Ο Ερντογάν απειλεί με υβριδική επίθεση Έβρο και νησιά
12/11/2021Με νέα υβριδική επίθεση κατά της Ελλάδας, με μοχλό τους παράνομους μετανάστες απείλησε μαινόμενος ο Ερντογάν, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, εξαπολύοντας ταυτόχρονα βαρύτατους χαρακτηρισμούς εις βάρος της χώρας μας και προσωπικά κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Είναι αχαριστία να λέει (η Ελλάδα) πως η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος, ενώ η χώρα μας φιλοξενεί περίπου πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες. Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα… Και επιπλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα, η οποία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο», ανέφερε ο Ερντογάν. Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
«Η Ελλάδα… προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020… Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας-ΕΕ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του προσφυγικού», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.
Υπενθυμίζουμε πως προ ολίγων μηνών η κυβέρνηση αναφέρονταν σε συναντίληψη με την Τουρκία στο μεταναστευτικό ζήτημα, για το οποίο μάλιστα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο. Ήταν τότε που ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης δήλωνε πως «η Τουρκία έχει αλλάξει στρατηγική στο μεταναστευτικό», σημειώνοντας πως «η ίδια χτίζει φράκτη για να αποτρέψει τις ροές». Ο Μηταράκης είχε μάλιστα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, παρά την άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί την επιστροφή του –υπό τουρκική σημαία– φορτηγού πλοίου, που με 400 Αφγανούς και Πακιστανούς μετανάστες είχε εντοπιστεί αρχικά σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης και κατέπλευσε τελικώς στην Κω.
Η αυταπάτη για συναντίληψη
Οι νέες απειλές Ερντογάν διέλυσαν τις αυταπάτες για “συναντίληψη” με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, πόσο μάλλον που έχει βάλει το χεράκι της στο νέο “σκηνικό Έβρου” που έχει στήσει ο Λουκασένκο στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Όπως όλα δείχνουν, αυτό γίνεται τουλάχιστον με την ανοχή, αν όχι με την ευλογία, της Μόσχας, η οποία δια του Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την ΕΕ να χρηματοδοτήσει την Λευκορωσία για να κρατήσει τους μετανάστες, όπως ακριβώς χρηματοδοτεί την Τουρκία!
Πλέον μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (πολλές εκ των οποίων είχαν “σιωπήσει” στην κρίση του Έβρου) μιλάνε τώρα ξεκάθαρα για «υβριδική επίθεση» που δέχεται η Πολωνία και για «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού» από το καθεστώς Λουκασένκο. Η Κομισιόν, μάλιστα, δηλώνει πως «παρακολουθεί» και τον ρόλο της Τουρκίας στην τωρινή κρίση. Η ΕΕ έχει βάλει στο μικροσκόπιο την τουρκική εταιρεία αερογραμμών Turkish Airlines.
Η τουρκική αεροπορική εταιρεία μεταφέρει μουσουλμάνους μετανάστες με πτήσεις στο Μινσκ, σε συνεννόηση με το καθεστώς Λουκασένκο, ο οποίος στην συνέχεια τους διοχετεύει στα σύνορα με την Πολωνία, ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν ψηφιστεί εναντίον της χώρας του. Έχοντας πλέον την υποστήριξη της Ρωσίας, από την οποία παλαιότερα είχε αποπειραθεί να απεξαρτηθεί, ο Λουκασένκο έφτασε να απειλήσει τους Ευρωπαίους με πάγωμα των εξαγωγών φυσικού αερίου.
Υβριδική επίθεση στην Πολωνία
Εκπρόσωπος της Turkish Airlines αρνήθηκε πως η εταιρεία μεταφέρει μετανάστες στη Λευκορωσία, χωρίς βέβαια να εξηγεί πως βρέθηκαν εκεί χιλιάδες μουσουλμάνοι μετανάστες, στην πλειονότητα τους Ιρακινοί και Αφγανοί, την στιγμή που η Λευκορωσία συνορεύει με τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, την Ρωσία και την Ουκρανία και όχι με χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η Πολωνία εμφανίζεται ενοχλημένη και με την στάση της Τουρκίας, πόσο μάλλον που οι δύο χώρες είχαν προηγουμένως “αδελφικές” σχέσεις. Η Πολωνία υπήρξε η πρώτη χώρα-μέλος του NATO που αγόρασε τα τουρκικά drones Bayraktar, ενώ ήταν από τις χώρες της ΕΕ που δεν υποστήριζαν την επιβολή κυρώσεων στην γείτονα, την περίοδο των “πειρατικών” εξορμήσεων του Oruc Reis.
Η ΕΕ έχει διαμηνύσει, μετά και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, πως δεν θα επιτρέψει ένα «νέο 2015 στο μεταναστευτικό», αναφερόμενη στην τότε στάση της Μέρκελ, που είχε ανοίξει τα γερμανικά σύνορα για να υποδεχθεί Σύριους πρόσφυγες. Το επαναλαμβάνει σε πιο έντονο ύφος, μετά την μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Αν και ένα σκηνικό Έβρου είναι πιο δύσκολο να επαναληφθεί από την Τουρκία, μπορεί πάντα να το επιχειρήσει σε μικρότερη κλίμακα και βέβαια να στέλνει βάρκες με μετανάστες προς τα νησιά του Αιγαίου. Με άλλα λόγια, ο ο υβριδικός πόλεμος θα συνεχίζεται απλώς θα είναι χαμηλής έντασης.