ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με γεμάτη ατζέντα ο Χριστοδουλίδης στο Ισραήλ

Με γεμάτη ατζέντα ο Χριστοδουλίδης στο Ισραήλ

Ισραηλινοί επενδύουν σε γη στα κατεχόμενα και βρίσκονται πίσω από οικοδομική ανάπτυξη. Κτίζουν ξενοδοχεία, οικιστικές και τουριστικές μονάδες. Ισραηλινοί τουρίστες μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για διακοπές, αλλά και για το καζίνο. Τα ζητήματα αυτά έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις συναντήσεις του, χθες Πέμπτη, με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, στα Ιεροσόλυμα.

Είναι σαφές πως η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις ισραηλινές δραστηριότητες στα κατεχόμενα και κρίθηκε αναγκαίο να εγερθεί το θέμα στις τετ α τετ συνομιλίες του προέδρου με τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας. Οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου και τώρα αναμένεται πώς θα κινηθεί η ισραηλινή πλευρά και θα κριθεί. Γιατί, όπως είναι γνωστό, η Λευκωσία προσφέρει όλες τις διευκολύνσεις, που ζητούνται από το Ισραήλ. Ακόμη και στρατιωτικές ασκήσεις επί του κυπριακού εδάφους, που πραγματοποιούνται τακτικά.

Παράλληλα, στην ατζέντα των συζητήσεων Χριστοδουλίδη, περιλήφθηκαν και μια σειρά άλλα ζητήματα, με την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας να είναι ψηλά. Η έναρξη των εργασιών στο κοίτασμα “Αφροδίτη”, από την αμερικανική εταιρεία Chevron και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, τέθηκε στις συνομιλίες. Με αφορμή τούτο, συζητήθηκε η εκκρεμότητα που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ όσον αφορά το κοίτασμα “Αφροδίτη” στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το γειτονικό κοίτασμα “Ισάι”, για το οποίο υπάρχουν διεκδικήσεις από το Ισραήλ.

Ο σχηματισμός 3+1

Όπως αναφέρθηκε και δημόσια από τον κ. Νετανιάχου, οι δυο χώρες δίνουν σημασία στο σχηματισμό 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είναι γνωστό Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ επιδιώκουν εντός του έτους να πραγματοποιηθεί Σύνοδος σε υψηλό επίπεδο (από αμερικανικής πλευράς στόχος είναι να συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν).

Επί τούτου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι η τριμερής συνεργασία που αναπτύχθηκε και με την εμπλοκή και των ΗΠΑ, αποτελεί μια πολύ σταθερή, υποσχόμενη συμμαχία. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας, των πληροφοριών και της πολιτικής συνεργασίας σε διεθνή φόρα.
Σημειώνεται συναφώς ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης από τις χώρες της περιοχής έχει ήδη επισκεφθεί την Αίγυπτο, χθες το Ισραήλ, ενώ προγραμματίζει κι άλλες επισκέψεις. Την ίδια ώρα, αναμένονται και επισκέψεις στην Κύπρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι