ΑΝΑΛΥΣΗ

Κυπριακό φυσικό αέριο μόνο αν το επιτρέψει η Άγκυρα!

Κυπριακό φυσικό αέριο μόνο αν το επιτρέψει η Άγκυρα!

Τι σημασία έχει ποιος κάνει τις γεωτρήσεις και σε ποιο ανήκει η ΑΟΖ; Για την κατοχική Τουρκία όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, καθώς το δόγμα της είναι πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς την έγκριση της. Αυτό έχει να κάνει με τη στρατιωτική της υπεροπλία και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις και ενέργειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν για μια ακόμη φορά ξεκάθαρος σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ Haber. Η μια διάσταση του Κυπριακού, είπε, είναι ο διαμοιρασμός των εσόδων στο θέμα των υδρογονανθράκων. Τι σχέση μπορεί να έχει ο φυσικός πλούτος με το Κυπριακό μόνο στην Άγκυρα γνωρίζουν. Είναι προφανές πως η Άγκυρα θέλει να έχει ρόλο, λόγο και μερίδιο στους υδρογονάνθρακες.
Ο Τσαβούσογλου είπε για το θέμα των υδρογονανθράκων:

  • Ανέφερε πως οι Ελληνοκύπριοι αν πουν ναι και αν είναι ειλικρινείς και αν η ΕΕ πιέσει λίγο τους Ελληνοκυπρίους, θα είναι πολύ εύκολο. «Μπορεί να διευθετηθεί ο δίκαιος διαμοιρασμός εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ εταιρειών των δύο πλευρών, μέσω ΕΕ, μέσω ΟΗΕ».
  • Είπε πως «δεν έχει σημασία ποιος έκανε γεώτρηση και ποιος όχι. Με αυτό τον τρόπο θα έχει λυθεί και το 51% των προβλημάτων έντασης στην Μεσόγειο». Δηλαδή, να κάνει την γεώτρηση η Κυπριακή Δημοκρατία και να αντλεί το αέριο η Τουρκία.

H Άγκυρα στοχεύει στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίσθηκε πως από πλευράς Ελλάδος και Κύπρου επιχειρήθηκε εννιά φορές «να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά δεν τους το επέτρεψαν». Όπως είπε κάποιες φορές τις απέτρεψαν με διπλωματικές μεθόδους, κάποιες με μέτρα που έλαβαν οι ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις.

«Δεν επιτρέψαμε την είσοδό τους και δεν θα την επιτρέψουμε ούτε και από δω και πέρα, η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη», ανέφερε. Και το αποκορύφωμα των όσων είπε πως εάν υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία μπορούν να προχωρήσουν. «Μόνο αν κάνετε συνεργασία με την Τουρκία μπορεί να γίνει. Επιστημονική έρευνα; Θα πάρετε άδεια από εμάς», ανέφερε.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα στοχεύει στο φυσικό αέριο. Και η στόχευση αυτή δεν περνά μέσα από μια συμφωνία στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Αλλά από τον έλεγχο της περιοχής. Η Άγκυρα δεν πρόκειται να ενοχλήσει τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό της Λευκωσίας. Ούτε και εκείνες θέλουν να ενοχλούνται από την κατοχική Τουρκία. Θα συνυπάρξουν; Θα κάνει γεωτρήσεις σε διπλανές περιοχές η Άγκυρα;

Η Τουρκία θέλει μερίδιο και θα το αρπάξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η ώρα της κρίσης θα είναι όταν οι εταιρείες θα αντλήσουν το αέριο. Η Τουρκία, παράλληλα, θέλει να διατηρήσει ανοικτό το μέτωπο με την Ελλάδα. Για αυτό και συντηρεί το θέμα με την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου. Διατυπώνει ισχυρισμούς και προτάσσει την αναθεωρητική της πολιτική. Θυμάται τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx