ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μητσοτάκης-Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ πιέζουν για αποστολή πρόσθετων όπλων

Μητσοτάκης - Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ πιέζουν για αποστολή πρόσθετων όπλων, Αλφόνσος Βιτάλης

Ο πρόεδρος Μπαϊντεν ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αποστέλλουν στην Ουκρανία βαρύ οπλισμό, πυροβόλα Howitzers, drones, οβίδες και πυρομαχικά. Τις ίδιες ώρες περίπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο επίκεντρο της οποίας ήταν το Ουκρανικό. Σύμφωνα με διαρροές-πληροφορίες ο Μπλίνκεν πίεσε τον Μητσοτάκη η Ελλάδα να στείλει πρόσθετα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.

Με άλλα λόγια, δεν αρκεί στην Ουάσινγκτον η πιστή εφαρμογή των κυρώσεων και η αποστολή σημαντικών ποσοτήτων ελληνικού οπλισμού. Ασκεί ισχυρή πίεση για αποστολή και πρόσθετων οπλικών συστημάτων, παρότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την έμπρακτη τουρκική επιθετικότητα και ως εκ τούτου δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να στερηθεί αναγκαία για την άμυνα των ελληνικών νησιών οπλικά συστήματα.

Ένα βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: Αφού η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να υπάρχει πρόσθετη συνδρομή στην Ουκρανία, γιατί επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κι όχι ο Αμερικανός πρόεδρος, που αντιστοιχεί; Υπενθυμίζουμε ότι είναι ο Τζο Μπάιντεν που επικοινωνεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ίσως, επειδή ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα δεχόταν ποτέ να συνομιλήσει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Ούτε το πρόβλημα λύνεται με την ανακοίνωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει στο Λευκό Οίκο τον Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαϊου. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό, αφού είναι παράδοση να προσκαλείται στην Ουάσινγκτον κάθε νέος πρωθυπουργός χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, πιέζεται εδώ και καιρό να αποστείλει στην Ουκρανία και νέα οπλικά συστήματα, όπως κάνουν αρκετές, αλλά όχι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Συναντάει όμως αντιδράσεις και από την στρατιωτική ηγεσία που προβάλλει το επιχείρημα πως αν φύγουν οπλικά συστήματα από τα νησιά αδυνατίζει επικίνδυνα η άμυνα της χώρας. Επιπλέον η επιλογή αποστολής όπλων στην Ουκρανία (με το ξεκίνημα σχεδόν του πολέμου) είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ και η κοινή γνώμη φαίνεται πως ενώ είναι αντίθετη στην εισβολή της Ρωσίας και την καταδικάζει, είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στην αποστολή οπλικών συστημάτων, ειδικά εάν αφαιρούνται από τα νησιά.

Αποστολή πρόσθετων όπλων

Η αμερικανική πλευρά φαίνεται να επιμένει και να ζητά μετ’ επιτάσεως από την Αθήνα να αποστείλει τα όπλα ρωσικής κατασκευής που κυρίως βρίσκονται στα νησιά. Τα οπλικά αυτά συστήματα, τα οποία μπορεί χωρίς μεγάλες δυσκολίες και εκπαίδευση να χειριστεί ο ουκρανικός στρατός, είναι οι TOR M1 (αντιεροπορικοί πύραυλοι), τα συστήματα OSA (επίσης αντιαεροπορικοί πύραυλοι χαμηλού βεληνεκούς), τα τσεχοσλοβακικής κατασκευής ρουκετοβόλα RM-70, αλλά και το ρωσικό αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα S-300. Μάλιστα για τους S-300 κι όχι μόνο ήταν ηχηρό και καθαρό το “όχι” του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου που τους θεωρεί, όπως και τα άλλα όπλα, απολύτως αναγκαίους για την άμυνα της χώρας.

Βέβαια, το αν θα αποσταλούν και άλλα όπλα ή όχι στην Ουκρανία είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής απόφασης της Κυβέρνησης. Για την αποστολή όπλων χρειάζεται άδεια του ΚΥΣΕΑ, αλλά εκεί δεν θα αντιμετωπίσει μεγάλο εμπόδιο ο πρωθυπουργός, εάν το αποφασίσει. Για την αποστολή στρατιωτικού προσωπικού, πάντως,  χρειάζεται έγκριση και του ΚΥΣΕΑ και της Βουλής. Να σημειωθεί ότι εξετάζεται και προχωράει στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας  Αντίδρασης του ΝΑΤΟ η αποστολή από την πλευρά της Ελλάδας, τεσσάρων ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, στην Βουλγαρία.

Πρακτικά η Ελλάδα αν προχωρήσει σε νέα αποστολή οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία, κινδυνεύει σε δύο επίπεδα: Πρώτον και σημαντικότερο να αποδυναμώσει δραματικά την άμυνα των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κάνοντας εμμέσως πράξη την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών που απαιτεί απειλητικά η Άγκυρα. Δεύτερον, να τινάξει στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από τις ελληνορωσικές σχέσεις. Δικαιολογημένα, η Μόσχα θα κατατάξει την Ελλάδα στις εχθρικές χώρες.

Αναβαθμισμένη η Τουρκία

Τις ίδιες ώρες η Τουρκία κερδίζει πόντους και στις ΗΠΑ και ενισχύει το ρόλο της στη περιοχή μέσω και των διπλωματικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για συνομιλίες ανάμεσα σε Κρεμλίνο και Κίεβο. Οι ΗΠΑ πρωτίστως, αλλά και άλλες δυτικές χώρες, τουλάχιστον στη παρούσα φάση, θέλουν να την απομακρύνουν όσο πιο μακριά γίνεται την Τουρκία από την Ρωσία για να διατηρούν ισχυρή την Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ήδη το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ προκρίνει την προμήθεια σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη Τουρκία, κάτι που ζήτησε ανοιχτά από τον Μπάϊντεν ο Ερντογάν, ενώ υπάρχει εκτίμηση ότι σιγά-σιγά θα ξαναμπεί στο πρόγραμμα των υπερσύγχρονων F-35.

Οι χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ αλλάζουν επί το θετικότερο την στάση τους έναντι της Τουρκίας (ασκούσαν κριτική για τους S-400), ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προσπάθησε να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης των νατοϊκών χωρών, επισημαίνοντας σε δήλωση του: «Ξέρετε δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Διότι αυτήν την εποχή οι Σύμμαχοι, είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε μας αρέσει είτε όχι, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι