που ούτως ή άλλως φρόντισε να εξουδετερώσει η κατοχική Τουρκία με τους όρους που θέτει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Με βάση τα όσα διαμορφώνονται είναι προφανές ότι η τουρκική συμπεριφορά στα Κατεχόμενα συνδέεται με την αποφασιστικότητα της κατοχικής δύναμης να προωθήσει διά πυρός και σιδήρου τα επεκτατική της σχέδια. Τι έχουμε ενώπιον μας; Πρώτον, η Τουρκία διαμορφώνει ένα σκηνικό τρόμου και καταπίεσης στην κατεχόμενη περιοχή. Όσοι αμφισβητούν τον Ερντογάν και τις πολιτικές του, βρίσκονται στο στόχαστρο. Τα Κατεχόμενα διοικούνται από τον εκάστοτε “πρέσβη” της Τουρκίας, ο οποίος λαμβάνει αποφάσεις, τόσο για ζητήματα πολιτικής, όσο και τη διαχείριση των κονδυλίων, που στέλνονται από την Άγκυρα.

Οι απελάσεις Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, η απαγόρευση εισόδου τους επειδή θεωρούνται “εχθροί” της χώρας, δείχνει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να σβήσει κάθε φωνή αμφισβήτησης. Παρά τις διαψεύσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Αβρούπα”, η οποία παρουσίασε την μαύρη λίστα, στην πράξη ψέματα λένε στην Άγκυρα. Γιατί υπήρξαν περιπτώσεις απαγόρευσης εισόδου σε Τουρκοκύπριους αντιφρονούντες.

Δεύτερον, η τρικομματική “κυβερνητική” συνεργασία της Δεξιάς στα Κατεχόμενα άντεξε δέκα μήνες και παρά την πλήρη στήριξη από την Άγκυρα δεν απέφυγε το μοιραίο. Την κατάρρευση της δηλαδή της, που θα οδηγήσει στην προκήρυξη “εκλογών”. Πρόκειται για μια ομάδα, υπουργικό το ονομάζουν, που διαχειρίζεται εκ μέρους της κατοχικής δύναμης τα θέματα καθημερινότητας.

Χωρίς τα κονδύλια από την Τουρκία, παραλύουν τα πάντα. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη σύνθεση, αν και δεν θα ήθελε την λεγόμενη αντιπολίτευση μέρος του σχήματος. Κατοχικό ηγέτη ήθελε σε αυτή τη φάση και τον επέλεξε, τον Τατάρ, για να διευκολύνει ως καθαρόαιμο φερέφωνο τη “νέα” πολιτική της, αυτή των δυο κρατών.

Συνεχίζεται ο επεκτατικός σχεδιασμός

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στην μεγάλη εικόνα ο επεκτατικός σχεδιασμός συνεχίζεται, με την επιβολή τετελεσμένων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διαμήνυσε ότι παρακολουθούν στενά όλες τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο:

«Παρακολουθούμε τις αναφορές που λαμβάνουμε αμέσως. Ό,τι πρέπει να γίνει για την προστασία και την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας έχει γίνει μέχρι τώρα υπό την ηγεσία του Προέδρου μας. Θα γίνει με τον ίδιο τρόπο όταν έρθει ο τόπος και η ώρα. Μην αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό. Δεν τίθεται ποτέ θέμα παραχώρησης ή εγκατάλειψης του αγώνα. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του ευγενούς έθνους μας και κάθε νόμο του. Ό,τι πρέπει να γίνει για αυτό, είναι καθήκον μας σήμερα. Το κάναμε μέχρι τώρα και θα το κάνουμε». Είναι λοιπόν ξεκάθαρος ο στόχος της κατοχικής δύναμης. Και ο σχεδιασμός αυτός δεν αφορά μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι