Με σημαδεμένη τράπουλα στην Πενταμερή
15/02/2021Οι βασικοί παίκτες στο Κυπριακό επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο εγκλωβισμού της ελληνικής πλευράς, για να αποδράσει η κατοχική Τουρκία με κέρδος από την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σε αυτό το σκηνικό εντάσσονται και τα ελληνοτουρκικά, κατ΄ επέκταση και τα ευρωτουρκικά.
Ηνωμένα Έθνη, Τουρκία και Βρετανία καθώς και μια ομάδα εταίρων μας στην ΕΕ υπό την Γερμανία, δραστηριοποιούνται στο παρασκήνιο για να ποδηγετήσουν τις συζητήσεις στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία μια συζήτηση στο Κυπριακό διεξάγεται με “σημαδεμένη τράπουλα”, για να μπορούν να κερδίσουν την παρτίδα όλοι οι υπόλοιποι και να σταλεί ο λογαριασμός σε Αθήνα και Λευκωσία.
Τα Ηνωμένα Έθνη, διά του Γενικού Γραμματέα και της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ, έχουν ξεκαθαρίσει πως “όλα είναι στο τραπέζι”, ικανοποιώντας εν πολλοίς την τουρκική αξίωση για συζήτηση της λύσης των δυο κρατών. Πώς ξεκίνησε αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η απεσταλμένη του κ. Γκουτέρες Τζέιν Χολ Λουτ, όσο και το Φόρεϊν Όφις, υποστηρίζουν πως έχουν «ενθαρρυνθεί» από αυτή την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία», υποστηρίζοντας πω υπάρχουν δυνατότητες προσέγγισης με την τουρκική πλευρά.
Η “αποκεντρωμένη ομοσπονδία”, είναι μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστου περιεχομένου. Το ανέφερε ο Αναστασιάδης, μετά που είχε γίνει γνωστό ότι συζήτησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λύση δυο κρατών, τον Ιούλιο 2017 στο Κραν Μοντανά και Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου στη Νέα Υόρκη. Κάτω από το βάρος των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας τότε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έφερε στο προσκήνιο την χαλαρή και στη συνέχεια την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, χωρίς να τύχουν μέχρι στιγμής επεξεργασίας.
Στο προσκήνιο οι Βρετανοί στο Κυπριακό
Οι Βρετανοί, θέλουν να καταστούν και πάλι διευθυντές της ορχήστρας και να ελέγχουν τις εξελίξεις. Η παρουσία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ στην Κύπρο στις 4 Φεβρουαρίου, αποτέλεσε τη συνέχεια των συστηματικών προσπαθειών του Φόρεϊν Όφις, να διατηρήσει το πάνω χέρι στο Κυπριακό. Όπως είναι γνωστό, προηγήθηκε η επίσκεψη, στις 21-22 Ιανουαρίου, του αναπληρωτή Πολιτικού Διευθυντή του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Λονδίνο στοχεύει να γίνει εκ προοιμίου αποδεκτή η τουρκική εκδοχή της πολιτικής ισότητας. Περιγράφουν δε μια «χαλαρή ομοσπονδία», επικαλούμενοι και τα όσα έχουν δηλωθεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία θα αποτελείται από δύο community states (κυριαρχία των κοινοτήτων), με πολλές αρμοδιότητες, ενώ η κεντρική κυβέρνηση θα διασφαλίζει την κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.
Περαιτέρω, οι Βρετανοί έχουν ρίξει την ιδέα για έναν (εκ περιτροπής) πρόεδρο, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες (για την ακρίβεια καθόλου) και δύο αντιπροέδρους, έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο, που θα εκφράζουν την “ισότητα”. Περαιτέρω, φαίνεται να ευνοούν την μια τουρκοκυπριακή ψήφο για τις αποφάσεις (δικαίωμα βέτο) και ένα μικρό ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο. Η βρετανική φόρμουλα προβλέπει μια κεντρική κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικές εξουσίες, καθώς οι βασικές θα ασκούνται από τα κρατίδια.
Προς ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων
Το βρετανικό αφήγημα παραπέμπει σε ένα μοντέλο, περισσότερο συνομοσπονδιακό, που θα είναι στα μέτρα της κατοχικής Τουρκίας. Οι Τούρκοι, σαφώς και ευνοούν τις βρετανικές κινήσεις, οι οποίες γίνονται σε συνεννόηση μαζί τους. Στο τακτικό επίπεδο η Άγκυρα θα επιμένει στα δυο κράτη μέχρι τέλους και σε κάποια φάση, εάν εξασφαλίσει, για παράδειγμα την “κυριαρχική ισότητα”, θα προβεί σε “υποχώρηση”, εγκαταλείποντας τα δύο κράτη και αποδεχόμενη τη συνομοσπονδία, που θα μπορεί να φέρει την ταμπέλα της Διζωνικής Δικονοτικής Ομοσπονδίας.
Την ίδια ώρα, στο πεδίο της ΕΕ, η γερμανική πρωτοκαθεδρία επιχειρεί να στηρίξει την κατοχική Τουρκία. Καταρχήν να αποφευχθεί η συζήτηση για κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος Ερντογάν. Πέραν από τα εμπόδια που θέτει και μέχρι στιγμής καταφέρνει να αποτρέπει την επιβολή κυρώσεων, επιστρατεύει μεθόδους πιέσεων για να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της κατοχικής δύναμης στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Το Βερολίνο θεωρεί πως με αυτή την προσέγγιση θα υπάρξει “εκτόνωση” της έντασης, Προσφέροντας δώρα, δηλαδή, στην Άγκυρα!
Είναι προφανές πως στην άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό, οι βασικοί παίκτες (ΟΗΕ, Τουρκία, Βρετανία) σε πλήρη συνεννόηση, έχουν ως στόχο να κλειδώσει μια διαδικασία, μερικών μηνών διάρκειας, που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία με χαρακτηριστικά συνομοσπονδίας. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει στην Τουρκία να ελέγχει ολόκληρο το νησί, όπως φυσικά και τους φυσικούς πόρους.