Κοτζιάς-Τσίπρας έδωσαν στον Ζάεφ όσα σχεδόν ζητούσε ο Γκρουέφσκι

Κοτζιάς-Τσίπρας έδωσαν στον Ζάεφ όσα σχεδόν ζητούσε ο Γκρουέφσκι

Καταρρέει πλήρως το αφήγημα των σκληρών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια μετά την αποκάλυψη-βόμβα των Wikileaks, ότι τα Σκόπια επεδίωκαν εδώ και μια δεκαετία, από την εποχή του Γκρουέφσκι, μία συμφωνία, η οποία να περιλάμβανε το κρατικό όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά να κατοχύρωνε “μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα. Με άλλα λόγια επεδίωκαν σχεδόν όσα τους έδωσε η Συμφωνία των Πρεσπών!

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό έγγραφο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, το οποίο φέρει ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008 και αναφέρεται στις επιδιώξεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, ο τότε  πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι και ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι αποδέχονταν το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” για διεθνή χρήση.

Στο ίδιο τηλεγράφημα, το οποίο φέρει τον τίτλο «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας» η Αμερικανίδα πρέσβειρα αναφέρει ότι αυτό που επιδιώκουν  τα Σκόπια είναι η γλώσσα και η εθνικότητα να αποκαλούνται «μακεδονική». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η ηγεσία των Σκοπίων χρειάζεται αυτήν την διαβεβαίωση, επιδιώκοντας να αποφύγει τον όρο «βορειομακεδονική» για την ταυτότητα και την γλώσσα των πολιτών της.

Οι “σκληρές” διαπραγματεύσεις και τα ερωτήματα

Το έγγραφο αυτό, αποκαλύπτει επί της ουσίας ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, αν και δημοσίως διατείνεται ότι έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, τη μόνη που έχει κάνει είναι ότι η κρατική ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” θα είναι erga omnes κι όχι μόνο για διεθνή χρήση. Κατά τα άλλα, η Συμφωνία των Πρεσπών κατοχύρωσε τον κορμό αυτών που επεδίωκαν τα Σκόπια εδώ και μια δεκαετία, όταν ακόμα στο τιμόνι της γειτονικής χώρας ήταν ο σκληροπυρηνικός εθνικιστής Γκρουέφσκι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για το ποιόν των διαπραγματεύσεων που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Πολύ περισσότερο, όταν αυτές παρουσιάστηκαν σαν “επιτυχία” στον ελληνικό λαό, από το Νίκο Κοτζιά, τον Αλέξη Τσίπρα, σύσσωμη την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές και μιντιακές δυνάμεις, οι οποίες έσπευσαν να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εάν γνώριζε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις πραγματικές επιδιώξεις των Σκοπίων και τις αποδέχθηκε, σημαίνει ότι συνειδητά ολιγώρησε στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Το erga omnes είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι επαρκές αντάλλαγμα. Εάν πάλι η ελληνική πλευρά δεν γνώριζε, παρότι όλα αυτά τα κρυπτογραφήματα είχαν ήδη δημοσιευθεί καιρό πριν, σημαίνει ότι διαπραγματευτικά βαθμολογούνται με κάτω από τη βάση.

Υπενθυμίζουμε πως ήταν η ΠΓΔΜ που χρειαζόταν απελπισμένα τη συμφωνία, ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να τεθεί σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ κι όχι η Ελλάδα. Με άλλα λόγια, το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα το είχε η Αθήνα κι όχι τα Σκόπια. Πόσο, λοιπόν, ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας εκμεταλλεύθηκαν αυτό το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για να αποσπάσουν την ευνοϊκότερη για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία; Όπως αποδεικνύεται, ελάχιστα.

Αυτό που συνέβη είναι ότι η πλευρά που είχε το διαπραγματευτικό μειονέκτημα, δηλαδή τα Σκόπια, επέτυχε τον κορμό όσων επιδίωκε. Για την ακρίβεια, η μόνη υποχώρηση που έκανε ήταν το erga omnes. Πρόκειται για διπλωματικό άθλο. Οι Ντιμιτρόφ και Ζάεφ αρίστευσαν όσον αφορά τον τρόπο που χειρίσθηκαν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Κοτζιά

Σε σκληρή δήλωσή του κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τους Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά ότι “θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις“. Παραλλήλως, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί την ΝΔ ότι επιβραβεύει «την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι». Παραλλήλως ισχυρίζεται ότι “είναι γνωστό ότι ο Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος” και ότι “προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό”. σχολιάζει επίσης ότι “η απόρριψη εκ μέρους του (Κυριάκου Μητσοτάκη) της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της ΝΔ. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα”.

Το μόνο ουσιαστικό επιχείρημά του, ο Κοτζιάς το επικαλέσθηκε σε δεύτερο πλάνο: Η ΝΔ «παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο “Μακεδονία” για εσωτερική χρήση, κάτι που η ΝΔ είχε αποδεχτεί». Αναφέρει τέλος ότι «στην πραγματικότητα, ο Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση ‘Βόρεια Μακεδονία’ την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το “Μακεδονία”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι