ΑΝΑΛΥΣΗ

Πού θα φτάσει ο κοινός βηματισμός Τουρκίας και Ισραήλ

Πού θα φτάσει ο κοινός βηματισμός Τουρκίας και Ισραήλ, Κώστας Βενιζέλος

Ένα ακόμη βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ, συνιστά η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Τουρκία. Ο Μπένι Γκαντζ επισκέφτηκε χθες για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ. Είδε, όμως και τον Ερντογάν, ο οποίος δεν συνηθίζει να συναντά υπουργούς ξένων χωρών, εκτός από ειδικές περιπτώσεις.

Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια των επαφών των δυο κρατών και των εκατέρωθεν προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων. Κι αυτό παρά την καχυποψία που υφίσταται. Σημειώνεται πως την ώρα που η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού στην Ελλάδα είχε αναβληθεί προκαλώντας αντιδράσεις και μουρμουρητά, πρέπει να υποδειχθεί πως αυτή είναι η τρίτη φορά που Ισραηλινός αξιωματούχος επισκέπτεται την Τουρκία, σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο Μπένι Γκαντζ σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον Ακάρ, εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει ο “θετικός διάλογος” με την Τουρκία για την επίλυση των ζητημάτων της περιοχής! Έσπευσε δε να αναφερθεί στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Οι ανησυχητικές απειλές, μία εκ των οποίων είναι το Ιράν, αντιμετωπίζονται από συμμαχίες που δημιουργούνται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του κοινού μας φίλου των ΗΠΑ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας. Ενώ διατηρούμε ισχυρές συνεργασίες με τους φίλους μας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες του Κόλπου, οι δεσμοί μας με την Τουρκία έχουν επίσης στραφεί σε θετική κατεύθυνση.

Στην πραγματικότητα, μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες και να μειώσουμε τις συγκρούσεις προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. Για να προχωρήσουμε, πρέπει να υιοθετήσουμε μια συνεπή, θετική προσέγγιση, διατηρώντας ανοιχτό το διάλογο αναφορικά με τις σχέσεις μας. Όπως συμφωνήθηκε στις συνομιλίες μας, ανέθεσα την ομάδα μου να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να αυξήσουμε τα κοινά μας έργα».

Πού θα φτάσει η σχέση Τουρκίας-Ισραήλ

Όπως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο (για να μην… παρεξηγηθεί), ο Ακάρ μίλησε για τους Παλαιστίνιους. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εν εξελίξει αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, για τη δυναμική συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ υπογράμμισε την «ευαισθησία της Τουρκίας στο θέμα της Παλαιστίνης».

Το σκηνικό αυτό στήνεται με πρωτοβουλία της Άγκυρας. Το Ισραήλ δεν έχει λόγο να μην ανταποκριθεί. Άλλωστε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ προχώρησε σε συμφωνία για την ΑΟΖ με το Λίβανο. Η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ εξυπηρετεί τους Αμερικανούς, στους οποίους αναφέρθηκε ο Ισραηλινός υπουργός. Μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτή η σχέση θα φανεί στη συνέχεια, ιδιαίτερα όταν και οι δυο θέλουν να αποκτήσουν στρατηγικά πλεονεκτήματα, που θα τους καταστήσει κυρίαρχους του παιχνιδιού στην ευρύτερη περιοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι