ΕΘΝΙΚΑ

Τα παιχνίδια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Τι επιδιώκει η Τουρκία με το κυπριακό αέριο, Πέτρος Ζαρούνας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι εργασίες της κοινοπραξίας Exxon Mobil και Qatar Petroleum, όπως έχει εξαγγελθεί τόσο από τις εταιρείες όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία, ξεκίνησαν και συνεχίζονται. Οι εργασίες στο θαλασσοτεμάχιο 10 στην κυπριακή ΑΟΖ προκάλεσαν, τον περασμένο Δεκέμβριο, που ξεκίνησαν οι εργασίες, τις αντιδράσεις της κατοχικής Τουρκίας.

Περισσότερες ήταν οι τουρκικές αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε πως η Κυπριακή Δημοκρατία παρεχώρησε στην κοινοπραξία το θαλασσοτεμάχιο 5, που μέρος του “διεκδικεί” η κατοχική δύναμη. Κατά τα άλλα, το γεωτρύπανο Stena Forth, όπως αναφέρθηκε, έχει ξεκινήσει εργασίες με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση εντός Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο. Μετά τα αποτελέσματα θα αποφασιστεί η εμπορική διαχείριση το κοιτάσματος. Σε στάση αναμονής, λοιπόν.

Προ ημερών, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα “σύνορα” της Τουρκίας. Είχε ρωτηθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση από τον βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Καραμπάτ κατά πόσο θωρεί ότι αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων οι συμφωνίες που υπέγραψε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, με το Κατάρ στα οικόπεδα που λέγεται ότι παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απάντηση Τσαβούσογλου

Η απάντηση Τσαβούσογλου κινήθηκε στα γνωστά και επαναλαμβανόμενα, τα οποία στηρίζονται στην επεκτατική, ηγεμονική λογική της τουρκικής πολιτικής: «Τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ξεκάθαρα. Η αποφασιστικότητα μας είναι πλήρης στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων της χώρας μας και αυτών της “ΤΔΒΚ” απέναντι σε κάθε είδους ενέργεια που παραβιάζει τα σύνορα μας άσχετα αν προέρχεται από χώρα ή εταιρεία.

»Καμιά χώρα ή εταιρεία δεν μπορεί να κάνει έρευνες ή γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την δική μας άδεια. Την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις ανακοινώθηκε ότι η Exxon Mobil και η Κοινοπραξία Qatar Petroleum θα κάνουν έρευνες σε αυτό το οικόπεδο, το Υπουργείο μας εξέδωσε ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ξανά ότι δεν μπορούν να γίνουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδας μας χωρίς να εξασφαλιστεί πρώτα η δική μας έγκριση».

Οι εργασίες της κοινοπραξίας συνεχίζονται αλλά η αντίδραση της κατοχικής δύναμης δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί, πλην των ρητορικών εξάρσεων. Δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι Τούρκοι δεν θα αντιδράσουν. Δεν θα αντιδράσουν για το θαλασσοτεμάχιο 10 στην κυπριακή ΑΟΖ, που ειρήσθω εν παρόδω θεωρούν πως δεν εμπίπτει στην …υφαλοκρηπίδα τους, θα κινηθούν, ωστόσο, με διάφορες ενέργειες στην περιοχή.

  Πρέπει να έχει ρόλο ο στρατός στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης;

Με δικές τους γεωτρήσεις και με την πρόκληση εντάσεων. Είναι προφανές πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το θέμα των υδρογονανθράκων και θα παλέψει μέχρι τέλους. Οι πληροφορίες φέρουν την κατοχική δύναμη να θέτει το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στις επαφές της με τρίτες χώρες. Η Άγκυρα, άλλωστε, δεν θέλει να σταματήσει τους Αμερικανούς, τους Καταριανούς, τους Γάλλους ή τους Ιταλούς. Θέλει να έχει λόγο, ρόλο και μερίδιο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι