Κυπριακές NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Σύνταξη SLpress.gr
2

Έντονη είναι η διπλωματική δραστηριότητα της Λευκωσίας για την επίλυση της κρίσης που δημιουργήθηκε, μετά την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία. Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση δύο Navtex (οδηγιών προς ναυτιλομένους) για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, έπειτα από αίτημα της UNIFIL (διεθνής ναυτική δύναμη που με εντολή του ΟΗΕ περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο) και της Ρωσίας. Ο ίδιος είπε στο ΡΙΚ ότι πρόκειται για περιοχές νότια και βόρεια του θαλάσσιου "οικοπέδου" 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, ότι πρόκειται για πολύ συχνή δραστηριότητα στην περιοχή.

Με την Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χλμ εντός της περιοχής ευθύνης της Κύπρου, για άσκηση με πραγματικά πυρά, για το απόγευμα της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που δέσμευσε η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον ερευνητικό στόχο "Σουπιά".

Σε χάρτη που δημοσιεύει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος σημειώνονται:

  1. Η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για το απόγευμα της Πέμπτης.
  2. Η περιοχή της πειρατικής Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω της οποίας παρεμποδίζει την κίνηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
  3. Το σημείο που βρίσκεται ο στόχος «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
  4. Το σημείο όπου βρίσκεται ακινητοποιημένο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000.
  5. Θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο, όπου σύμφωνα με άλλη τουρκική Navtex, πολεμικό της πλοίο μεταφέρει υποθαλάσσια συσκευή.
  6. Περιοχή την οποία δέσμευσε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Επικοινωνία με την ΕΝΙ

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά και στην επικοινωνία που είχε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, με τον επικεφαλής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε στην ίδια πορεία με την εταιρεία και έχουμε τους ίδιους στόχους».

Ανέφερε επίσης, ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εμπλέκονται στην παρούσα κατάσταση, έχουν επικοινωνήσει με τη Λευκωσία για να εκφράσουν τη στήριξή τους, αλλά και για να εκφράσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικότερα, ο κ. Ντεσκάλτσι ανέφερε στον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, ότι η ΕΝΙ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση της Ιταλίας, και το μόνο σίγουρο είναι, ότι μέχρι τις 22 του μήνα θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Το θέμα είναι να λύσουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας τώρα με την Τουρκία», δηλώνουν αρμόδιες πηγές στην Λευκωσία, επισημαίνοντας παραλλήλως ότι τα διαβήματα είναι επαναλαμβανόμενα και ότι μόνο μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά σε ανώτατο επίπεδο, κινείται η Λευκωσία για την επίλυση του ζητήματος.

Κριτική στον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στην Λευκωσία, η δήλωση του εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ εκτιμάται ότι «ενθαρρύνει στην ουσία την Τουρκία να προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες». Ωστόσο θεωρείται ότι, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, είναι ορθότερο «να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι από τη Λευκωσία και να μην πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά, άρα και να αποφευχθεί αντιπαράθεση σε διπλωματικό επίπεδο». Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που  δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης.

Είναι ξεκάθαρο ωστόσο ότι υπάρχει απογοήτευση για την ανακοίνωση στην Λευκωσία, ειδικά για το ότι τονίζεται πως οι εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων κλιμακώθηκαν εκ νέου. Πηγές στην κυπριακή κυβέρνηση σχολιάζουν ότι το «εκ νέου» που αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι με υπαιτιότητα της Λευκωσίας και είναι ένα από τα σημεία στα οποία η διατύπωση θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη. «Αυτό που θα έπρεπε να αναφέρεται, είναι ότι θα έπρεπε να αποφεύγονται ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», τονίζεται από τις ίδιες πηγές.

Ανησυχεί η Μόσχα 

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει την ανησυχία της και η Μόσχα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωρικού υπουργείου εξωτερικών.

«H Ρωσία παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω κορύφωση της έντασης», μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, το οποίο έθεσε το ερώτημα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. "Ελπίζουμε οι ενδιαφερόμενες χώρες να δράσουν σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ζητάμε από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να αναζητήσουν αποκλειστικά και μόνον ειρηνικά μέσα για την επίλυση των διαφορών τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.