ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρέσβη στην Τρίπολη στέλνει η Αθήνα – Πού ανοίγει προξενικό γραφείο η Μόσχα

Στη Κύπρο ο Γεραπετρίτης

Με τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα Μανγκούς είχε νωρίτερα τηλεφωνική ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης και διάνοιξης απευθείας διαύλων επικοινωνίας, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη με τη διαπίστευση Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη.

Αμφότεροι οι υπουργοί, όπως γνωστοποιείται, αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θυμίζουμε πως κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Λιβύη, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε αρνηθεί να συναντηθεί με την Μανγκούς, καθώς η Τρίπολη είχε προηγουμένως υπογράψει νέα παράτυπη συμφωνία με την Άγκυρα.

Τί ανέφερε το TASS για το ψευδοκράτος

Στο μέτωπο του Κυπριακού, η ρωσική πρεσβεία στην Λευκωσία θα αρχίσει σύντομα να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στο ψευδοκράτος, στο βόρειο τμήμα του νησιού, ανέφερε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS εκπρόσωπος της πρεσβείας.

«Θα αρχίσουμε να παρέχουμε προξενικές υπηρεσίες στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λευκωσίας στο πολύ εγγύς μέλλον. Οι εργασίες θα εκτελούνται σε τακτική βάση», ανέφερε ο εκπρόσωπος από τη ρωσική πρεσβεία. Όπως σημείωσε ο ίδιος, πρόκειται για «εκπλήρωση από τις ρωσικές αρχές υποχρεώσεων προς τους πολίτες τους που ζουν στη βόρεια Κύπρο».

Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας επεσήμανε πως αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν τις δικές τους διπλωματικές αποστολές που ασχολούνται με προξενικά ζητήματα στη βόρεια Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ρωσικού πρακτορείου, περισσότεροι από 50 χιλιάδες Ρώσοι ζουν πλέον στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Ο “υπουργός Εξωτερικών” του ψευδοκράτους, μιλώντας στο TRT Haber επιβεβαίωσε την είδηση, αναφέροντας πως βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Ρώσους εδώ και έναν χρόνο για το άνοιγμα ενός γραφείου στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. «Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ», ανέφερε πάντως ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου 10 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ρωσία είχε διαψεύσει κατηγορηματικά δημοσίευμα της Milliyet που αναφερόταν σε απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα, κάτι που τότε είχε επίσης θεωρηθεί ως πιθανός «προάγγελος» αναγνώρισης των κατεχομένων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι