ΕΘΝΙΚΑ

Νέες προκλήσεις από τουρκικά μαχητικά στη Λέσβο – Η απάντηση της Αθήνας

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, για παρενόχληση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που συμμετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας υπήρξε η ανάλογη αντίδραση από τα τουρκικά αεροσκάφη και η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι η άσκηση δεν ήταν του ΝΑΤΟ και τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν στην περιοχή της Λέσβου. 

H ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει συγκεκριμένα: «Τα αεροσκάφη μάχης και υποστήριξης της Πολεμικής μας Αεροπορίας και τα αεροσκάφη AWACS που παραγγέλθηκαν από το ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές αποστολές NEXUS ACE στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο άσκησης αμοιβαίας εκπαίδευσης. Η αποστολή NEXUS ACE του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο, επιχειρήθηκε να αποτραπεί από ελληνικά αεροσκάφη και ακολούθησε η ανάλογη αντίδραση από τα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας και εξασφαλίστηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής του ΝΑΤΟ».

Από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζεται ότι «δεν επρόκειτo για νατοϊκή, αλλά για εθνική άσκηση της Τουρκίας», και ότι «τα τουρκικά F-16 πέταξαν γύρω από τη Λέσβο πριν ξεκινήσει η άσκηση και αναχαιτίστηκαν». Σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, το AWACS αρνήθηκε να συνεργαστεί όσο τα τουρκικά F-16 πετούσαν στο FIR Αθηνών.

Οπλισμένα τα τουρκικά F-16

To τουρκικό πρακτορείο Anadolu συνόδευσε την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας με video από την απογείωση Awacs και στη συνέχεια μαχητικών αεροσκαφών που είναι οπλισμένα. Και τον περασμένο Αύγουστο η Άγκυρα είχε προβεί σε παρόμοιες κατηγορίες λέγοντας μάλιστα ότι θα θέσει το θέμα στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, όπως προέκυψε στη συνέχεια τα τουρκικά μαχητικά είχαν προβεί σε παραβιάσεις και παραβάσεις.

Επισκέψεις Χαρδαλιά σε 24 νησιά

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς από σήμερα Σάββατο 17 έως και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, θα επισκεφθεί σχηματισμούς, συγκροτήματα, μονάδες, φυλάκια στην περιοχή ευθύνης της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού & Νήσων, σε 24 νησιά και μικρονήσια του Αιγαίου. Συγκεκριμένα:
– Το Στρατηγείο της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής και το κλιμάκιο Ε/Π Επιφυλακής στο αεροδρόμιο ΜΑΡΙΤΣΩΝ, στη Ρόδο.
– Το Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΑΓ. ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ» στη Σύμη.
– Το Αεροπορικό Απόσπασμα στην Κάρπαθο.
– Το ΕΦ «ΡΩ», ενώ θα καταθέσει στεφάνι και στο μνημείο της «Κυράς της Ρω», στην ομώνυμη μικρόνησο.
– Το ΕΦ «ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ», στην ομώνυμη μικρόνησο.
– Τη ΔΑΝ ΜΕΓΙΣΤΗΣ στην ομώνυμη νήσο, καθώς και το ΤΠΚ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ.
– Τη ΔΑΝ ΤΗΛΟΥ στην ομώνυμη νήσο.
– Το ΕΦ «ΑΓ. ΦΩΚΑ» στην Κω.
– Το ΕΦ «ΨΕΡΙΜΟΥ» στην ομώνυμη νήσο.
– Το ΕΦ «ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ» στην Καλόλιμνο.
– Το ΕΦ «ΧΑΛΗ» στην Κάλυμνο.
– Το 588 Τάγμα Εθνοφυλακής στη Λέρο.
– Το ΕΦ «ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙΟΥ» στην ομώνυμη νήσο.
– Το ΕΦ «ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ» στην ομώνυμη νήσο.
– Το ΤΕΘ ΠΑΤΜΟΥ στην ομώνυμη νήσο.
– Τη ΔΑΝ ΙΚΑΡΙΑΣ στην ομώνυμη νήσο.
– Το ΕΦ «ΨΙΛΗΣ ΑΜΜΟΥ» στη Σάμο.
– Το ΕΦ «ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ» στην ομώνυμη νήσο.
– Το ΕΦ «ΨΑΡΩΝ» στην ομώνυμη νήσο.
– Το ΕΦ «ΜΗΘΥΜΝΑΣ» στη Λέσβο, καθώς και το ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ.
– Την Τακτική Διοίκηση 41 Συντάγματος Πεζικού στη Σαμοθράκη.
– Το ΕΦ «ΠΛΑΚΑΣ» και τα κλιμάκια Α/Φ και Ε/Π Επιφυλακής (READINESS) στη Λήμνο.

  Η συνάντηση με Ερντογάν και η απάντηση Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι