ΣΧΟΛΙΟ

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ θα λύσει το Κυπριακό με εμπορικές συναλλαγές!

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ θα λύσει το Κυπριακό με εμπορικές συναλλαγές! Κώστας Βενιζέλος

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακαλύψει μια νέα συνταγή για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό! Ο ευρηματικός ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θεωρεί πως με την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και κατεχομένων μπορεί να λυθεί το Κυπριακό.

Μιλώντας στη Σύνοδο του Economist που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, επικεντρώθηκε εν πολλοίς στα ζητήματα της οικονομίας, παρουσιάζοντας το Κυπριακό ως θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης, που μπορεί να αναπτυχθεί διά των συναλλαγών. Τίποτε για την εισβολή, καμία αναφορά για τη συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Ο ειδικός αντιπρόσωπος επανέλαβε την πεποίθησή του «ότι η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού έχει καλή επιχειρηματική λογική και θα είχε θετικό αντίκτυπο στις ζωές των Κυπρίων και στις δύο πλευρές του νησιού». Κάθε σταδιακή βελτίωση, είπε στην ομιλία του, «θα χαράξει τον δρόμο προς μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού». Το πώς δεν το έχει εξηγήσει.

Έσπευσε δε να παρουσιάσει ως θύματα αυτής της κατάστασης, της οικονομικής, τους Τουρκοκύπριους, αφήνοντας πίσω τους “πλούσιους” Ελληνοκύπριους. Η λογική των “φτωχών και αδύνατων” και των “ισχυρών και πλούσιων”. Από πού προκύπτει αυτό; Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η δεινή οικονομική κατάσταση στο βορρά υπονομεύει τις προοπτικές διευθέτησης», είπε ο κ. Στιούαρτ, που δεν έχει στο λεξιλόγιο του την “κατοχή”. Προσδιορίζει την υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου γεωγραφικά. “Βορράς” τα κατεχόμενα, “νότος” οι ελεύθερες περιοχές.

Έθεσε, όμως και το ζήτημα της εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία. Είπε πως «μεγαλύτερη εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, ιδιαίτερα οικονομική, σημαίνει αναγκαστικά λιγότερη αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού». Πώς προκαλείται αυτή η εξάρτηση δεν το αναφέρει. Και αυτό το λέγει σκοπίμως για να μην ενοχλήσει την κατοχική Τουρκία. Είπε ακόμη ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, «η οποία υποστηρίζει τα επιχειρήματα που προβάλλω σήμερα εδώ», κατάρτισε μια λίστα προϊόντων στα οποία κάθε πλευρά έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Αυτή η υπεραπλουστευμένη προσέγγιση γίνεται σκόπιμα. Το Κυπριακό παρουσιάζεται με στενά οικονομικά κριτήρια, ως πρόβλημα ύψους εμπορικών συναλλαγών για να κρυφτεί προφανώς η πραγματικότητα, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.
Διαδικασία διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει εδώ και καιρό. Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων στη θάλασσα και στο έδαφος και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ βρήκε τη… διέξοδο. Η οικονομία της αγοράς θα τα λύσει όλα! Αυτά τα λέει και τα επαναλαμβάνει, αλλά δεν βρέθηκε ένας αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας να τον επαναφέρει σε τάξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι