ΕΘΝΙΚΑ

Μουσουλμανική Αδελφότητα αλά τούρκα στη Θράκη

Μουσουλμανική Αδελφότητα αλά τούρκα στη Θράκη, Γιώργος Πρωτόπαπας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο αποτελεί μια πάγια τακτική του Ταγίπ Ερντογάν που προβάλλεται έντονα, αλλά είναι μόνο μια από τις παραμέτρους διαμόρφωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ταυτόχρονα, υπονόμευση της ελληνικής κυριαρχίας επιχειρείται και στη Θράκη, με τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση ενός  πολιτικού Iσλάμ, που ενστερνίζεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ισλαμική θρησκεία επιχειρώντας να της προσδώσει πολιτική οντότητα, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα, να επηρεάσει τις τοπικές πολιτικές εξελίξεις. Η ιδεολογία του Ερντογάν χαρακτηρίζεται από έντονο θρησκευτικό-εθνικισμό που βασίζεται στις αρχές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.  Η ιδεολογία της αποτελεί εργαλείο διείσδυσης του Ερντογάν στις μουσουλμανικές κοινότητες των Βαλκανίων, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου πολιτικού ισλάμ για άσκηση επιρροής.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας μέσω του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, έχει σε διατεταγμένη υπηρεσία, πρόθυμους, από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, για να προωθήσουν τα συμφέροντά της “μητέρας πατρίδας Τουρκίας”. Υιοθετείται και στη Θράκη το μοντέλο του πολιτικού Ισλάμ. Ο Ερντογάν όταν επισκέφτηκε το 2017 την Κομοτηνή, έκανε τον χαιρετισμό “ράμπια” (τέσσερα δάκτυλα με τον αντίχειρα κλεισμένο στην παλάμη). Το συγκεκριμένο χαιρετισμό τον υιοθέτησε για πρώτη φορά η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου.

Τους τουρκικούς σχεδιασμούς  προωθούν οι ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερήφ αντίστοιχα, έχοντας στόχο να υπερκεράσουν τους νόμιμους τοποτηρητές μουφτήδες, για να χειραγωγήσουν την μουσουλμανική μειονότητα. Η “βάφτιση” της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας σε “τουρκική” και οι επαναλαμβανόμενοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί για “παραβιάσεις  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” της “τουρκικής” μειονότητας, αποτελούν γνωστά “επιχειρήματα” της τουρκικής προπαγάνδας, που υιοθετούνται και από ελληνικούς εθνομηδενιστικούς κύκλους.

Θράκη: Πολιτικό ισλάμ και προπαγάνδα

Λειτουργούν σαν “Δούρειος Ίππος” της Άγκυρας μέσα στην Ελλάδα, καθώς προωθούν την τουρκική προπαγάνδα και τους υπόγειους σχεδιασμούς του Ερντογάν για τη Θράκη.  Η συμμετοχή αντιπροσώπων από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε διημερίδα που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη στις 16-17 Φεβρουαρίου 2022, με θέμα “Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά των Μουσουλμάνων”, αποδεικνύει το πως λειτουργεί η τουρκική προπαγάνδα (διοργανώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση).

Η τουρκική στρατηγική αποσκοπεί στο να κατευθύνει την εκλογική συμπεριφορά της μουσουλμανικής μειονότητας σε τοπικό επίπεδο. Λειτουργεί κυρίως ως δεξαμενή ψήφων για πολιτικά κόμματα, που δείχνουν να ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα ψηφαλάκια και όχι για την αποτροπή της τουρκικής διείσδυσης.

  Να ρωτηθεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ γιατί δεν αντιμετωπίζει το Κυπριακό όπως το Ουκρανικό

Η Διακομματική Επιτροπή της Θράκης τείνει, από την πλευρά της, να εξελίσσεται κυρίως σε ένα forum ανταλλαγής απόψεων, παρά σε ένα ουσιαστικό κοινοβουλευτικό όργανο που οφείλει να αναζητήσει στρατηγικές για τη θωράκισή της περιοχής απέναντι στις στρατηγικές της Άγκυρας. Η τουρκική διείσδυση στη Θράκη συνδυάζει το πολιτικό ισλάμ, το φιλανθρωπικό ισλάμ και την ισλαμική οικονομία, δημιουργώντας παράλληλες δομές. Η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την απουσία της κεντρικής διοίκησης των Αθηνών από τη Θράκη.

Η εφαρμογή της ιδεολογίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μέσα στη Θράκη επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα “εθνοθρησκευτική” γεωγραφία μέσω του πολιτικού ισλάμ με την τουρκοποίηση μελών της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας, ώστε να μπορεί να την ελέγξει και να υπονομεύσει την ελληνική πολιτεία. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα που μεταλλάσσεται και αποκτά νέα πρόσωπα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι