ΑΝΑΛΥΣΗ

Τί σχεδιάζει η κατοχική Τουρκία για την επέτειο της εισβολής του 1974

Τί σχεδιάζει η κατοχική Τουρκία για την επέτειο της εισβολής του 1974, Κώστας Βενιζέλος

“Επετειακές κινήσεις”, τον Ιούλιο, φαίνεται ότι θα κάνει η κατοχική Τουρκία στο πεδίο της έντασης και των προκλήσεων. “Επετειακά” για να παραπέμπει προφανώς στο 1974 και στην εισβολή στην Κύπρο θέλοντας προφανώς να στείλει σαφέστατα μηνύματα προς τη Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνοντας πρόσφατα το Εθνικό Συμβούλιο, εξέφρασε την εκτίμηση πως η κατοχική Τουρκία ενδέχεται να στείλει το νεοαποκτηθέν, τέταρτο, γεωτρύπανό της στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για την περιοχή, που δραστηριοποιείται, μετά από αδειοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, φαίνεται πως (σύμφωνα με πληροφορίες του) δεν πρόκειται να προχωρήσουν περαιτέρω, αλλά θα περιοριστούν στο θαλασσοτεμάχιο 6, σημειώνοντας πως οι Τούρκοι όλη αυτή την περίοδο δεν παρενόχλησαν την αμερικανική Exxon Mobil. Οι δυο εταιρείες, πάντως, ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ δεν αναμένεται να αντιδράσουν, καθώς δεν θα είναι κοντά στις δικές τους γεωτρήσεις, που θα διενεργεί εργασίες η κατοχική Τουρκία.

Με την αποστολή του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία θα επιχειρήσει να επιβάλλει νέα τετελεσμένα. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι θα σημαίνει εάν από τις γεωτρήσεις εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τότε θα εδραιωθεί στην περιοχή αξιοποιώντας ως τετελεσμένο “τα δικά της κοιτάσματα”! Σε ό,τι αφορά το νέο γεωτρύπανο πρέπει να σημειωθεί πως οι Τούρκοι για μια ακόμη φορά θέλουν, όπως φαίνεται, να παίξουν με τη σημειολογία. Άλλωστε ενέργειες και επετειακές κινήσεις είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα τους.

Επετειακές κινήσεις με γεωτρύπανο

Όπως μεταδίδεται από την Τουρκία, το τέταρτο γεωτρύπανο το οποίο βρίσκεται τώρα στο λιμάνι της Μερσίνης, θα είναι έτοιμο σε 25 μέρες, ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ή την Μαύρη Θάλασσα. Τουρκικά μέσα είχαν μεταδώσει ότι θα σταλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στην περιοχή της Κύπρου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη δήλωση. Οι τελευταίες δηλώσεις από την Άγκυρα είναι πως το γεωτρύπανο θα σταλεί αρχές Αυγούστου. Η ημερομηνία δεν έχει και τόση σημασία.

Την ίδια ώρα, ενόψει των πανηγυριών που οργανώνουν κάθε χρόνο για τις επετειακές κινήσεις τους χάριν της εισβολής, ενδεχομένως να βρεθεί στα Κατεχόμενα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανακοινώσεις, εξαγγελίες. Σε ό,τι αφορά την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, η Άγκυρα ακολουθεί μια τακτική σαλαμοποίησης. Το άνοιγμα της περιοχής γίνεται σταδιακά, ενώ προδήλως στοχεύει σε φάσεις (πρώτη και δεύτερη προς το παρόν) με στόχο να λειτουργήσει η περίκλειστη και να εποικιστεί. Την ίδια ώρα, στην τουρκική ατζέντα είναι και το θέμα της προσάρτησης των Κατεχομένων.

Είναι σαφές πως τα πάντα εξαρτώνται από το επόμενο βήμα του ηγέτη της κατοχικής δύναμης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος έχει στραμμένη την προσοχή του πρωτίστως σε δύο πεδία από τα οποία θεωρεί πως θα αλλάξουν πολλά στους ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς. Αυτό της Συρίας, όπου προς το παρόν αναμένει το πράσινο φως από ΗΠΑ και Ρωσία για να προωθήσει τις δυνάμεις της. Ο σχεδιασμός υπάρχει, θα υλοποιηθεί, αλλά η Άγκυρα προτιμά να έχει και τη συναίνεση των δύο αυτών διεθνών παικτών. Το δεύτερο πεδίο είναι το Ουκρανικό. Η Άγκυρα αναζητά συνεχώς ρόλο, καθώς θεωρεί πως μέσω αυτού θα αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη, σε ισχυρό παίκτη, διατηρώντας σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά και κρατώντας διαβατήριο για τη Δύση.

Είναι προφανές πως εδώ και καιρό ο Ερντογάν προετοιμάζει την τουρκική κοινή γνώμη για το “επόμενο βήμα”, για ένα πιθανό “θερμό επεισόδιο”. Η ρητορική, που επιστρατεύει, οι κινήσεις του, διαμορφώνουν μια πορεία χωρίς επιστροφή. Το ενδεχόμενο να “εγκλωβιστεί” σε αυτή την τακτική και να αναγκασθεί να κάνει το “επόμενο βήμα” είναι ορατό και άκρως επικίνδυνο. Μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ προφανώς και θεωρείται πιο ενισχυμένος, αλλά ταυτόχρονα μπορεί και να αντιλαμβάνεται πως μπορεί να πετύχει τους στόχους του και χωρίς να πέσει σφαίρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι