ΘΕΜΑ

Ο Φιντάν προωθεί τo Plan B για “ταϊβανοποίηση” του Κυπριακού

Ο Φιντάν προωθεί τo Plan B για "ταϊβανοποίηση" του Κυπριακού, Κώστας Βενιζέλος
EPA/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Η κατοχική πλευρά εργάζεται για το σχέδιο Β’, ενώ σε τακτικό επίπεδο παρουσιάζεται να δείχνει… ανοχή στις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Με τη γνωστή συνταγή των “δυο προσωπείων” της Άγκυρας στο Κυπριακό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενθάρρυνε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να προχωρήσει στις πρωτοβουλίες του και να συγκαλέσει μια νέα άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, φρέναρε τις προσπάθειες. Φυσικά δεν υπάρχουν στην Άγκυρα δυο κέντρα εξουσίας και δυο γραμμές στο Κυπριακό. Μια είναι η γραμμή που καθορίζεται και εκφράζεται από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Ερντογάν, που γνώριζε ότι ο κ. Γκουτέρες είχε ανοικτή επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ενθάρρυνε τον Γενικό Γραμματέα να προχωρήσει στο Κυπριακό, προσβλέποντας και στα ευρωτουρκικά.

Ο Χακάν Φιντάν, ο άνθρωπος των “ειδικών αποστολών” από την εποχή κατά την οποία ήταν επικεφαλής της ΜΙΤ, ανέλαβε να χρησιμοποιήσει τη νέα και τελευταία πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (αφού αποχωρεί φέτος από τη θέση του στον ΟΗΕ), για να ενεργοποιήσει το σχέδιο Β’ της Τουρκίας. Σχέδιο, που αφορά την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.

Αυτό το σχέδιο θέλουν να προχωρήσει μέσα από την αποτυχία της νέας προσπάθειας. Ακόμη και νέα άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη να πραγματοποιηθεί, δηλαδή, ο στόχος της Τουρκίας είναι αυτή να αποτύχει. Με την πρόσφατη τοποθέτηση του ο Αντόνιο Γκουτέρες, που έβγαλε από το πρόγραμμα της εβδομάδας την πραγματοποίηση κοινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Τουφάν Έρχιουρμαν, και τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, διευκολύνει (άθελα του) τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Το τουρκικό αφήγημα για την “έλλειψη κοινού εδάφους” δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να υπάρξει βαθμηδόν μετακίνηση από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Επιδιώκουν την απομάκρυνση από τη βάση των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή τη φάση, αυτό γίνεται.

Αναβολή της συνάντησης για το Κυπριακό

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, απαντώντας σε ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει της έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως δεν προγραμματίζει συναντήσεις, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, είναι αποτέλεσμα της ενημέρωσης που έχει από την Προσωπική Απεσταλμένη του στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν αλλά και από συνεργάτες του στην Κύπρο. Κυρίως, όμως, από την ενημέρωση που έχει από την κ. Ολγκίν, με την οποία επικοινώνησε προ ημερών τηλεφωνικά.

Προφανώς και δεν έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις στην Κύπρο και δεν έγιναν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τούτο, όμως, είναι αποτέλεσμα της στάσης της κατοχικής πλευράς, την οποία βίωσε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο και πρότεινε, για παράδειγμα, τη διάνοιξη δυο οδοφραγμάτων, Αθηένου-Αγλαντζιάς και Μιας Μηλιάς. Η πρότασή του απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά, τον κ. Έρχιουρμαν. Και αντί, κάποιοι στα Ηνωμένα Έθνη, να σταθούν στο θέμα αυτό, τη εν γένει στάση της κατοχικής δύναμης, ασχολούνται με την Μπαρτσελόνα!

Η περίπτωση της καθόδου των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα στα κατεχόμενα, αλλά και των φεστιβάλ που προγραμματίζονταν στα κατεχόμενα συνδέονται, όπως συναφώς επιβεβαιώνεται στην πράξη, με το σχέδιο αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας. Στην αντίπερα όχθη, η Λευκωσία διά του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ακόμη και την υστάτη πριν την αναχώρηση για τη Νέα Υόρκη στιγμή, κατέθεσε ιδέες με στόχο να ξεκλειδώσει τη διαδικασία και να αποφευχθεί το αδιέξοδο.

Οι τουρκικές μεθοδεύσεις

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα δεν θεωρεί πως βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση της πολιτικής της για αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας. Προβαίνει, ωστόσο, σε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και γίνονται σαφή βήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Άγκυρα θεωρούν πως είναι πιο εφικτός ο στόχος της προώθησης μιας μορφής “ταϊβανοποίησης” των κατεχομένων.

Αυτό το μοντέλο του “μη αναγνωρισμένου κράτους” συνδυάζεται και με ενέργειες που οδηγούν στην ενσωμάτωση των κατεχομένων περιοχών στην Τουρκία. Πρόκειται για δυο παράλληλες πορείες από τον ίδιο σχεδιαστή. Ως προς τη δομή και λειτουργία του παράνομου μορφώματος, αλλά και την εξάρτησή του από την Τουρκία, είναι ξεκάθαρο πως αυτά αφορούν τη συνταγή προσάρτησης (ως προς την λειτουργία του “κράτους” γίνεται βαθμηδόν εναρμόνισή του με το τουρκικό κράτος).

Ταυτόχρονα το μόρφωμα της αποσχιστικής οντότητας, με τουρκικές πλάτες, έχει όλο και πιο αυξημένες διεθνείς σχέσεις σε επιχειρήσεις, εμπόριο και τουρισμό. Και αυτές οι σχέσεις θα ενισχύονται συνεχώς. Γι’ αυτό το λόγο η κατοχική πλευρά εδώ και χρόνια ροκανίζει τη βάση της λύσης. Θέλει να φέρει όλους τους παίκτες ενώπιον διλημμάτων και στο τέλος να τους εξαναγκάσει σε αλλαγή πλεύσης.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό, που ετοιμάζεται από καιρό και στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων για εδραίωση μιας κατάστασης “μη λύσης” στο Κυπριακό, η οποία όμως μετά από ένα νέο αδιέξοδο θα διαμορφώνει νέες συνθήκες για το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Αυτός ο στόχος συνοδεύεται με κινήσεις, που ήδη γίνονται για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Άλλωστε η αξίωση για το καθεστώς της αποσχιστικής οντότητας μετά από ένα αδιέξοδο, έχει τεθεί και από τον εγκάθετο της Άγκυρας, όπως το έπραξαν και οι προκάτοχοί του. Αυτό που προωθούν για την επόμενη μέρα, είναι να υπάρξει αναγνώριση ενός καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων. Μπορεί να μην αφορά την πλήρη αναγνώριση σε πρώτη φάση, το γνωστό acknowledgement, αλλά αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος.

Ο άμεσος στόχος της Άγκυρας είναι η παρουσία και η βαθμηδόν αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, πρωτίστως, στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ). Είναι πεδίο στο οποίο η Άγκυρα ασκεί μεγάλη επιρροή, αν και δεν φαίνεται να έχει εύκολο έργο. Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία επιδιώκει διά της αναγνώρισης τ/κ οντότητας να προωθηθεί βαθμηδόν η εξίσωση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι προφανές πως εάν αυτό πετύχει, θα διαμορφωθεί ένα σκηνικό δύο οντοτήτων στο νησί. Κι αυτό θα είναι και η λύση για την Τουρκία.

Απέτυχαν ο Γραμματέας και η απεσταλμένη

Η σημερινή εικόνα του Κυπριακού οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Πρώτο, οφείλεται στην Τουρκία και την πολιτική της στην Κύπρο. Μια πολιτική, που εντάσσει το Κυπριακό στις γεωπολιτικές της επιδιώξεις. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Άγκυρα δεν έχει λόγο να προβεί σε κάποια κίνηση, εκτός κι εάν ικανοποιηθεί πλήρως.

Δεύτερον, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επένδυσε στο Κυπριακό, με στόχο να αποχωρήσει από τη θέση του, έχοντας σημειώσει μια διεθνή επιτυχία. Δεν τα κατάφερε, παρά την προσπάθεια του. Τρίτον, η Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, απέτυχε στην αποστολή της. Ως απεσταλμένη λειτούργησε περισσότερο ως μερικής απασχόλησης.

Την ίδια ώρα, είχε έντονες απόψεις πριν ακούσει καν τι θα της πουν οι εμπλεκόμενοι. Είναι της λογικής πως για να διευκολυνθεί η διαδικασία πρέπει η Λευκωσία να είναι γενναιόδωρη. Η κατοχική δύναμη είναι από αυτήν στο απυρόβλητο. Θα αποχωρήσει από τη θέση της μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος και τη διόρισε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx