ΕΘΝΙΚΑ

Θα χαθεί η νεκρή ζώνη και θα μας λένε ότι φταίνε οι αγρότες!

Θα χαθεί η νεκρή ζώνη και θα μας λένε ότι φταίνε οι αγρότες!, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Θα χαθεί η νεκρή ζώνη; Θα εγκαταλειφθεί; Η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, ότι Τούρκοι κομάντος είναι έτοιμοι να παρέμβουν στη νεκρή ζώνη, επιβεβαιώνει το προφανές, αυτό που βιώνουμε 48 και πλέον χρόνια. Την τουρκική επιθετικότητα.

Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ δεν κατέθεσε μια πληροφορία, που προφανώς δεν έπρεπε να ειπωθεί σε ανοικτή συνεδρίαση, αλλά συνιστούσε η αναφορά αυτή μια προειδοποίηση προς τους Ελληνοκύπριους να μην εισέρχονται στη νεκρή ζώνη για να καλλιεργούν τα χωράφια τους. Η προειδοποίηση ήταν ξεκάθαρη και είχε αποδέκτη όλους εκείνους, που στη βάση συμφωνίας, εισέρχονται στις περιοχές αυτές και αξιοποιούν τη γη τους. Και ποια η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Να συστήνει την αποφυγή «προκλήσεων» από πλευράς των γεωργών;

Είναι σαφές πως εδώ και καιρό, συστηματικά και μεθοδικά οι κατοχικές δυνάμεις επιχειρούν διά της αμφισβήτησης να αρπάξουν κομμάτι της νεκρής ζώνης, καταλαμβάνοντας νέα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αντίδραση ποια είναι από πλευράς Λευκωσίας; Τα έργα, για παράδειγμα, στη νεκρή ζώνη στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά συνεχίζονται, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, επέστρεψε, πέρασε κι από το υπουργείο Εξωτερικών. Και; Οι Τούρκοι με τη συναίνεση ή όχι της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προχωρούν στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους. Αυτό κάνουν πάντα. Τούτο επιβεβαιώνεται διαχρονικά.

Ενόψει και της σημερινής επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και τα πανηγύρια, που θα στηθούν στα κατεχόμενα, υπενθυμίζεται συναφώς ότι αυτή η κίνηση προαγγέλθηκε το 1963! Υπάρχει επί τούτου, τουρκικό έγγραφο, ημερομηνίας 14.9.1963, το οποίο φέρει την υπογραφή του δρος Φαζίλ Κουτσιούκ, αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ραούφ Ντενκτάς, Προέδρου της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης. Στο έγγραφο σημειωνόταν πως «όταν αρχίσει ο αγώνας, η Τουρκική Κοινότης η οποία είναι διασπαρμένη εις όλην την Νήσο, να μαζευθεί εις μιαν ζώνη διά της βίας και να είναι υποχρεωμένη όπως κρατήσει εκείνην την ζώνη…». Έτσι και έγινε. Έτσι γίνεται επειδή υπάρχει σχεδιασμός.

Στην αντίπερα όχθη, στη δική μας πλευρά, οι διαχειριστές, κυριαρχούμενοι από φοβικά σύνδρομα και με ισχυρές τάσεις προσαρμογής παρακολουθούν τις επόμενες κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας. Στη Λευκωσία πανηγυρίζουν επειδή το ψευδοκράτος δεν έγινε δεκτό στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ως «κράτος» αλλά «οντότητα». Σημειώνεται πως για να γίνει τούτο, ο Οργανισμός αυτός, με υποδείξεις της Άγκυρας, προχώρησε και άλλαξε και το καταστατικό του, για να δέχεται «οντότητες». Εκεί έθεσαν οι Τούρκοι τον πήχη, γιατί ως γνωστό προχωρούν βήμα-βήμα προς τον στόχο, που είναι η αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος. Γνωρίζουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

  Μάρτυρας του χάσματος στο Κυπριακό ο ΟΗΕ

Ακόμη κι αυτή η απόφαση -του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών- δεν πρέπει να εφησυχάζει. Δεν πρέπει να ικανοποιείται η Λευκωσία με τη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν. Ούτε πρέπει να εφησυχάζει με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, που φιλοξενούσε τη Σύνοδο, ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο. Η εξέλιξη που σημειώθηκε θα πρέπει να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Ε.Ε. με τις χώρες που συμμετείχαν στην απόφαση. Το ζήτημα δεν είναι πως οι Τούρκοι δεν πήραν το μέγιστο, αλλά το γεγονός ότι έκαναν ένα βήμα. Μια αντίδραση με επιπτώσεις (από την Ε.Ε.) σε όσους έλαβαν την απόφαση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω ήταν ομόφωνη, θα λειτουργούσε αποτρεπτικά καθώς αναμένονται πολλά βήματα να γίνουν από τουρκικής πλευράς.

Η διαχείριση η οποία γίνεται δεν φέρει αποτελέσματα αποτρεπτικού χαρακτήρα. Η διαχείριση, η οποία γίνεται αποσκοπεί να συντηρήσει την «ηρεμία», που βαθμηδόν οδηγεί σε μια μορφής «ομαλοποίηση» της κατάστασης. Ομαλοποίηση με τα κατοχικά δεδομένα. Το Κυπριακό δεν θα λυθεί διά αυτής της προσέγγισης, αλλά αντίθετα θα νομιμοποιούνται βαθμηδόν τα αποτελέσματα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι