ΕΘΝΙΚΑ

Όταν ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ κάνει πως δεν καταλαβαίνει…

Όταν ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ κάνει πως δεν καταλαβαίνει... Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Δεν φταίει προφανώς μόνο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, όταν σε δημόσιες τοποθετήσεις του, κρύβει επιμελώς κάτω από το χαλί το προφανές: Ότι, δηλαδή, το θέμα στο νησί είναι η συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν φταίει επειδή όταν λέγει αυτά και χειρότερα σε κατ’ ιδίαν επαφές δεν έχει αντιδράσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, από την αρχή της εδώ θητείας του ξεκίνησε στραβά με ενέργειες παράκαμψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως, για παράδειγμα, η περίπτωση με την πυρκαγιά στα Κατεχόμενα, που επικοινώνησε απευθείας με τον πρέσβη του Ισραήλ για να στείλει η χώρα του αεροπλάνα κατάσβεσης. Και δεν ήταν μόνο το περιστατικό. Σε ομιλία στο “Cyprus Forum”, μίλησε για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό και στο γεγονός ότι «οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πραγματικά πολύ μεταξύ τους – δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν για το τι θα αφορούν οι συνομιλίες για λύση, αλλά και για τις συνθήκες για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Καμία αναφορά ποια πλευρά βρίσκεται εντός των πλαισίων του ΟΗΕ ούτε και σε εκείνη που έχει σηκώσει μπαϊράκι για δύο κράτη.

Επισημαίνει δε ο κ. Στιούαρτ ότι «η διαίρεση του νησιού μεγαλώνει και η ενσωμάτωση του βορρά –οικονομικά και πολιτικά– στην Τουρκία επιταχύνεται λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης σε εκείνη την πλευρά του νησιού». Ο κίνδυνος αυτός σαφώς και υπάρχει, ήδη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από την κατοχική δύναμη. Είπε πως «μεγαλύτερη εξάρτηση του βορρά από την Τουρκία, ειδικά οικονομική, σημαίνει απαραίτητα λιγότερη αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί. Και η αλληλεξάρτηση είναι η συγκολλητική ύλη που μπορεί να κρατήσει το νησί μαζί».

Δεν αναφέρει ποιος φταίει. Η μη λύση είναι η αιτία, αλλά δεν λέει ποιος δημιουργεί προϋποθέσεις για ενσωμάτωση των Κατεχομένων. Θα γίνει αυτόματα επειδή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συμφωνία; Δεν το σχεδίασε και το εφαρμόζει η Τουρκία αυτό; Ασφαλώς, αλλά φαίνεται έχει… κόφτη στη γλώσσα και δεν μπορεί να αναφερθεί στην κατοχική Τουρκία.

Η οπτική του κ. Στιούαρτ

Πέραν από τις απαισιόδοξες διαπιστώσεις, ο Κόλιν Στιούαρτ, που ειρήσθω εν παρόδω εκνευρίζεται με τις εμμονές μας στους τύπους, τις… σημειολογίες, βρίσκει και θετικές κινήσεις. Ποιες; Οι τεχνικές επιτροπές, οι οποίες λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ως οχήματα συνεργασίας δύο χωριστών οντοτήτων. Δίνει βάρος στο εμπόριο, το οποίο χαρακτηρίζει «επίσημο» και προαγγέλλει ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους. Και; Θα ζήσουμε εμείς καλά (υπό κατοχή) και οι έμποροι καλύτερα!

  Άρχισαν οι πρόβες αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Μίλησε για «δυσαρεστημένους Τουρκοκύπριους με την υφιστάμενη τάση», αλλά δεν βλέπουν οποιανδήποτε εναλλακτική. Για να σπεύσει να αναφέρει πως «η παροχή μιας εναλλακτικής από βορρά και νότο θα ήταν ένα μέγιστο βήμα – ίσως το πιο κρίσιμο βήμα – προς αναβίωση της ελπίδας για μια συνολική διευθέτηση». Οι Ελληνοκύπριοι θεωρεί ως φαίνεται ότι δεν μπορεί -δεν τους επιτρέπεται- να είναι δυσαρεστημένοι. Και γιατί να είναι; Δεν έχασαν τα σπίτια τους, δεν είναι κατεχόμενη η μισή τους πατρίδα… Οι βόρειοι και οι νότιοι, λοιπόν! Αναφορές που γίνονται για να μην μιλήσει για ελεύθερες περιοχές ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κατεχόμενες από την Τουρκία.

Ο κ. Στιούαρτ και οι άλλοι τρίτοι, που συνήθισαν να προωθούν ένα αφήγημα, που αφήνει εκτός την κατοχική Τουρκία, δεν έχουν λόγο να το αλλάξουν. Δεν βρίσκουν αντίδραση. Γι’ αυτό και παρουσιάζουν το πρόβλημα να είναι μεταξύ των βορείων και των νοτίων. Ως να έγινε σεισμός και μοίρασε το νησί στα δυο και έκτοτε γίνεται προσπάθεια συγκόλλησης. Πώς θα γίνει; Με εμπόριο, με φιέστες και παραμύθια της Χαλιμάς! Τέτοιους έχουν απέναντι τους, τέτοια θα λένε και θα τους χειροκροτούν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι