ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κύριο πιάτο στην συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν το μεταναστευτικό

Ερντογάν: "Με πίεσαν, αλλά αρνήθηκα να συναντηθώ με τον Μητσοτάκη"

Τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα συζητήσουν σε έκτακτη τηλεφωνική τους επικοινωνία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την επικοινωνία των δύο ανδρών να αναμένεται να επικεντρωθεί στο μεταναστευτικό. Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ζουν με τον φόβο της επανάληψης του μεταναστευτικού ρεύματος του 2015, με την Τουρκία να έχει ήδη στο έδαφος της τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από την Συρία και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Το μεταναστευτικό αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως δείχνει και η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Έβρο. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με τις περιπολίες να έχουν ενταθεί στα σύνορα της χώρας, ενώ φέρεται να προσδοκά, όπως και η ΕΕ, στην συνεργασία της Τουρκίας στο ζήτημα.

Ο ύπατος Επίτροπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε κάνει λόγο για τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στην διαχείριση ενός νέου μεταναστευτικού κύματος, που υπάρχει φόβος πως θα προκύψει έπειτα από την εσπευσμένη φυγή χιλιάδων Αφγανών για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας πως η Τουρκία «έχει αλλάξει στρατηγική στο μεταναστευτικό».

Άλλαξαν τα δεδομένα

Ο υπουργός αναφέρονταν στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που επιδίδονταν η Άγκυρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρίση στον Έβρο του 2020, επισημαίνοντας πως πλέον η Τουρκία «χτίζει η ίδια φράκτη στα σύνορα της για να αποτρέψει τις ροές». Ενδεικτικές είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν, που κάλεσε την Ευρώπη «να αναλάβει τις ευθύνες της για τους Αφγανούς», επισημαίνοντας πως «η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη μεταναστών».

«Χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά με τις τράνζιτ χώρες. Μία νέα ανθρωπιστική κρίση πρέπει να αποφευχθεί και η Τουρκία θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μπορέλ, ενώ στην «στήριξη» της Τουρκίας αναφέρθηκε προ ημερών και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, υπό την προϋπόθεση να μην «εργαλειοποιήσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Η ΕΕ προσανατολίζεται να δοθεί προστασία στους Αφγανούς μετανάστες στις πρώτες χώρες υποδοχής, όπως το Ιράν, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, προκειμένου να μην κατευθυνθούν οι μεταναστευτικές ροές προς τις ευρωπαϊκές χώρες, θεωρώντας κομβικό τον ρόλο και της Τουρκίας. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η Αθήνα, που θεωρεί πως τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και πως δεν είναι πλέον εύκολη για τον Ερντογάν η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι