ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Ασκήσεις ισορροπίας από τον ΟΗΕ

Κυπριακό: Ασκήσεις ισορροπίας από τον ΟΗΕ, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μετά από μεγάλη δυστοκία, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να στείλουν αποστολή στη Λευκωσία για επαφές. Η αποστολή αποφασίσθηκε προ διμήνου και τώρα υλοποιείται. Στο νησί βρίσκεται από χθες ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια, που είναι αρμόδιος  για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων. Χθες είχε χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Μενέλαο Μενελάου και Εργκιούν Ολγκούν. Σήμερα θα δει χωριστά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Το μόνο “σημαντικό” της αποστολής είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να δείξουν ότι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το Κυπριακό. Θέλουν προφανώς να δείξουν κινητικότητα, εκτιμώντας πως εάν υπάρξει κάτι περισσότερο αυτό θα φανεί μετά τις τουρκικές εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Ιούνιο. Κάποιοι θεωρούν πως το Κυπριακό είναι “παγωμένο” θέμα. Δεν έχει εξελίξεις εδώ και καιρό κι ως εκ τούτου ο Οργανισμός δεν μπορεί να το διατηρεί στις προτεραιότητες του! Εδώ ο ΟΗΕ παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τον πόλεμο στην Ουκρανία θα ασχοληθεί με άλλα ζητήματα, όπως το Κυπριακό.

Εξελίξεις στο Κυπριακό υπάρχουν, αντίθετα με το τι λέγεται. Κι αυτές αφορούν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την επιβολή νέων τετελεσμένων.  Επί του εδάφους η κατοχική Τουρκία συντηρεί την ένταση και προσπαθεί διά της αμφισβήτησης να προελάσει στη νεκρή ζώνη. Σε αυτό έχει την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία θεωρούν πως εάν κάνουν τα χατίρια των Τούρκων, οι τελευταίοι δεν θα δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο βραχνάς του Στιούαρτ

Σε αυτό το παιχνίδι, τα τερτίπια της κατοχικής δύναμης, που εργάζεται μεθοδικά, βρίσκει τη συνεργασία που παρέχει ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Τελευταίο παράδειγμα τα έργα στη νεκρή ζώνη για την κατασκευή γηπέδου, που θα χρησιμοποιεί τουρκοκυπριακή ομάδα. Χωρίς να ρωτηθεί και δώσει τη συγκατάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο διπλωματικό πεδίο η Άγκυρα έχει ενισχύσει τις προσπάθειες της για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ο στόχος της αναγνώρισης μπορεί να μην είναι ορατός σήμερα, ωστόσο, όλες οι κινήσεις που γίνονται είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσφατο παράδειγμα η ένταξη του ψευδοκράτους, με καθεστώς παρατηρητή. στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Μια εξέλιξη, που υποβαθμίστηκε από τη Λευκωσία, πλην όμως είναι ένα τετελεσμένο.

  Ποια ήταν η Ρωσίδα κατάσκοπος στην Αθήνα

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ βρίσκεται στη Λευκωσία. Θα δει, θα ακούσει και θα συντάξει μια έκθεση. “Ισορροπημένη”, που σημαίνει συγκάλυψη των τουρκικών προκλήσεων, γεγονός που θα αποθρασύνει περαιτέρω την κατοχική δύναμη.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι