ΑΠΟΨΗ

Υπάρχει και η Κύπρος κύριε Μητσοτάκη

Υπάρχει και η Κύπρος κύριε Μητσοτάκη, Κώστας Βενιζέλος

Εδώ και χρόνια επιχειρείται από νατοϊκούς και Ευρωπαίους ισχυρούς παίκτες η επιβολή αναγνώρισης του Κοσόβου. Η Κύπρος, η Ελλάδα, είναι μεταξύ των χωρών, που δηλώνουν πως δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, γιατί αυτό θα δημιουργήσει προηγούμενο. Στη δική μας περίπτωση θα δημιουργήσει προηγούμενο με την αποσχιστική οντότητα, το κατοχικό καθεστώς, στην Κύπρο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα έχει εντείνει τις προσπάθειες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Το γιατί δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη του Κοσόβου σε Διεθνείς Οργανισμούς τούτο είναι ξεκάθαρο και δεν χωράει συζήτηση. Έλα, όμως, που αυτό μπορεί να αλλάξει. Όχι από την Κύπρο, αλλά όπως φαίνεται, από την Ελλάδα.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, εισηγήτρια για την ένταξη του Κόσοβου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει καταθέσει την έκθεση της. Όπως έγινε γνωστό προτείνει την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σύμφωνα με το συνάδελφο, Μιχάλη Ιγνατίου, μέχρι την Τρίτη 5 Μαρτίου, η κ. Μπακογιάννη επέμενε σταθερά στην αρχική απαίτησή της, αλλά και απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, όπως η κυβέρνηση του κρατικού μορφώματος του Κοσσυφοπεδίου ικανοποιήσει τρία βασικά κριτήρια προκειμένου να διατηρεί ελπίδες ευρωπαϊκής προοπτικής.

Στις 20 Μαρτίου 2024, η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνδιάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης νέα εισήγηση. Έκρινε πως με μερική εκπλήρωση ενός από τα κριτήρια θα μπορούσε το Κόσοβο να πάρει το εισιτήριο για ένταξη. Αυτό που προτείνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είναι, βασικά, χωρίς όρους ένταξη. Το θέμα θα συζητηθεί εντός Απριλίου στην Ολομέλεια και στη συνέχεια στους Υπουργούς.

Οργισμένος Βούτσις προς Μπακογιάννη

Μετά την εξέλιξη, όπως παρακολουθήσαμε, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, σε ένα οργισμένο διάγγελμα του, ξεσπάθωσε κατά της κ. Μπακογιάννη, λέγοντας μάλιστα ότι «ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας».

Ποιος έκανε το τηλεφώνημα, το οποίο επικαλείται ο Αλεξάντερ Βούτσιτς; Είτε έγινε είτε όχι, είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί είναι αυτοί που βιάζονται να κλείσουν το θέμα αυτό με αναγνώριση του Κοσόβου, για να «τελειώσει η ένταση». Θέλουν, προφανώς, να… τιμωρήσουν το Βελιγράδι για τις σχέσεις του με τη Μόσχα. Θεωρούν πως έτσι θα “κόψουν” τη Ρωσία από την περιοχή.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως πέρσι τον Απρίλιο όταν αποφασίστηκε να προχωρήσει αίτηση ένταξης του κρατιδίου στην ΚΣΣΕ, η Ελλάδα απείχε ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία τάχθηκε εναντίον (33 υπέρ, 7 εναντίον και 5 αποχές). Και τότε υπήρξαν αντιδράσεις από τους Σέρβους, που προφανώς είχαν εντοπίσει την αλλαγή στάσης που, ειρήσθω εν παρόδω, ξεκίνησε επί Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά βέβαια η πολιτική είναι του Πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, σε συνέντευξή του το Σεπτέμβριο του 2023, είχε πει ότι από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κοσσυφοπέδιο, η Ελλάδα είναι η πιο κοντά στην αναγνώριση! Για την αλλαγή στάσης ο Κούρτι κάτι γνώριζε από τότε. Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν το κρατίδιο είναι η Ισπανία, η Σλοβακία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Ελλάδα.

Η Αθήνα, προφανώς και έχει ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια και καλά κάνει, αν και άλλοι… αλωνίζουν στην περιοχή και όχι- δυστυχώς- η Ελλάδα. Αλλά το ενδιαφέρον αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη την Κύπρο και το Κυπριακό, για μια σειρά λόγους, που πρέπει να ήταν αντιληπτοί στην Αθήνα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει το Κόσοβο γιατί δημιουργεί προηγούμενο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να παίζει με τα εθνικά θέματα. Τελεία και παύλα!

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, θα βρίσκεται στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γεώργιος Γεραπετρίτης. Είναι ευκαιρία να συζητηθεί κι αυτό το θέμα και μια σειρά άλλα, που κινούνται με πολλές σκιές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι