ΕΘΝΙΚΑ

Κι αν ο Ερντογάν προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο…

Κι αν ο Ερντογάν προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο..., Μάκης Ανδρονόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Λέγεται, γράφεται, δεν διαψεύδεται ότι η Τουρκία δια στόματος Ερντογάν θα ανακοινώσει στις 20 Ιουλίου την προσάρτηση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου με την συναίνεση της “εγγυήτριας” Βρετανίας και τώρα του αστείου κυρίου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που προσανατολίζεται στη λύση των δύο κρατών.

Έχουμε λίγες μέρες -πριν αυτό συμβεί- να ανακοινώσουμε από κοινού με την Κύπρο σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ τα εξής:

 • Η προσάρτηση αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η ιδέα των δύο κρατών είναι μη αποδεκτή και απαράδεκτη. Η Κύπρος είναι ενιαίο κράτος, τμήμα του οποίου τελεί υπό κατοχή. Ταυτόχρονα, ανακοινώνεται και ψηφίζεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και κατάθεση στον ΟΗΕ συντεταγμένων της ελληνικής ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
 • Η προσάρτηση θα αποτελεί προσάρτηση εδάφους χώρας-μέλους της ΕΕ, η οποία υποκριτικά έχει ανεχθεί την κατοχή εδαφών της. Η ΕΕ πρέπει να δηλώσει τώρα με καταλυτικό τρόπο ότι αυτό θα σημαίνει πολεμική ενέργεια κατά της ΕΕ.
 • Η προσάρτηση θα σημάνει αίτημα της Ελλάδας για αποπομπή της Τουρκίας από τη συμμαχία και αίτημα στρατιωτικής συνδρομής για την απελευθέρωση της Νήσου.

Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα και αιφνιδιαστικά. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι εθνικά απαράδεκτο, με συνέπειες που δεν είναι ώρα να κατονομαστούν.

Επαναπροσδιορισμός του Κυπριακού

Όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις κατά το παρελθόν, η μέχρι τώρα πορεία του Κυπριακού τελούσε υπό την ομηρεία ψευδαισθήσεων και στρουθοκαμηλικών καταστάσεων, αλλά κυρίως ενός χυδαίου παιγνίου δήθεν ισορροπιών. Όλα αυτά έχουν καταρρεύσει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο και τα δυτικά κέντρα σκέψης και αποφάσεων είναι καιρός να δουν την πραγματικότητα ως έχει. Το Κυπριακό πρέπει να επαναπροσδιορισθεί σε γενικές γραμμές ως εξής:

 1. Η Κύπρος είναι μία και ενιαία. Απελευθερώθηκε από την αποικιοκρατία με τους αγώνες των Ελληνοκυπρίων που αποτελούν ιστορικά την πλειοψηφία στο νησί. Η οθωμανική Τουρκία είχε πουλήσει την Κύπρο στους Άγγλους το 1878 και ενσωματώθηκε στη Βρετανική Αυτοκρατορία την περίοδο 1923-25. Οι Κύπριοι συμμετείχαν στην εθνική παλιγγενεσία (αφοπλίστηκε ο πληθυσμός από τους Οθωμανούς, χιλιάδες Κύπριοι πήραν μέρος στον Αγώνα κλπ). Οι Κύπριοι συμμετείχαν και στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Από την αυγή του 20ου αιώνα διεκδικούσαν την ένωση με την Ελλάδα, όμως οι διεθνείς σκοπιμότητες δεν το επέτρεψαν.
 2. Οι λόγοι που ενεργοποίησαν την “τουρκική εγγύηση” δεν υφίστανται εδώ και δεκαετίες. Η δημοκρατική νομιμότητα έχει πλήρως αποκατασταθεί. Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα, διότι δεν αντλούν από πουθενά νομιμότητα.
 3. Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εγγυάται την ισοτιμία και την ισονομία των τουρκικής καταγωγής κατοίκων της χώρας.
 4. Έδαφος της Κύπρου, δηλαδή της ΕΕ, τελεί υπό την κατοχή τουρκικών στρατευμάτων.
 5. Το Κυπριακό δεν χρειάζεται επίλυση. Αποβολή του στρατού κατοχής χρειάζεται και ενεργοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου. Το ζήτημα των εποίκων πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο αυτό.
 6. Μια χώρα του ΝΑΤΟ (Τουρκία) δεν μπορεί να κατέχει τμήμα χώρας της ΕΕ.
 7. Το Κυπριακό πρέπει να διευθετηθεί σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ για λόγους ηθικούς, γεωστρατηγικούς και γεωοικονομικούς. Η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει και να παραδώσει τη βάση στο ΝΑΤΟ, στο οποίο πρέπει να ενταχθεί η Κύπρος.
  Αφήνουν τη "βόμβα" για τους… επόμενους

Η Κύπρος δεν οφείλει τίποτε στη Δύση, αντίθετα η Δύση της οφείλει πολλά για όσα έχει κάνει και υποστεί ο κυπριακός λαός υπέρ της.

 • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
 • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι