Η συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ για οριοθέτηση ΑΟΖ κινητοποιεί τη Λευκωσία
03/11/2022Η κινητικότητα που έχει προκαλέσει η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για την οριοθέτηση ΑΟΖ και θαλάσσιων συνόρων μεταξύ δύο κρατών, έχει θέσει σε συναγερμό και τη Λευκωσία. Το κυπριακό κράτος αξιοποίησε την ευκαιρία για να διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα σε μια περίοδο, που οι γείτονες προβαίνουν σε συνεννοήσεις. Κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον πρέσβη Τάσο Τζιωνή βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βηρυτό, ενώ σήμερα θα έχει συναντήσεις στο Τελ Αβίβ. Για την Κυπριακή Δημοκρατία το ζητούμενο είναι το τριεθνές. Το σημείο, που θα συναντώνται τα θαλάσσια σύνορα των τριών χωρών.
Σημειώνεται συναφώς ότι τόσο με το Λίβανο, όσο και με το Ισραήλ, η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πολίτης”, η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου προβλέπει ότι θαλάσσια έκταση 17.000 τετραγωνικών μιλίων θα αφαιρεθεί από το Ισραήλ και θα μετακινηθεί στον Λίβανο. Η αναθεώρηση της συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ θα αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή. Στα δεδομένα της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα προσαρμοστεί και η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για την ΑΟΖ με τον Λίβανο.
Οι δύο χώρες οριστικοποίησαν το πλαίσιο της νέας συμφωνίας και η εκκρεμότητα με τη Συρία (τα θαλάσσια σύνορα Κύπρου, Λιβάνου, Συρίας τέμνονται) δεν αναμένεται να επηρεάσει τη διμερή συμφωνία Κύπρου-Λιβάνου, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση και με τη Συρία. Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο Λίβανος έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τη Δαμασκό για την οριοθέτηση ΑΟΖ και θαλασσίων συνόρων και το κύριο πρόβλημα είναι η παραχώρηση από τη Συρία δικαιωμάτων ερευνών σε ρωσική ενεργειακή εταιρεία, σε περιοχή την οποία διεκδικεί ο Λίβανος. Είναι πρόδηλο πως μετά τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, δημιουργούνται νέα δεδομένα ενόψει και νέων ερευνών αλλά και γεωτρήσεων, για αυτό και θα πρέπει να υπάρξουν εκ των προτέρων συνεννοήσεις.
Η αντίδραση της Τουρκίας
Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της κατοχικής δύναμης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι δεν αποδέχονται τις συμφωνίες για καθορισμό της ΑΟΖ που υπέγραψε η ελληνοκυπριακή πλευρά, εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ, καθώς, όπως υποστήριξε, παραβιάζουν τα «δικαιώματα της Τουρκίας και της ‘’ΤΔΒΚ΄΄».
Ισχυριζόμενος ότι είναι αρκετά ικανοί να καταλάβουν πόσο δίκαιο έχουν στο θέμα της αδικίας που γίνεται με την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι «απρόσωπη, ξεδιάντροπή και ψεύτρα»: «Εμείς δεν μπορούμε να τα κάνουμε αυτά. Εμείς λέμε τις πραγματικότητες. Θέτουμε επί τάπητος νομικά επιχειρήματα. Εμείς δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
.
Κατηγορώντας επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο ότι από το 2021 μέχρι σήμερα «έχουν παραβιάσει εννέα φορές την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι με τα μέτρα που έλαβαν, κανένα πλοίο δεν κατάφερε να εισχωρήσει εκεί. Επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση τους για διεξαγωγή μιας περιεκτικής “Συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο” βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της “ΤΔΒΚ” και της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα του δίκαιο διαμοιρασμού, τότε θα έχει επιλυθεί αυτόματα, όπως ανέφερε, «το 51% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο».