Με νεοοθωμανικό λόγο ο Τατάρ αναμένει την απεσταλμένη του ΟΗΕ
28/12/2023«Το μέλλον μας είναι με την Τουρκία», είπε χωρίς περιστροφές ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας υποτίθεται εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων. Ο κατοχικός ηγέτης, βρισκόμενος στην τουρκική πόλη Ντενιζλί και έχοντας επαφές με αξιωματούχους της πόλης και βετεράνους της τουρκικής εισβολής, παρουσίασε το “τουρκικό όραμα” για την Κύπρο.
O Τατάρ μίλησε περισσότερο ως εκπρόσωπος της Τουρκίας, που έχει κατακτήσει το νησί. Υποστήριξε ότι η “ΤΔΒΚ” συνεχίζει να αναπτύσσεται στην περιοχή με την στήριξη της Τουρκίας και επεσήμανε τις δυνατότητες που έχουν στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας, της εκπαίδευσης και της ενέργειας.
Είναι, πάντως, εκπληκτικό το αφήγημα, που αναπτύσσει και τη λογική, που διέπει τον πολιτικό του λόγο. Πρόκειται για έναν ανιστόρητο νεοθωματικό λόγο, όπως τον εκφράζει και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Παμούκκαλε (Pamukkale) του Ντενιζλί με θέμα “Η στρατηγική σημασία της ΤΔΒΚ εντός του τουρκικού κόσμου”, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «το μέλλον μας είναι μαζί με την Τουρκία, η Κύπρος είναι εθνική αξία, είναι ένα ζήτημα που θα προστατευθεί μέχρι τέλους, θα εξυψωθεί και θα υπερασπιστούν οι μελλοντικές γενιές […]».
«Το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα», υποστήριξε ο Τατάρ απευθυνόμενος στους φοιτητές επαναλαμβάνοντας ότι οι Οθωμανοί θυσίασαν 80 χιλιάδες πεσόντες για να κατακτήσουν την Κύπρο, όμως, με την ενοικίαση του νησιού στους Άγγλους, πάρα πολλοί Τούρκοι επέστρεψαν στην Ανατολία (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
Ανιστόρητοι ισχυρισμοί Τατάρ
Έχοντας στο ακροατήριο νέους ανθρώπους, ο Ερσίν Τατάρ, συνέχισε διατυπώνοντας τον ανιστόρητο ισχυρισμό ότι έτσι η πληθυσμιακή αναλογία αναστράφηκε κατά των Τουρκοκυπρίων και εκφράστηκε η επιθυμία της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα, «σαν να ήταν ελληνικό νησί», κατά την έκφρασή του, όμως ο τουρκοκυπριακός «λαός» αγωνίστηκε ενάντια σε μια τέτοια εξέλιξη και για την ύπαρξή του, χωρίς ποτέ να χάσει τις εθνικές του αξίες. Ο Τατάρ ανέφερε ότι χάριν της Τουρκίας εμποδίστηκε η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και έτσι οι Τουρκοκύπριοι έγιναν «ιδρυτικοί εταίροι» του νησιού.
Ο Τατάρ είπε διάφορα άλλα ανιστόρητα, αλλά αυτό δεν είναι το μείζον. Το μείζον στην προκειμένη περίπτωση είναι πως αυτά που λέγει, με εντολές της Άγκυρας, είναι η επίσημη τουρκική πολιτική. Ομολόγησε δε πως η Κύπρος πάντοτε είχε μεγάλη σημασία για την Τουρκία, ότι σήμερα η “ΤΔΒΚ” πήρε τη θέση της στη “Γαλάζια Πατρίδα” ως ένα «ισχυρό κράτος», ότι κατέστη μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και ότι αγωνίζεται για να εδραιωθεί ακόμα πιο πολύ. Εν αναμονή, λοιπόν, της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, αυτό που εκτιμάται είναι ότι ο Τατάρ θα επαναλάβει τα ίδια. Σε ένα εκνευριστικό τέμπο, ώστε να μην επιτρέψει καμία προοπτική για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό.