Με το “Μπαρμπαρός” η Άγκυρα ρυθμίζει την ένταση

Η απόσυρση του "Μπαρμπαρός", τα Ίμια και οι διερευνητικές, Βαγγέλης Σαρακινός

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» διατηρείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάποιες φορές εντός της κυπριακής ΑΟΖ μερικές εκτός, το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας γυροφέρνει και το καθεστώς Ερντογάν τεντώνει και χαλαρώνει το σχοινί της έντασης. Είναι προφανές πως έχουμε εισέλθει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και η προσοχή είναι στραμμένη πρωτίστως στην υλοποίηση των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της.

Την ίδια, όμως, ώρα η προσοχή δεν μπορεί παρά να είναι στραμμένη και προς την Άγκυρα και στις κινήσεις που γίνονται από το καθεστώς Ερντογάν. Είναι σαφές πως με τους ισχυρούς η Τουρκία δεν αναμετράται. Το έδειξε και ο τρόπος που προχθές αντιμετώπισε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι Τούρκοι αξιωματούχοι κρατούν χαμηλούς τόνους και αποφεύγουν να διατυπώσουν τις γνωστές μαξιμαλιστικές τους θέσεις. Να έχουν, εν πολλοίς, αλαζονικό ύφος και συμπεριφορά.

Τους μαξιμαλισμούς τους εκφράζουν σε βάρος μικρότερων δυνάμεων, όπως είναι η Κύπρος, η οποία πως μόνο διπλωματικά και πολιτικά μπορεί να αντιδράσει, κι αυτό το γνωρίζουν οι Τούρκοι. Κοντολογίς, οι αντιδράσεις της Λευκωσίας δεν απασχολούν την Άγκυρα. Εκείνο που απασχολεί την Άγκυρα είναι πως θα χαλάσει τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά κι αυτό, επειδή εμπλέκονται και τρίτοι, ισχυρότεροι της Τουρκίας, δεν είναι εύκολο το  εγχείρημα της εξουδετέρωσης των σχεδιασμών της Λευκωσίας.

Είναι πρόδηλο πως οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, με την εισβολή του «Μπαρμπαρός» στo θαλασσοτεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, έχουν ανησυχήσει τη Λευκωσία, καθώς θεωρείται προπομπός κι άλλων ενεργειών, που ενδεχομένως να ενταχθούν σε μια κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή. Αυτό το παιχνίδι εξυπηρετεί τον Ερντογάν.

Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να το ακολουθήσουν Ελλάδα και Κύπρος, για να μην πέσουν στην παγίδα του. Να μην παρασυρθούν σε ένα παιχνίδι απόδειξης των αυτονόητων. Ότι, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και πως είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διενεργεί έρευνες, χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσει κανένα. Την ίδια ώρα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίζονται ή παραγνωρίζονται οι απειλές και οι εντάσεις. Είναι μακρύς ο δρόμος!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι