ΗΠΑ και Κύπρος - Βρε πως αλλάζουν οι καιροί!

Μιχάλης Ιγνατίου
1971
ΗΠΑ και Κύπρος - Βρε πως αλλάζουν οι καιροί!, Μιχάλης Ιγνατίου

Το Σάββατο συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή, που οδήγησε στην κατοχή του 40% περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ισλαμική Τουρκία. Είχε προηγηθεί το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν ένας ξεροκέφαλος παπάς, που πίστευε πως ήταν μεγάλος και τρανός και ηγείτο μίας χώρας μικρής, για την οποία ο ίδιος πίστευε πως ήταν ο ομφαλός της γης. Απέναντί του είχε ένα σκληρό Αμερικανό διπλωμάτη, χωρίς το παραμικρό συναίσθημα για οποιονδήποτε, τον περίφημο Χένρι Κίσιγκερ.

Τα γεγονότα είναι γνωστά και δεν μπορεί κανείς να τα παραποιήσει. Προσπάθησαν πολλοί αλλά στο τέλος κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι τον Ιούλιο του 1974, το έγκλημα ήταν διπλό: Το πραξικόπημα εκτελέστηκε από τους παρανοϊκούς δικτάτορες της Ελλάδας, που βεβαίως δεν αντιπροσώπευαν τον ελληνικό λαό, και την εισβολή πραγματοποίησαν οι Τούρκοι Αττίλες του "σοσιαλιστή ποιητή" Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Το διπλό έγκλημα σχεδίασε η τότε Αμερική και αναφέρομαι στην τότε Αμερική διότι δεν μπορούμε να χρεώσουμε το πραξικόπημα και την εισβολή στους μετέπειτα κυβερνήτες της αμερικανικής υπερδύναμης. Όμως, οι επόμενοι ευθύνονται διότι βοήθησαν την Τουρκία να "νομιμοποιήσει" την κατοχή της Κύπρου. Και στήριξαν την ισλαμική χώρα για να επιβάλει τους όρους της στο νησί.

Τα κατεχόμενα είναι μία καθαρά τουρκική περιοχή, γεμάτη με τζαμιά και εποίκους, που ελέγχεται πλήρως από την Άγκυρα. Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να επιχειρήσει καν ένας Τουρκοκύπριος πολιτικός να πολιτευθεί διαφορετικά από την Άγκυρα. Και η περίπτωση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είναι χαρακτηριστική. Λόγω του παρελθόντος του, που ήταν υποτίθεται φιλικό προς τους Ελληνοκύπριους, χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετηθεί η κατοχική δύναμη. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, έχοντας απέναντί του τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα κάνοντας στην ουσία "συμπρόεδρο" τον Ακιντζί.

Ήταν μέγα το λάθος του και το πλήρωσε με εκείνη την προσωπική επίθεση του κατοχικού ηγέτη στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Πρόσβαλε τον κ. Αναστασιάδη και προσπάθησε να τον ρεζιλέψει ενώπιον και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, επειδή ο Κύπριος πρόεδρος θέλησε ένα κεράσει τους παρευρισκόμενους ένα ποτήρι ουίσκι στη διάρκεια δείπνου. Η Κύπρος είναι θύμα εισβολής και κατοχής, χωρίς αμφιβολία.


Η συνέχεια στην πηγή: hellasjournal.com

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.