ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Βρίσκει και τα κάνει η Τρίπολη κατά της Αθήνας

Βρίσκει και τα κάνει η Τρίπολη κατά της Αθήνας, Γιώργος Λυκοκάπης

Τα ρέστα ζητά το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών από τον Νίκο Δένδια για την ακύρωση της επίσκεψης του στην Τρίπολη, έπειτα από την προβοκατόρικη ενέργεια της Τρίπολης να μην τον υποδεχτεί o επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι στην λιβυκή πρωτεύουσα (όπως είχε συμφωνηθεί) αλλά η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μοχάμεντ αλ Μανγκούς. Δηλαδή, η αξιωματούχος που είχε υπογράψει πρόσφατα την (επί της ουσίας) συνέχεια του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της, κατ’ όνομα μεταβατικής, κυβέρνησης της Λιβύης κατηγορεί τον Νίκο Δένδια ότι «υιοθετεί προσβλητικές θέσεις απέναντι στα συμφέροντα της χώρας, οι οποίες αντανακλώνται στις ανισοβαρείς δηλώσεις του όσον αφορά την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της να εκπληρώσει τις προσδοκίες του λαού της», απειλώντας μάλιστα πως θα λάβει και μέτρα: Ήδη προχώρησε στην ανάκληση του διπλωματικού της απεσταλμένου από την Αθήνα.

Το θράσος της Τρίπολης δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση: Ο εκπρόσωπος του Ντεϊμπά είχε καλέσει με προσβλητικό ύφος τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών (σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του στο τελευταίο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης) «να επιδείξει μεγαλύτερο πολιτικό σθένος»! Συνέπεια των προκλήσεων, ήταν η Αίγυπτος να διακόψει τις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία για την αποκατάσταση των σχέσεων τους, βλέποντας το προφανές, πως η Τρίπολη λειτουργεί ως απόλυτο ενεργούμενο της.

Πάντως, Μένφι και Μανγκούς είναι παλιοί γνώριμοι της Αθήνας. Ο Μένφι ήταν ο πρεσβευτής της Λιβύης που είχε απελαθεί λόγω της υπογραφής του (πρώτου) μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, αν και η Αθήνα διατήρησε “γέφυρες” μαζί του, καθώς ο Μένφι έχει και επαφές με τον στρατηγό Χαφτάρ στην Βεγγάζη (όπου κατάγεται ο ίδιος ο Μένφι).

Ποια είναι η Μανγκούς

Η Μανγκούς είχε αντιπαρατεθεί σε ζωντανή μετάδοση με τον Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Τρίπολη τον περασμένο Μάιο, όταν είχε ζητήσει την απομάκρυνση των φιλότουρκων μισθοφόρων και των τουρκικών στρατευμάτων από την Λιβύη. Ο εκνευρισμός του Τούρκου ομολόγου της ήταν έκδηλος, σε ένα επεισόδιο που είχε καλυφθεί εκτενώς από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ((είχε σχεδόν προηγηθεί η live αντιπαράθεση του με τον Δένδια). Τελικά, όχι μόνο οι μισθοφόροι και τα τουρκικά στρατεύματα δεν έφυγαν, αλλά η Τρίπολη μετατρέπεται σε κανονική τουρκική αποικία και με την υπογραφή και της Μανγκούς!

 

Η δικηγόρος που είχε πρωτοστατήσει στην ανατροπή του Καντάφι (η οποία έχει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ) είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Τουρκίας για το 2021: Υπήρξε εισβολή τουρκόφιλων παραστρατιωτικών στην προσωρινή έδρα του Προεδρικού Συμβουλίου, που φώναζαν συνθήματα εναντίον της, ενώ την είχε προειδοποιήσει με «ηφαίστειο οργής» ο ριζοσπάστης ισλαμιστής κληρικός Γκαριανί, για τις δηλώσεις που είχε τότε κάνει κατά της τουρκικής παρουσίας. Περασμένα-ξεχασμένα πλέον!

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Μανγκούς είχε αποπεμφθεί (προσωρινά) από τα καθήκοντα της και της είχε απαγορευτεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι κινήσεις αποπομπής της δεν είχαν ξεκινήσει τότε από την φιλότουρκη κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά από το Προεδρικό Συμβούλιο, επικεφαλής του οποίου είναι ο Μένφι. Το Προεδρικό Συμβούλιο είχε ανοίξει έρευνα για “διοικητικές παραβιάσεις” της Μανγκούς, επί της ουσίας για την “προσωπική εξωτερική πολιτική” που ασκούσε η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών.

Προφανώς, το επεισόδιο της Μανγκούς με τον Δένδια δεν εντάσσεται σε κάποια προσωπική της ενέργεια, αλλά ήταν μία προβοκατόρικη κίνηση νομιμοποίησης των παράνομων συμφωνιών που έχει υπογράψει ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο “προσωρινός” (κατ’ όνομα γιατί οι εκλογές έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες) πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπα, την στιγμή που είναι επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης και δεν έχει καμία σχετική δικαιοδοσία!

Αυτό εξάλλου είχε ισχυριστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Ντμπεϊμπά, κατά την (προβληματική) επίσκεψη Μητσοτάκη στη Τρίπολη, τον περασμένο Μάρτιο: Πως είναι επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης και δεν μπορεί να ακυρώσει το (πρώτο τότε) μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης. Μέχρι που έφτασε μετέπειτα να υπογράψει άλλα δύο με την Τουρκία: Για έρευνες υδρογονανθράκων και ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας της Τρίπολης με την γείτονα!

Ο “μεταβατικός” Ντμπεϊμπά

Ποιος είναι όμως ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης που έχει μετατραπεί σε υποχείριο του Ερντογάν; Αρχικά, φαβορί για τη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού στην διαδικασία εκλογής τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν, ή ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ, ή ο υπουργός Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα. Ο Μπασάγκα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της Βεγγάζης, που υποστηρίζεται από τους Σάλεχ και Χαφτάρ. Όταν τον περασμένο Ιούλιο είχε αποπειραθεί να εισέλθει στην Τρίπολη με δυνάμεις του, υπήρξε συμπλοκή με τις δυνάμεις του Ντμπεϊμπά με αρκετούς νεκρούς. Οι σχέσεις Τρίπολης-Βεγγάζης παραμένουν τεταμένες, με τον στρατηγό Χαφτάρ να εκτοξεύει τελευταία νέες πολεμικές προειδοποιήσεις προς την Τρίπολη.

Ο Ντμπεϊμπά, λοιπόν, είχε σημειώσει μία απροσδόκητη νίκη το 2021, συγκεντρώνοντας 39 ψήφους σε σύνολο 73 και εξελέγη μεταβατικός πρωθυπουργός στη σύνοδο του εκλεκτορικού σώματος στη Γενεύη. Η θητεία του ορίστηκε έως τις 24 Δεκεμβρίου του ίδιου, την προγραμματισμένη ημερομηνία των εκλογών που έχουν πλέον αναβληθεί επ’ αόριστο… Σχετική έρευνα του ΟΗΕ τότε είχε φέρει στο φως καταγγελίες ότι ο πάμπλουτος υποψήφιος δωροδόκησε εκλέκτορες με 500.000 δολάρια!

Οι τότε υποστηρικτές του (στο παρασκήνιο, ακόμα και από το στρατόπεδο του Χαφτάρ που ήθελε τότε να παραγκωνίσει τους Μπασάγκα και Σάλεχ) θεωρούσαν ότι η απολιτίκ προσέγγισή του μπορούσε να αποβεί χρήσιμη, με την έννοια ότι θα επέλεγε τεχνοκρατικές λύσεις στα πολλά και κρίσιμα προβλήματα της Λιβύης. Ο Ντμπεϊμπά είχε  αναφέρει ως προτεραιότητές του την εθνική συμφιλίωση και είχε δεσμευτεί πως  θα «χρησιμοποιήσει την εκπαίδευση και την κατάρτιση ως πορεία προς τη σταθερότητα».

Ο Ντμπεϊμπά, τελικώς, δεν έκανε τίποτα από αυτά. Σε μία πολιτική έμεινε “πιστός”: Στις σχέσεις του με την Τουρκία, την οποία έσπευσε να επισκεφτεί λίγο μετά την εκλογή του, συναντώντας τον Ερντογάν. Είχε δηλώσει τότε πως το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης παραμένει σε ισχύ, δήλωση που δεν είχε εμποδίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να ταξιδέψει λίγο μετά στην λιβυκή πρωτεύουσα και να τον συναντήσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι